ОД МЛАДИХ СЕ ПОЧИЊЕ... Катарина Бањаи

Разговор с поводом

 Катарина Бањаи, чланица Градског већа Панчева, задужена за заштиту животне средине

ЕКОЛОШКЕ НАВИКЕ ЈОШ ОД МАЛИХ НОГУ

•Град Панчево ће и ове године обележити 5. јун, Светски дан заштите животне средине, и то највише кроз активности са најмлађим Панчевцима
• Ових дана отворен је и овогодишњи  јавни позив за субвенционисање прикључења домаћинстава на гасну мрежу ЈП “Србијагаса” у Панчеву

– Током целе године, Град Панчево се труди да обележи све значајније датуме везане за заштиту животне средине, где 5. јун, Светски дан животне средине, добија највише пажње. Ове године, поводом 5. јуна расписали смо ликовни конкурс за најбољи ликовни рад за све ученике панчевачких основних школа под називом “Шума блиста – чиста”. Ових дана смо већ добили те ликовне радове од којих је наш трочлани жири изабрао најбоље. За ауторе ових радова ове године ћемо организовати једнодневну екскурзију на Чардак – каже Катарина Бањаи, већница задужена за заштиту животне средине и напомиње да је награђено укупно 40 ученика, по 20 из млађег узраста, од првог до четвртог и 20 ученика из старијег узраста, од петог до осмог разреда. Већница каже да награђене ученике, поред мајица, качкета и уживања у природи током те екскурзије очекује и едукативни садржаји, а то ће бити предавање о правилном одлагању пластичног рециклажног отпада и рециклажи уопште. Награђени школарци ће, такође, добити и по један примерак еколошког листа “Екопедија”, који издаје Градска управа, листа који се иначе продаје по јединственим ценама, а то је или пластична амбалажа или пластични чеп, а све у циљу дизања свести деце о проблемима животне средине.

СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
Уочи Светског дана животне средине, 4. јуна у холу зграде Градске управе Панчева биће отворена изложба награђених ликовних радова са конкурса “Шума блиста – чиста”, када ће бити и јавно проглашени победници конкурса. Поред тога, награђени радови ће бити објављени и у листу “Екопедија”.
Поводом Светског дана животне средине, 5. јуна, биће објављени и резултати еколошког конкурса за невладине организације и удружења из области заштите животне средине, односно, који пројекат је и колико средстава добио из градског буџета.

Како већница каже, на деци је акценат код свих оваквих акција пошто је циљ да она, кроз игру понешто и науче, али и да им се усаде добре еколошке навике јер су у узрасту када је то најлакше учинити, напомиње већница, али додаје и да је рад са најмлађима најлепши и најлакши. Као најбољи пример она наводи сада већ традиционалну акцију “Скупи, победи, видећеш да вреди”, кроз коју се школе са територије града Панчева  такмиче, која ће скупити више рециклажног отпада и кроз коју су победници, ученици школе која се показала као најбоља, некада освајали екскурзију, док су то данас средства у висини од 150 хиљада динара која ће бити утрошена у складу са одлуком парламента ученика те школе. Традиционално, ову акцију подржавају ЈКП “Хигијена”, која откупљује сакупљени отпад, као и ЈКП “Зеленило”, које сваке године уреди околину школе која је победила.

А оно то је такође актуелно, а тиче се животне средине у Панчеву је јавни позив за субвенционисање куповине типског гасног прикључка, који је Град Панчево расписао 11. маја. Као каже наша саговорница, ово је трећа година да локална самоуправа на овај начин помаже грађанима који живе у индивидуалним стамбеним објектима да се прикаче на гасну мрежу ЈП “Србијагаса” и почну да користе гас као енергент за грејање.

ГАСНИ ПРИКЉУЧЦИ
 Субвенцију за прикључење на гасну мрежу “Србијагаса” ове године могу добити грађани који живе у месним зеједницама и насељима где ова инфраструктура постоји, а то су Горњи град, Стрелиште, Војловица, Топола, Стари Тамиш и делови Центра и Мисе. Ових дана се ради на постављању гасне инфаструктуре у деловима града где је до сада није било, попут  Тесле, Котежа и делова Мисе, тако да ће, када и ова мрежа буде у функцији, и грађани тих делова града моћи да конкуришу за ову субвенцију наредних година. Како нам је рекла наша саговорница, за конкурисање су потребна основна документа (која се могу наћи на сајту града Панчева) која је потребно поднети у писарници Услужног центра и ако прођу комисију, са грађанима се потписује уговор о субвенционисању. 

– Ово радимо зато што током грејне сезоне имамо проблем са повећаним бројем честица суспендованих материја, а чији су извор управо индивидуалне куће са ложиштима на чврсто гориво. Идеја нам је да на овај начин утичемо на грађане да пређу на гас, који је свакако чистији енергент, а како би смањили број ових честица у ваздуху током зиме. Емитери ових честица јесу и саобраћај и привреда, али се показало да су ложишта на чврста горива највећи проблем. На овај начин ми нећемо одмах видети значајније резултате по питању смањења суспендованих материја али, како је наведено и у Стратегији развоја града од 2016 до 2020. године, оваквим континуираним приступом полако се приближавамо том циљу – тврди већница Бањаи и даље објашњава да право на ову субвенцију, која ове године износи 47 500 динара, имају сви грађани који живе у деловима града у којима постоји гасна инфраструктура и који су током ове године потписали уговор о прикључењу на мрежу са “Србијагасом”. Она додаје да је ове године Град издвојио највише средстава за ову намену пратећи велико интересовање грађана за овакву помоћ и да ће ове године субвенцију моћи добити 64 панчевачких домаћинстава, 24 више у односу на прошлу годину.

– Надам се да ћемо ову помоћ грађанима континуирано наставити и наредних година, али и да ћемо повећати средства за ове намене пошто за њих постоји велико интересовање, о чему најбоље говори податак да се до сада већ 20 грађана пријавило на јавни позив који је отворен 11. маја – закључује Катарина Бањаи, већница задужена за заштиту животне средине.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао

Град Панчево