Панчево

Обележавање  „Дана Дунава“, дванаести пут

БУДИМО „АКТИВНИ ЗА РЕКЕ“

Обележавајући „Дан Дунава“, Панчево на најдиректнији начин даје подршку Међународном комитету за заштиту реке Дунав – ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) и потврђује своју максималну еколошку ангажованост, придружујући се градовима из 14 европских земаља Дунавског слива.

Званичан датум обележавања „Дана Дунава“ је 29. јун, али ће у Панчеву бити обележен низом еколошких, забавних и културних активности, већ у суботу, 16. јуна, на Градској плажи, програмом који ће почети у 10 часова. Укупан број учесника и волонтера ће и ове године бити око 180, а уз пратњу припадника јединица Црвеног крста, који ће обезбеђивати учеснике у свим активностима.

Поред традиционалне еколошко-ликовне радионице коју ће водити академски сликари, чланова УЛУ “СВЕТИОНИК“, у овом делу ће учествовати и чланови „Удружења оболелих од мултиплекс склерозе“, „Удружење инвалида рада“, НО „На пола пута“ (бави се побољшањем квалитета живота особа са интелектуалним тешкоћама), Удружење „Препознај у себи“, Удружење дечији атеље „Мали геније“, као деца из предшколске установе „Дечија Радост“ и Kлуба за стара и одрасла лица Герентолошког центра Панчево.

Поново је предвиђено чишћења водотока и обала Тамиша од ушћа Тамиша у Дунав до Градске плаже. У акцији ће учествовати волонтери са обалe и волонтери на 20 чамаца, чланови клубова УСРиН „Тамиш“ и УСРиН “Херој Mарко Kулић“, а уз помоћ „Уније младих“ Панчево, Феријалног савеза Панчева, волонтера ОШ “Мирослав Антић“ из Панчева, ученика Техничке школе „23 мај“ из Панчева и удружења грађана и појединаца који се буду пријавили организаторима. Прикупљен плутајући нанос – секундарне сировине ће преузимати ЈКП “Хигијена“.
За то време, публика на Градској плажи моћи ће да ужива у програму или узме учешће у активностима као што су: „Поздрав сунцу“ – „Amarant Yoga studiа” из Панчева, „На лепом плавом Дунаву“ – СУМС Мажорет, демонстрација „Панчевачких лавица“ у кореографији Ирине Богдановић, буто-плес у извођењу Марка Нектана, морнарско-плесна кореографија УГ „Ромашка“ у извођењу Асје Богдановић, промоција рекреативног веслања у реализацији Спортског клуба “ СПОРТИКО“ из Панчева.

Катамаран „Панука“ Туристичке организације Панчево ће током манифестације возити представнике медија који ће моћи да забележе акцију волонтера на чамцима у акцији чишћења воденог „огледала“ од ПВЦ амбалаже, а после по групама у промотивним пловидбама и волонтере, учеснике 12. градске манифестације „Дан Дунава“ у Панчеву, каже се у саопштењу ГУ, Секретаријата за заштиту животне средине.

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево