НЕ СЛУЧАЈНО... захвалница Матице српске за успешну сарадњу

Разговор с поводом

Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке Опово и књижевница

ДА, ЖИВИМ УМЕТНОСТ СВАКИ ДАН!

• Општинска народна библиотека Опово је током прошле године организовала преко 100 различитих програма, концерте, представе за децу и одрасле, изложбе, књижевне сусрете, предавања…
• Директорка која пише позоришне комаде, романе…

Општинска народна библиотека Опово је једина установа културе у овој јужнобанатској општини, а поред своје основне, библиотечке делатности, ова установа организује и позоришне представе, филмске пројекције, концерте, радионице и то кроз Галерију Јован Поповић, сцену Драган Бјелогрлић и спомен-собу Зорана Петровића. А каква је прошла година била из угла ове установе и плановима за ову годину, разговарали смо са Катарином Николић Ралић, директорком Општинске народне библиотеке Опово.

Општинска народна библиотека Опово у претходној години организовала је више од 100 различитих програма: концерте, представе за децу и одрасле, изложбе, књижевне сусрете и предавања… У склопу Библиотеке, пре две године основали смо Креативни клуб који спроводи радионице за децу сваке суботе и током 2023. године броји 74 радионице! Креативни клуб је учествовао на манифестацији Дечја недеља, у сарадњи са основним школама, као и на манифестацијама које промовишу културни туризам на територији општине Опово. Заједничко деловање и посвећеност едукатора и учесника радионица створили су нову енергију и показали велику љубав према уметности. Током трајања пројекта упознали смо се с различитим матeријалима, стекли нова знања и вештине, развили моторне, когнитивне, комуникационе способности и самопоуздање и добро се забављали. Резултат нашег рада представљен је у децембру кроз изложбу дечјих радова и свечану доделу диплома. Библиотека је постала матица размене искуства и знања, наше омиљено место за дружење – каже директорка Николић Ралић и напомиње да велику захвалност дугује Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је препознао значај пројекта и његову улогу у развоју културе у општини и обезбедио континуирани рад Креативног клуба.

ТИ НИСИ ТИ
Катарина Николић Ралић не бави се само директорским и организационим пословима у области културе, она и пише. По њеном сценарију у БДП-у се игра позоришна представа „Комад“, а после ноар трилер романа „Ловиште“, у децембру прошле године, у Општинској народној библиотеци Опово, промовисано је и њено најновије књижевно дело – роман „Ти ниси ти“. Том приликом је рекла да ће своје читаоце ускоро обрадовати и новим романом, за који већ прикупља грађу.
Успут радим сценарија, отварам изложбе, живим уметност сваки дан“ – казала је Катарина Николић Ралић, а наше је само да кажемо – свака част!

Што се тиче Галерије „Јован Поповић“ Опово, поред редовног годишњег излагачког програма, ова установа организује и низ програмских активности пружајући простор и контекст за развој локалне продукције. Ликовне радионице подстичу и негују комуникацију и интеракцију са публиком, пружају простор за размену идеја, мишљења и едукацију.

– Ликовне радионице намењене су свим узрастима и интересовањима. Циљ је усавршавање, развијање способности и талената кроз цртање и сликање. Од маја до децембра рађене су слике у техници акрил на платну. Одржано је 15 радионица. Резултат рада представљен је колективном изложбом и штампањем каталога у децембру. Полазници су имали прилике да се упознају са сликањем на отвореном – пленер и студијски рад. Теме су биле: Мртва природа са поставком уживо, Јесењи пејзаж, Хлеб, Портрет и слободне теме. Галерија Јован Поповић ће наставити да спроводи радионице за одрасле и наредне године. Учесници ће научити и остале технике: рад на текстилу и цртање, али и како да унапреде технику сликања акрил на платну – објашњава директорка Николић Ралић.

ТО ЈЕ ОНА… Катарина Николић Ралић на промоцији свог романа „Ти ниси ти“

Такође, истакла бих да наша установа редовно сарађује и са другим установама у организацији садржаја. Тако смо у сарадњи са Матицом српском организовали програм „Јесен Матице српске у Опову“. Током овог програма наши суграђани су имали прилику да чују занимљива предавања и сазнају више о историји Баната и банатских Срба. У програму су учествовали еминентни предавачи из различитих научних области — додаје наша саговорница и наводи да је током претходне године хор ХармониУм, основан 2022. године у склопу Културног центра Опово, имао свој први велики годишњи концерт. Како она каже, велика је привилегија имати хор у малим местима. Изузетна енергија и посвећеност диригенткиње и професорке Иване Јосић, као и ангажованост свих чланова хора, учинили су овај пројекат вредним сваке пажње, истиче наша саговорница, додајући да «оваквим програмима Библиотека проширује своје поље деловања и учвршћује свој статус у локалној заједници – положај матице културе, место окупљања, размене знања и искуства».

Када је реч о 2024. години, директорка Николић Ралић каже да је у установи коју она води планирано организовање 12 изложби, од којих је једна традиционална – „Ствараоци Опова“ и њоме се обележава јубилеј, 30 година од оснивања. Поред свих редовних активности, наставиће се са организовањем радионица за децу и одрасле. Као и ранијих година, Галерија ће подржати локалне уметнике у циљу јачања локалне продукције, а ове године ће уприличити чак три изложбе и представити пет аутора и ауторки са територије општине Опово.

– У оквиру појединих изложби, планиране су и пропратне активности, као што су радионице, кустоска вођења и предавања, а и организовање изложби у осталим местима и огранцима. Током 2024. године наша установа ће радити на осмишљавању и представљању новог културног простора – „Виле Хелене“ која је реновирана захваљујући средствима Покрајинске владе. Радићемо на изради ликовне, археолошке, фотографске и историјске збирке. Циљ пројекта је стварање јединственог простора и концепта који ће на најбољи начин представити нашу средину. Трудимо се да сваке године донесемо још нових програма у наше мало место и с радошћу поделимо са свима – напомиње Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке Опово и „прва дама“ у сфери културе ове општине.

(Старт 013)