ЦЕНТАР ОМОЉИЦЕ... урбано, нема шта, а и зелено, а ту је и... (Фото: Локалне вести)

Представљамо…

Савет Месне заједнице Омољица

СВАКОДНЕВНА КОМУНИКАЦИЈА СА ГРАЂАНИМА, ТО ЈЕ ТО!

• Месна заједница Омољица се кроз своје активности и сарадњу са градским властима, предузећима и установама труди да становницима овог панчевачког насељеног места обезбеди све оне услове који су неопходни за нормалан и квалитетан живот – каже Душан Лукић, председник Савета Месне заједнице

Омољица је једна од 17 месних заједница Града Панчева, која је, између осталог, позната по својим бројним манифестацијама, међу којима се посебно издваја Жисел, фестивал филма који је јединствен по својој теми, а то је свакодневни живот на селу. Са друге стране, Омољица је својим развојем последњих деценија попримила готово све карактеристике једног урбаног насеља, а шта то значи за Омољчане и како данас функционише ово насељено место, разговарали смо са председником Савета Месне заједнице Душаном Лукићем.

  • Савет Месне заједнице Омољица се годинама труди и залаже да грађани Омољице, као и сви наши суграђани, имају све оно што је потребно за нормалан и квалитетан живот. Свакодневна комуникација са грађанима даје нам идеје где и шта је потребно урадити да би обезбедили све услове за што квалитетнији живот у овако урбаној средини  – објашњава Лукић и даље додаје да је протеклих година доста тога урађено у овом панчевачком насељеном месту. Ту, пре свега, мисли на асфалтирања улица у селу које се реализује у оквиру градског пројекта јавно-приватног партнерства, а у оквиру којег је и следеће године  у плану даље асфалтирање улица која ће обухватити још шест преосталих омољичких улица, чиме би  ово село комплетно завршило посао по питању уређења улица.

Поред тога, постављено је преко десетак дечјих игралишта по селу, урађене су стазе као и осветљење у парку у центру Омољице, два терена у  дворишту Основне школе “Доситеј Обрадовић” покривена су тартан подлогом, чиме је ученицима ове школе омогућено да имају квалитетне услове за извођење спортских активности, као и наставу физичког васпитања, набраја наш саговорник шта је у претходно периоду урађено у Омољици.

  • У сарадњи са градским Секретаријатом за пољопривреду атарске путеве у селу смо довели у проходно стање, обновили смо и шумски фонд у сеоском атару, а у сарадњи са Ловачким друштвом обновили смо и фазанерију. Такође, са жељом да помогнемо нашем удружењу пчелара, почели смо са садњом мађарског багрема – наводи наш саговорник и наглашава да Месна заједница Омољица са свим удружењима активним у селу има максимално добру сарадњу без обзира да ли је то удружење голубара, коњушара или Удружење жена или пензионера, а таква је сарадња и са свим спортским клубовима који функционишу у Омољици.

Председник Лукић наводи да је у претходном периоду обновљена и фасада на згради Дома културе Омољица као и да је урађена и реконструкција крова и замена прозора на овом објекту, а реновирана је и зграда у којој се налазе полиција и организација Црвеног крста у овом насељеном месту.

  • Оно чиме се као село можемо похвалити јесте велики број манифестацијама које се одржавају највише у летњем периоду, међу којима се издвајају “Жисел” или “Породични дани” као манифестације у којима учествују бројни уметници и спортисти, а не смемо заборавити и богат програм нашег Дома културе, у оквиру којег се организују и дечје представе и музички концерти – каже наш саговорник.
ПАРК … права оаза мира у друштву са природом (Фото: Фб страница МЗ)

Када је реч о проблемима са којима се суочавају становници Омољице, Лукић као један од највећих проблема наводи дивљу депонију, која је временом постала сметлиште и за сва околна села па зато он овом приликом апелује на комшије из суседних села да своје смеће, шут и други отпад не одлажу на депонију у Омољици, пошто је она постала огроман еколошки терет који превазилази моћи овога насељеног места. Он даље наводи да и Омољица има велики проблем са псима луталицама односно невласничким псима, као уосталом и сва друга насеља са територије Града Панчева и наглашава да због тога у Омољици сваке године има велики број пријава грађана за нападе и уједе од стране ових паса. Лукић наводи још један велики проблем који би требао интересовати све Панчевце а не само становнике Омољице, то је Парк природе “Поњавица” који је под заштитом државе, а што је проблем који би, по његовим речима, требало решити у што краћем року како Поњавица и живи свет у њој не би, како он каже, нестао пред нашим очима.

  • Сарадња са Градом Панчевом, градским предузећима и осталим установама у граду је на завидном нивоу, ниједан наш захтев за помоћ око неког проблема који се јавио у Омољици од стране Града није остао нерешен. Што се тиче наших планова, имамо чврсте гаранције од надлежних да ће у 2022. години наше село добити гасну мрежу, као и да ће се у неком наредном периоду кренути и са наставком радова на изградњи фекалне и кишне канализације.

План нам је да ускоро почнемо и са радовима на изградњи спортске хале за коју реално постоји велика потреба у нашем селу, као и даљем уређењу парка који се налази  у центру Омољице – најављује Душан Лукић планове Месне заједнице Омољица за 2022. годину.

А у сусрет Новој години, Месна заједница Омољица је ових дана, као и претходних година, организовала поделу пакетића за најмлађе Омољчане како би им новогодишњи и божићни празници остали у лепом сећању, чиме је показала колико МЗ Омољица мисли на своје суграђане, посебно оне најмлађе.

(Старт 013)