ВРШАЦ... поглед са Вршачког брега (Фото: Википедија)

Вршац – НЕЗАБОРАВНИК

Знате ли ко је подигао чувени подрум „Хелвеција“?

ВИНО ЗА КРАЉЕВСКУ ТРПЕЗУ

• Угарском краљу Владиславу II за краљевску трпезу продато је буре вина…

Ако је судити по првом писаном документу , извештају једног калуђера угарском краљу Бели IV, који датира из 1349. године, Вршац је ушао у 669. годину постојања. По другој, званичној верзији, која се налази и на градском порталу, Вршац (као Подрвршан)  се први пут помиње 1427. године у писму краља Жигмунда (1387-1439).

Није баш једноставно оцртати најбитнија обележја Вршца, по многима најлепшег банатског града. Шта га, укратко, карактерише? Рекли бисмо да је то, пре свега, положај.     Распрострт подно самих вршачких планина, са средњовековном кулом на врху најближем граду, а са највећим врхом који премаша висину Авале (Гудурички врх, 461  меатар) Вршац не наличи ни на који други војвођански град. По том положају добио је и име, настало од првобитног имена Подвршан.

Следећу карактеристику Вршца чини његово пространо и вековима старо виногорје. Винова лоза се овде гајила још у време Дачана, а нарочито у време Римљана. Постоји документ из 1494, који сведочи да је угарском краљу Ладиславу II продато за краљевску трпезу буре вина по цени од 10,5 дуката. најбогатији род у целој Европи забележен је 1875. године, када је швајцарски трговац Бернард Штауб подигао чувени подрум „Хелвеција“, капацитета 10.000 хектолитара.

Вршац је родно место оца српске драме Јована Стерије Поповића, великог српског сликара Паје Јовановића, затим једног од најзнаменитијих српских архитеката Драгише Брашована, светски познатог шахисте Боре Костића,  град одрастања великог песника Васка Попе, итд.

Вршац има више незаменљивих културних институција,  али бисмо за ову прилику споменули, најпре, Позориште „Стерија“, Књижевну општину Вршац, Градски музеј, Градску библиотеку.

О њима и о осталима – другом приликом.

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају

ставове органа који је доделио средства.