Глогоњ

Славко Јовановски, председник Савета Месне заједнице

НЕКА И НАРЕДНА ГОДИНА БУДЕ КАО ОВА, ПА…

· Ове године Глогоњ је добио преко пет и по километара новоасфалтираних улица, што је, по питању инфраструктурних радова, ово једна од најуспешнијих година у историји нашег места – каже Славко Јовановски

 

  Глогоњ је једно од најмањих насељених места са територије Града Панчева што га, ипак, не спречава да се развија истом динамиком као и сва друга панчевачка насељена места. О томе смо разговарали са председником Савета Месне заједнице Славком Јовановским.

– Савет МЗ Глогоњ функционише на једном завидном нивоу у оквиру ингеренција које тренутно имaју месне заједнице. Све одлуке које доносимо су апсолутно у функцији развоја нашег насељеног места и побољшања квалитета живота наших суграђана. Трудимо се да смо максимално на услузи нашим мештанима у сваком моменту и да смо у могућности да им помогнемо у решавању свих њихових проблема – објашњава председник Савета МЗ Глогоњ и наглашава велику помоћ коју у свему томе добијају од сеоског јавно-комуналног предузећа са којим Савет остварује изузетно добру сарадњу.

Сви значајнији планови и пројекти Месне заједнице, а посебно они инфраструктурни, који су већ реализовани или чекају на реализацију, уско су везани са плановима и пројектима Града Панчева.

– Много тога је већ урађено у скорој прошлости. Ту, пре свега, мислим на унапређење путне инфраструктуре где смо, захваљујући Пројекту јавно-приватног партнерства, који реализује Град Панчево, у претходних нешто више од годину дана добили око 5,5 км новоасфалтираних улица. Асфалтиране су комплетне улице Млинска, 1. маја, Пролетерска, као и делови улица Школске и ЈНА. Стога се с пуним правом може рећи да је протекли период од годину дана један од најуспешнијих у историји нашег села, када је реч о унапређењу путне инфраструктуре – тврди Јовановски и с оптимизмом најављује нова велика инфраструктурна улагања у селу, и то у првој половини наредне године. Ту пре свега мисли на наставак асфалтирања улица, али и изградњу пешачке зоне, тротоара и паркинга испред јавних објеката, све уз подршку Града Панчева. Он додаје да је крајем прошле године, на захтев Савета МЗ, Пошта Србије потпуно реконструисала и реновирала своју пословницу у овом селу, док је ове године, захваљујући Граду, „освежена“ капела, а тренутно се ради на потпуној реконструкцији објекта Дома пензионера.

– МЗ је, у сарадњи са ЈКП, у претходном периоду доста пажње посветила уређењу неких локација на којим наши суграђани воле да проводе слободно време, попут парка, дечјег игралишта у парку, спортског центра, али и што би посебно истакли и излетишта „Скела“ на Тамишу, чиме смо окренули велики број суграђана реци и природи, а на известан начин и поспешили еко – туризам, који свакако утиче на промоцију Глогоња. Наставићемо и у наредном периоду са овим активностима, а фокус ће бити на уређењу Спортског центра, где смо након дуго времена успели да решимо нерешене имовинско-правне односе. Поред тога, калдрмисане улице које нису биле предмет асфалтирања „пресвлачили“ смо струганим асфалтом. Имајући у виду све горе наведено, може се рећи да наше село добија један потпуно нови изглед и да Глогоњ постаје више него пристојна средина за живот – сматра први човек МЗ Глогоњ.

У претходном периоду друштвени и културни живот у Глогоњу је, као и свугде у Србији, а и шире, био паралисан због пандемије изазване короном, али се у последњих неколико месеци све полако враћа неком нормалном ритму. Дом културе, као стожер културног и друштвеног живота у селу организује све више програма, наводи наш саговорник и додаје да је поново са пробама кренула и дечја фолклорна секција Дома културе, која је у претходних месец дана имала неколико запажених наступа као и друга удружења која функционишу у склопу ове културне установе. Оно што је битно јесте да МЗ даје подршку свим удружењима у домену својих могућности, напомиње Јовановски. Он додаје да је летос МЗ учествовала у организацији фудбалских турнира у Глогоњу, попут Летње лиге, која је окупила 14 екипа које су се ове године први пут такмичиле на Спортском центру. МЗ Глогоњ је такође подржала и турнир за млађе категорије, који је организовала Школа фудбала Глогоњ, у част преминулог фудбалског тренера из Глогоња Зорана Маџевског.

– Проблеми са којима се најчешће срећемо су они „хронични“ проблеми, за које верујем да их има већина месних заједница, као што су пси луталице, појава дивљих депонија и паљење истих, комарци… Ови проблеми се јако тешко решавају али се трудимо да их, уз помоћ надлежних служби ублажимо колико је год могуће. Проблем нам такође представља и недостатак земљишта за нова гробна места на српском гробљу, али очекујемо да ће се врло брзо изменити план генерелне регулације Глогоња чиме ће се стећи услови за проширење гробља – каже о ономе што највише оптерећује МЗ Глогоњ али и житеље овог места. Када је реч о сарадњи и комуникацији са мештанима, председник Савета МЗ каже да је она одлична и на свакодневном нивоу. Савет уважава конструктивне предлоге, сугестије и иницијативе Глогоњаца а како он сам каже, и председник Савета МЗ је запослен у Глогоњу тако да је увек доступан својим суграђанима.

– Комуникација са градским властима и службама је на једном више него завидном нивоу и оно што је најбитније је да се лако стиже до њих и да су нам апсолутно на услузи при решавању свих проблема са којима се као Савет МЗ сусрећемо – закључује Славко Јовановски, председник Савета Месне заједнице Глогоњ.

                                                           (Старт 013)