ПРИДРЖАВАТИ СЕ ПРОПИСА... Јовица Милошев

Интервју

Јовица Милошев, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Панчево

ПОСЕБНА ПАЖЊА ПРЕВЕНЦИЈИ И РАЗВИЈАЊУ БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ

• Најчешћи узроци саобраћајних незгода су неприлагођена брзина  и неуступање првенства пролаза
• Посебна пажња посвећује се заштити деце
• Помоћ локалне самоуправе у опремању саобраћајне полиције

• Како, са становишта безбедности саобраћаја, оцењујете протеклу годину. Шта кажу бројке?

-У 2017. години на путевима јужног Баната евидентирано је 608 саобраћајних незгода, што је за 7,31 одсто мање него у 2016. години, у којој је било 656 незгода. Претходне године у саобраћајним незгодама животе је изгубило 30 особа, 104 њих су задобили тешке телесне повреде, а 517 лаке.

У овом периоду, саобраћајна полиција открила је је више од 42.000 прекршаја из области безбедности саобраћаја на путевима. Контроле полиције највише су усмерене на откривање прекршаја који су најчешћи узроци саобраћајних незгода, као што су непрописна брзина кретања возила, невезивање сигурносног појаса, управљање возилом под дејством алкохола, али и напоштовање саобраћајне сигнализације, техничка неисправност возила, непрописно претицање и обилажење и остало.

• Шта су најчешћи узроци саобраћајних незгода?

-Посматрајући факторе настанка саобраћајних незгода, као најприсутнији се издвајају: неприлагођена брзина кретања возила на путу, неуступање првенства пролаза, грешке приликом извођења радњи у саобраћају и психофизичко стање возача.

• Које бисте активности саобраћајне полиције посебно истакли, а које доприносе подизању саобраћајне културе свих учесника у саобраћају?

-Приоритет саобраћајне полиције је повећање безбедности свих учесника у саобраћају, а акценат је усмерен на смањење броја саобраћајних незгода. Максималним ангажовањем полицијских службеника и предузимањем одговарајућих мера утичемо на подизање нивоа свести о значају поштовања прописа код свих учесника у саобраћају, а прекршиоце одвраћамо од даљег чињења прекршаја.

Министарство унутрашњих послова посебну пажњу посвећује заштити деце као учесника у саобраћају. Континуирано се прати стање безбедности саобраћаја у зонама школа и предузимају одговарајуће мере. Такође, припадници саобраћајне полиције предузимају низ превентивних мера и активности у циљу развијања безбедносне културе ученика. У оквиру превентивног деловања, припадници Полицијске управе у Панчеву, у сарадњи са школама на подручју ПУ, реализују пројекат „Основи безбедности деце“, где је једна од тема и „Безбедност деце у саобраћају“. Пројекат се реализује током целе школске године, и то у свим одељењима 4. и 6. разреда основних школа.

• Са ким све сарађујете на том послу?

-Саобраћајна полиција сарађује са органима локалних самоуправа, управљачима путева, школским и предшколским установама и осталим субјектима који раде на унапређењу безбедности у друмском саобраћају.

• Да ли је саобраћајна полиција довољно добро опремљена да може у потпуности да оствари све своје задатке?

-Полицијски службеници саобраћајне полиције су адекватно опремљени за извршавање послова и задатака безбедности саобраћаја.

Локалне самоуправе помажу у опремању припадника саобраћајне полиције савременим уређајима за контролу и регулисање саобраћаја, радарским уређајима, алкометрима и др.

    • Који су то приоритети саобраћајне полиције у наредном периоду?

-Основни приоритет у раду припадника саобраћајне полиције у наредном периоду је унапређење стања безбедности саобраћаја.

 • Шта бисте посебно препоручили садашњим и будућим учесницима у саобраћају?

-Апеловао бих на све учеснике у саобраћају да се стриктно придржавају свих прописа, јер на тај начин чувају своје и животе осталих учесника у саобраћају. Возачи моторних возила треба да прилагоде брзину кретања возила условима пута, да користе сигурносни појас, да не користе мобилни телефон током вожње и да не возе у алкохолисаном стању.

Нарочито треба да обрате пажњу на децу и старије особе, учеснике у саобраћаја на путу, пешаке и бициклисте, да им уступе првенство пролаза на пешачким прелазима и раскрсницама. Такође, у овом периоду посебна пажња усмерена је на возаче трактора, мотокултиватора и других пољопривредних машина, као и на возаче и сувозаче мотоцикла и мопеда.

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево