Представљамо…

Савет Месне заједнице Банатски Брестовац

УЗ ПОМОЋ НАШИХ БРЕСТОВЧАНА СВЕ МОЖЕМО УРАДИТИ

• У претходном периоду Банатски Брестовац је добио осам новоасфалтираних улица, уређени су бројни јавни објекти у селу, попут дечјих игралишта и спортских терена и све то је реализовано кроз одличну сарадњу Савета Месне заједнице и Града Панчева – каже Драган Маричић, председник савета

Месна заједница Банатски Брестовац обухвата најјужније насељено место на територији Града Панчева које је познато по “Паприкијади”, манифестацији посвећеној поврћу по којем је Брестовац на добром гласу, као и по мирису јабуковог цвета који се пролећем шири по истоименом викенд насељу на обали Дунава, смештено тик уз Брестовац. А као и у свим панчевачким насељеним местима, последњих месеци је и у Банатском Брестовцу доста тога урађено на уређењу улица, а у оквиру пројекта јавно-приватног партнерства, иза којег стоји Град Панчево. Тако су у Брестовцу, само у новембру, асфалтирано три улице: Улица Жарка Зрењанина, у дужини од 1200 метара, Улица Ратка Павловића, од 850 метара, као и 450 метара Улице Бориса Кидрича. Поред тога, реконструисани су и тротоари у најпрометнијим улицама у селу. О свему томе, раду Савета МЗ и проблемима овог панчевачког села разговарали смо са Драганом Миричићем, председником Савета Месне заједнице Банатски Брестовац.

  • Савет МЗ Банатски Брестовац чине девет чланова волонтера и свако од њих активностима Савета посвећује онолико времена колико може. Све у свему, Савет функционише веома добро, по мојој оцени, али са друге стране, увек постоји могућност за више и боље – каже Миричић о раду Савета којем председава и наставља: – Последњих две године, уз помоћ Града Панчева је много тога урађено у Банатском Брестовцу.

Асфалтирали смо осам улица, недавно је покренут вртић при Основној школи “Олга Петров”, много је тога урађено на уређењу јавних објеката у селу, а ту мислим на два атарска пута и отресиште, асфалтирање сеоске пијаце и постављање тезги, као и уређење спортских терена по селу и отварање теретане на отвореном, а поред тога доста је урађено и по питању садње новог дрвећа.

Приоритет за следећу годину ће нам бити ревитализација депоније, наставак асфалтирања улица и изградња атарских путева, као и даље уређење дечјих игралишта, а ту је и план за санацију Споменика палим борцима – наводи наш саговорник и додаје да ће приоритет МЗ у наредном периоду бити и решавање највећих проблема грађана Брестовца, па ће тако Савет МЗ, у сарадњи са локалном самоуправом, радити на решавању недостатка гасне мреже у селу што већ годинама представља велики проблем.  Како Миричић каже, преко 150 домаћинстава у Брестовцу је заинтересовано за прикључење на гасну мрежу, а за сада не постоје могућности да се то и реализује па ће тај проблем бити у жижи интересовања Савета у наредном периоду.

  • Највећи проблеми Брестовца су, поред већ поменуте гасне мреже, и депонија, која је горела током читавог лета, што је велики проблем по питању заштите животне средине, а такође велики проблем нашег села је и чињеница да немамо ни канализациону мрежу. Наши суграђани су посебно заинтересовани за уређење Парка природе “Поњавица” и његово спашавање из ситуације у којој се тренутно налази а посебан проблем који, верујем имају и сва друга насеља у граду јесу пси луталице, којих је превише и на улицама Брестовца – наводи први човек Савета Месне заједнице Банатски Брестовац.

По питању сарадње са Градом и градским установама и предузећима, наш саговорник оцењује да је она веома добра и успешна што најбоље показују резултати које су до сада остварени, а све у циљу развоја Брестовца и бољег живота грађана овог насељеног места.

  • Кад је реч о нашим суграђанима, морам рећи да са њима имамо више него добру комункацију. Они свакога дана имају могућност да дођу у просторије Месне заједнице и поделе са нама своје проблеме или предлоге, а телефонски смо свима њима доступни у било које време. У последње време доста информација са њима размењујемо и путем друштвених мрежа попут Фејсбука, што се показало као веома добар начин комуникације. Иницијатива грађана има, и у складу са нашим могућностима излазимо им у сусрет, али такође има и наших иницијатива где они нама, као Месној заједници, излазе у сусрет што је посебно било изражено у првом таласу пандемије коронавируса, када смо имали већи број волонтера који су нам, у оним ванредним околностима помагали да стигнемо до сваког нашег суграђана којем је била потребна помоћ, као и помоћ пољопривредника који су нам помагали по питању дезинфекције улица у селу – набраја Миричић начине којима месна заједница уз помоћ самих  Брестовчанима реализује своје активности.

Маричић додаје да су при Месној заједници активни и грађане који својим суграђанима бесплатно пружају правне савете и закључује да у скоро свим акцијама које је Месна заједница Банатски Брестовац покренула последњих година а којих је, по његовим речима било доста, увек су имали подршку својих суграђана.

Кад је већ реч о активностима Месне заједнице Банатски Брестовац, усусрет долазећим новогодишњим и божићним празницима, МЗ је ових дана организовала и поделу новогодишњих пакетића за најмлађе Брестовчане, па су тако ученици прва два разреда основне школе, као и малишани из вртића и забавишта из Брестовца од Деда Мраза добили пакетиће што ће, уз ватромет који је тада организован, малишанима остати у лепом сећању и захваљујући Месној заједници, допринети магији новогодишњих празника.

(Старт 013)