Панчево

У августу прослава 140 година Преображенског храма, а дотле…

ОБНОВА ФАСАДЕ И ЗВОНИКА

Храм Преображења Господњег у Панчеву је културно добро од изузетног значаја, највишег нивоа,  зато што има посебан значај за друштвени, историјски и културни развој  српског народа у националној историји,  како је  прописано Законом  о културним добрима.

Крајем октобра 2015. године  формиран  је Одбор за  обнову Преображенског  храма   да би скренуо пажњу на  значај  светиње  коју имамо у Панчеву.  План је  амбициозно дефинисан, у складу са светињом  коју имамо.   Парохијски  дом  је  уљуђен  и сада је милина бити у тим просторијама  у којима  је  канцеларија  Црквене општине, сала за пробе певачког  хора, библиотека  и  стан у коме живи старешина храма. На месту старих и оронулих гаража изграђене су нове, као  и спољни WC .

Синергијом Одбора за обнову Преображенског храма  и  Завода за заштиту споменика културе Панчево и директорке  Јасмине Вујовић, Министарство културe  и информисања Републике  Србије  је Решењем број 401-01-224/2018-02 од  03.05.2018. године  доделило Заводу  за заштиту споменика културе Панчево 10.820. 000,00 динара  за санација и рестаурацију  фасаде и декоративне пластике на звонику Преображенске цркве у Панчеву, а по расписаном  јавном конкурсу Министарства културе и информисања од 29. јануара 2018. године за финансирање или суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у Републици Србији за 2018. годину.

Овог августа, 2018. године, обележићемо 140  година  нашег Храма, те  у жељи да ова три месеца пред нама искористимо и дамо свој допринос, како ко и где  може,  да прослава  славе нашег Храма  буде  обасјана  светлошћу  коју  ће  исијавати  обновљени звоник и фасада цркве.

Посебну захвалност изричем  људима и институцијама које  су помогле  и које  ће  помоћи  у обнови  нашег Храма, а посебно онима  који  свакодневно брину, чувају и одржавају  наш Храм, а то су протојереј Стојче Цветковић – старешина Храма, јереј Велимир Бирманац, јереј Жељко Младеновић, хонорарни ђакон Ненад Савић  и  црквењаци Коста Негован и Зоран МаксимовићСима.

Овим путем упућујем позив свима који могу на било који начин  помоћи,  да  дођу   у Преображенски храм и понуде своју помоћ.

Мр Вељко Самарџија

(члан Одбора за обнову Преображенског храма)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево