СЕДИШТЕ... зграда Месне заједнице, а ту је и образовна установа...

Представљамо…

Савет Месне заједнице „Центар“ Панчево

ЦЕНТАР ГРАДА ЈЕ ЦЕНТАР МНОГО ТОГА, А ТО ОНДА…

• Сарадња са свим градским службама је коректна, сви нам излазе у сусрет по питању решавања наших проблема и увек смо у активној комуникацији са градоначелником, градском менаџерком  и градским већницима, истиче Драган Остојић, председник Савета Месне заједнице

Месна заједница „Центар“ је централна градска месна заједница, а по својој територији, као и по броју становника, највећа је у Граду Панчеву. Оно што је занимљиво, а што многи не знају, територијално овој месној заједници припада и „Бела стена“ што је веома добра околност, сматра председник Савета Месне заједнице Центар Драган Остојин и објашњава да ће у Панчеву, граду који данас интензивно расте и развија се, такве оазе природе добити на значају у будућности пошто ће такве локације бити све привлачније, као и разноврсна спортска инфраструктура. Он додаје да је МЗ „Центар“ у специфичном положају пошто се на њеној територији налазе све важније установе и институције у граду, па је у интересу свих грађана Панчева да овај део града функционише како треба и буде што уређенији.

Кроз пројекат јавно-приватног партнерства, који реализује Град Панчево, у претходним месецима уређене су и улице које се налазе на територији централне панчевачке месне заједнице, попут Улице Димитрија Туцовића и тоталне реконструкције Његошеве улице. Недавно су кренули радови и на највећој инвестицији, потпуној реконструкцији Улице цара Лазара.

И ТЕ КАКО ЗНАЧАЈНО… сређивање Улице цара Лазара, а кад све буде готово…
  • То је једна од најзначајнијих инвестиција пошто је то веома важна саобраћајница која спаја центар града са, за сада, једином обилазницом око Панчева, Првомајском улицом, која је, такође, средствима АП Војводине недавно уређена. Улица цара Лазара ће се због временских прилика радити у фазама, односно етапно, од улице до улице и овај пројекат се тиче реконструкције свих инсталација, коловоза и тротоара, а у плану је и замена једне трафо-станице у овој улици – објашњава наш саговорник и додаје да се крају приводе и радови у Улици Бранка Ановића, а да ће се следеће године наставити са уређењем улица у овом делу града, попут Таковске улице за шта је пројекат урађен.

Остојин напомиње да је следеће године у плану и почетак радова на уређењу Кеја Радоја Дакића а поред тога, планирана је и замена коловозног заслона у Улици Боре Шипоша у „Тополи“, као и реконструкција дворишта зграда у насељу „Солара“. Један од најважнијих пројеката јесте и уређење градског језгра, у оквиру кога се тренутно приводе крају радови на реконструкцији Градског парка, што је, каже наш саговорник, озбиљан пројекат, који посебну пажњу ставља на очување дрвећа, па се пази које дрво треба оставити, а које заменити новом садницом. Он напомиње да ће уређењем Улице цара Лазара бити изграђено и око 500 паркинг места, чиме ће делимично бити решен један од проблема овог дела града, а то је недостатак паркинга.

Како Остојин каже, Месна заједница „Центар“ је највећа и по територији и по броју становника а готово сви Панчевци обављају неке своје послове у центру града што захтева посебну пажњу по питању инфраструктуре. То је питање на које се посебно обраћа пажња у комуникацији са градским властима, напомиње Остојин и као горуће проблеме ове месне заједнице по том питању наводи насеља „Топола“ и „Мали рит“. Он каже да је продужењем Улице Краљевића Марка, ромско насеље „Мали рит“ повезано са градом, као и да се много пази на одржавање каналске мреже која се налази на територији ове месне заједнице, како би она била у функцији, али додаје да ту не треба стати већ да сву инфраструктуру центра града треба проширивати, у складу са развојем града и изражава наду да ће се средства за такав развој инфраструктуре наћи и у наредном периоду.

  • Сарадња са свим градским службама је коректна, сви нам излазе у сусрет по питању решавања наших проблема и увек смо у активној комуникацији са градоначелником и градским већницима. Ту морам поменути Мирјану Савков, потпредседницу Савета МЗ, која ту улогу обавља веома добро. Иначе, наша Месна заједница је формирала и Извршни одбор, којим председава Стефан Блажетић, а међу члановима одбора су и др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево, наш прослављени спортиста Предраг Стојадинов и Бранка Петровић, потпредседница Скупштине града.

Ипак, у доношењу свих одлука о раду МЗ учествују сви чланови Савета – објашњава Остојин и додаје да грађани имају прилику да сваког радног дана, у директном контакту са секретаром МЗ представе своје проблеме или предлоге, а да је Савет ажуран и да се проблеме преноси даље надлежним службама, са којима има одличну комуникацију.

Наш саговорник подсећа да је током највећег таласа пандемије коронавируса ова месна заједница сарађивала и са Градском организацијом Црвеног крста по питању помоћи грађанима и додаје да је сарадња са свим дугим службама веома добра. Остојин напомиње да је месна заједница „Центар“ специфична и по томе што има сопствене приходе од изнајмљивања просторија зграде Месне заједнице, чији је и званично корисник, од чега финансира свој рад.

  • Ово је мени други мандат и сматрам да у трећем ја не бих требао бити ту. Све што је било потребно урадити по питању живота у нашој месној заједници или је завршено или је покренуто па сматрам да би неке млађи требали преузети даље. О томе како смо радили могу да суде наши суграђани а ја бих се захвалио својим колегама у Савету на сарадњи, помоћи и сугестијама у вођењу Месне заједнице – закључује Драган Остојин на крају разговора за Старт 013.

(Старт 013)