Представљамо…

Петар Андрејић, председник Савета Месне заједнице Старчево

НЕМА ШТА. СТАРЧЕВО ЈЕ СТАРЧЕВО, ЗБИЉА!

• Старчево има све што треба да има модерна локална заједница овог формата: асфалтиране улице, канализацију с пречистачем отпадних вода, гасну мрежу, оптичку телефонију, телевизију и интернет, нов дечји вртић, основну школу, шеталиште на Тргу неолита, локално јавно-комунално предузеће, амбуланту, цркве, спортске терене…

Старчево је данас једно модерно насељено место. Поред веома занимљиве историје, у којој се могу наћи необични тренуци, попут оних када је Старчево, макар кратко, имало статус републике, и археолошка истраживања у околини овог места су га ставила на светску мапу значајних археолошких налазишта које говоре о значају овог подручја за историју.

  • Старчево је једно од десет насељених места у саставу Града Панчева. Три су насеља градског карактера: Панчево, Качарево и Старчево, а преосталих седам су насеља сеоског карактера. Ту карактеристику одређује удео пољопривредног становништва, уколико је испод 30 посто, насеље је градског карактера – објашњава на почетку разговора Петар Андрејић, председник Савета Месне заједнице Старчево. Што се тиче рада Савета, он каже да ово тело ради складно и састаје се чим се за то укаже потреба. Досадашња динамика седница Савета је једанпут месечно, а по потреби се одржавају и телефонске седнице јер канцеларија Месне заједнице промптно приступа раду и решавању проблема који се јављају, практично на дневном нивоу, истиче Андрејић.

А о томе чиме се данас бави Савет МЗ Старчево, шта је до сада урађено, а шта је у плану да се тек реализује наш саговорник каже:

  • У питању је реализација идеја и послова која подразумева дугогодишњи континуитет и спровођење Плана развоја Старчева који је дефинисан још пре две деценије. У међувремену, Старчево је добило све прерогативе модерног урбаног насеља, које привлачи друге да у њега дођу, а Старчевце да овде и остану. Старчево има све што треба да има модерна локална заједница овог формата: све улице су асфалтиране, у функцији је мрежа фекалне канализације с пречистачем отпадних вода, спроведена је гасна мрежа, оптичка телефонија, телевизија и интернет, Старчево има нов и модеран дечији вртић који са забавиштем броји око 200 деце, основну школу, прелепо шеталиште на Тргу неолита, локално јавно комунално предузеће, амбуланту, обе цркве су у потпуности реконструисане последњих година – појашњава Андрејић и додаје и то да је Општински стадион у Старчеву покривен трибином  и  има капацитет од 1100 места за седење, да у овом насељеном месту постоје и тартан терени за мали фудбал и кошарку, тениски терен, као и двадесетак дечијих игралишта и малих спортских терена. Од прошле године у Старчеву постоји и музеј који својом поставком посетиоцима представља период неолита, старчевачку културу, као и Старчево у време Банатске војне границе. Старчево има и своје новине, као и неколико музичких фестивала који су превазишли локални карактер, попут Екс ЈУ Рок Феста и Фестивала малих тамбурашких састава.

Када је реч о највећи проблемима са којима се суочава руководство МЗ Старчево, али и грађани ове месне заједнице, наш саговорник наглашава да су то пси луталице и дивље депоније, проблеми са којима се суочавају готово сва насеља са територије града.

  • Неким чудом, од пре неколико година број невласничких паса на улицама Старчева умногостручен је и они су често агресивни према пролазницима. Мислимо да нам те псе неко доноси „са стране“. Други проблем јесу дивље депоније и сметлишта у атару. Ми, као МЗ редовно пријављујемо такве случајеве надлежнима у Градској управи – додаје Андрејић. Што се тиче сарадње са градским властима, наш саговорник наглашава да је Град Панчево изузетан партнер у свакодневном раду МЗ Старчево. Ова МЗ све своје планове представља челницима Града и врло често су ставови и једне и друге стране по питању развоја Старчева врло блиски  На пример, Град је у последње две године реконструисао шест улица у Старчеву и то према приоритетима које смо ми одредили. Тренутно радимо на реконструкцији парка на Тргу неолита, што је још један важан пројекат који је добио сагласност Града. По потреби, остварујемо сарадњу и са градским јавно-комуналним предузећима, а ту треба истаћи акцију одношења кабастог отпада која се, у сарадњи са ЈКП „Хигијена“ спроводи два пута годишње.

Са друге стране, сарадња и комуникација МЗ Старчево са својим суграђанима је интерактивна, при чему чланови Савета МЗ од својих суграђана, на дневном нивоу, траже указивање на комуналне проблеме, који се потом покушавају решити са партнерима из Града, објашњава председник Савета Петар Андрејић.

  • Такви проблеми се најчешће односе на јавну расвету у Старчеву, смеће, присуство животиња без власника на улицама и друге комуналне проблеме. Сајт Месне заједнице је активан, мејл адреса и бројеви телефона су расположиви нашим суграђанима, као и контакт чланова Савета преко друштвених мрежа. Иако смо волонтери, трудимо се да наш однос према Старчеву и нашим суграђанима буде што професионалнији – каже Петар Андрејић, први човек МЗ Старчево и свакако најзаслужнији за све оно што је у овом месту урађено.

А урађено је заиста много, јер оно што Старчево има, друге месне заједнице, за сада, могу да имају само у дугорочним плановима.

(Старт 013, фото: starcevo.org.rs)