И ОВО, И ОНО, И... Дариан Тапалага, на отварању фестивала...

Разговор с поводом

Дариан Тапалага, председник Савета Месне заједнице Локве

СВИ КАО ЈЕДАН, У ТОМЕ ЈЕ ТАЈНА УСПЕХА

• Поносан сам што смо урадили оно што до сада нико није, а то је да функционишемо сви као један. Само заједно можемо све
• Имамо пуну подршку за рад од стране председнице Општине Алибунар Зоране Братић – истиче Тапалага, за чијег су се трогодишњег мандата, Локве препородиле, у сваком погледу

Дариан Тапалага, председник Савета Месне заједнице Локве, по занимању мастер економиста, од септембра 2019. године, после избора за чланове Савета Месне заједнице, изабран је за председника Савета, и од тада, како за Старт 013 каже, почиње и напредак овог јужнобанатског места, насељеног углавном Румунима.

– Слободно се може рећи да се у МЗ Локве у претходном периоду заиста много радило. Радили смо на уређењу парка, где су замењене старе клупе, које су биле труле и у јако лошем стању, новим клупама, асфалтиране су стазе у парку које нису биле проходне, постављена су ЛЕД светла и ЛЕД рефлектори у парку, тако да је сад наш парк јако добро осветљен. Надомак парка и школског фудбалског терена изграђено је дечје игралиште, по свим предвиђеним стандардима, на трибинама школског фудбалског терена скинуте су старе и труле летве које су биле у катастрофалном стању и постављено је 204 стадионских столица за бољу удобност гледалаца, реновиран је Дом културе (тоалети, кухиња и део објекта где су смештене просторије Удружења младих Локве, Удружења пензионера Локве, Шаховског клуба, као и сала за састанке) а такође у дворишту Дома културе реновиран је Ловачки дом, уз помоћ наших вредних ловаца. Поносни смо на то што наш Дом културе „живи“ баш због наведених удружења са којима имамо одличну сарадњу – наводи први човек МЗ Локве и додаје да су, поред свега овога, реновиране и просторије Месне заједнице, као и улаз, па је МЗ Локве, после 40 година, добила нови и модернији изглед. Како даље он каже, реновирана је и капела која сада има чак и подно грејање, асфалтирана је стаза од капеле до гробља у дужини од 70 метара, као и улаз на оба локална гробља.

… и као шеф кабинета…

– За крај сам оставио оно чиме сам највише поносан, а то је и највећи пројекат, којем се сваки пролазник диви. Више од 10 година Локве нису имале фудбалски клуб нити фудбалски терен. Пре две године, на захтев наше омладине, основао сам фудбалски клуб „Банатул“ чији сам и председник. Због тога што нисмо имали пристојан фудбалски терен, физички јесмо, али су голови били трули, траве није било, свлачионице су биле у катастрофалном стању па смо утакмице играли као домаћини у суседном Јаношику, одлучили смо, да наши играчи треба да играју на свом терену и да симпатизери клуба, којих обично има преко 200 на свакој утакмици, заслужују да утакмице свог вољеног клуба гледају у свом месту.

Први корак је био уклањање шибља и грана на простору око терена, затим је постављена нова трава као донација из Румуније. После смо, уз помоћ мештана поставили и нову ограду са свих страна терена, као и нове голове и нове клупе за играче и делегата. Старе свлачионице где сад своје просторије имају домаћи играчи и гости су потпуно реновиране од темеља до крова. Дограђено је још 50 квадрата, где су смештене просторије за судије, тоалети и тушеви за домаће и гостујуће играче као и канцеларија и економат. И резултати низу изостали… После прве године наш фудбалски клуб је завршио сезону као први у Међуопштинској лиги Алибунар – Пландиште и пласирао се у Другу Јужнобанатску лигу „Исток“ где смо завршили као другопласирани у јесењем делу сезоне – поносан је Тапалага и напомиње да је циљ јасан а то је пласман у Прву Јужнобанатску лигу. Такође, он подсећа да је ове године освојин и Куп Општине Алибунар инапомиње да се рад клуба не базира само на сениорима, већ да је активне и екипа пионира која се такмичи у Другој пионирској лиги Јужног Баната, као и петлићи који се такмиче у Мини Макси лиги.

… и са пехаром за освојени куп фудбалу…

– Поносам сам на све то што смо за две године успели да урадимо, слободно могу рећи да је ретко ко успео нешто слично да уради и овим путем желим да се захвалим свим људима који су нам изашли у сусрет и помогли физички и финансијски јер без њих не би успели да постигнемо овакве резултате. Такође, желим да се захвалим и мојим члановима управе који све своје слободно време користе за напредак фудбалског спорта у нашем месту, као и општини Алибунар, и наравно, свим нашим спонзорима.

Председник Тапалага сматра да је допринос становника у резултатима које је Месна заједница постигла веома важан. Како каже, они су увек имају вољу да изађу у сусрет свакој радној акцији коју организује Месна заједница.

… и шампионска титула ФК „Банатул“, чији је оснивач, и…

– Учествовали су и у реновирању Дома културе, Месне заједнице, парка, фудбалског терена. Такође, сваког пролећа пре почетка пролећних радова, Месна заједница, заједно са нашим пољопривредницима, организује акцију равнања атарских путева, а у претходне две године у тој акцији учествовало је преко 50 трактора са прикључним машинама. Поред тога, наши мештани су вољни да помажу и учествују у организацији свих манифестација које организујемо, почев од „Шварглијаде“, која се одржава у Дому културе сваке године крајем јануара и почетком фебруара, изложби паса, разних гастрономских, спортских и културних манифестације поводом сеоске славе па све до Фестивала румунске музике „Златно класје“ и манифестација које поводом божићних и новогодишњих празника организујемо заједно са ОШ „3. октобар“, Удружењем младих Локве и Удружењем пензионера Локве.

Наш саговорник, који је иначе и шеф кабинета председнице Општине Алибунар, сарадњу МЗ Локве са локалном самоуправом оцењује као одличну:

– Имамо пуну подршку за рад у локалној заједници од стране председнице Општине Алибунар Зоране Братић, која је спремна да саслуша сваки наш захтев и увек нам изађе у сусрет. Без њене подршке ни бисмо успели много тога што смо успели. Поносан сам што смо урадили што нико до сада није, а то је да функционишемо сви као један. Само заједно можемо све – закључује Дариан Тапалага, председник МЗ Локве.

(Старт 013)

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.