ЈЕДНА ОД... акција на уређењу зелених површина

Наш саговорник

Живан Ристин, председник Савета МЗ Добрица

ОД ПОГАЧИЈАДЕ ДО ДОБРИЧКИХ ЋУРКИ И…

• Решен проблем водоснабдевања, уређене зграде Месне заједнице и Дома здравља, уклоњене дивље депоније… После двадест година култура са маргиналија враћена  у епицентар сеоских збивања  • Основни задатак је запослити младе људе и решити проблем нормалног рада апотерске установе

Према доступним књигама, Добрица се, са тим називом (од 1911. до 1926. године  Кеведобра), први пут појављује још 1425. године, када је припадала Кевинском комитету. Године 1716. додељена је Панчевачком дистрикту, а 26 година касније потпада под Бечкеречку власт.

ДА МЛАДИ ОСТАНУ… Живан Ристин

Највише становника Добрица је имала 1865. године, када је у том насељу живело 2410 становника, од којих су њих 1326 били Срби, а 1084 Румуни. Срби који су се у Добрици населили бежећи са југа Србије од турског зулума, нису баш радо прихватили насељене Румуне, тако да је и суд  имао доста посла око њихових размирица.

Данас Добрица има око 1000 становника, од којих су више од 800 њих српске националности, док је Румуна нешто више од стотинак.

КУЛТУРА

-Последњих 20 година култура је у Добрици била потпуно маргинализована, све до новог сазива руководства месне заједнице. У последњих годину дана организоване су бројне изложбе слика, песничке вечери, али и позоришне представе за децу, а све у сарадњи са општинским Центром за културу.

Што се тиче сеоских манифестација по којима се Добрица препознаје, ту бих, пре свега, поменуо изложбу голубова, кунића, птица и украсне живине, која је од националног значаја, а захваљујући јединој признатој раси живине у Србији, „Добричким ћуркама“. Ту је и „Погачијада“, традиционална манифестација Удружења жена „Добричанке“, која има за циљ очување традиције мешања аутентичне банатске погаче – напомиње Живан Ристин.

    Наш саговорник у овом броју представљања јужнобанатских месних заједница је Живан Ристин, председник Савета Месне заједнице Добрица, који је конституисан пре нешто више од годину дана. У редове „сеоске владе“, поред четири напредњака (поред Ристина, и Саве Хорвата, Душка Веље и Милана Станкова) успео је да се „убаци“ и један „лигаш“ (Жељко Петров).

Питамо, најпре, Живана Ристина шта је то што је најзначајније урађено у првих

ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА… црква Преображења

годину дана новог руководства Месне заједнице?

-Најпре смо урадили оно што је било најургентније за нормалан живот и рад наших суграђана, а то је решавање проблема водоснабдевања. Тај проблем смо решили повезивањем два бунара, чиме смо обезбедили услове за нормално снабдевање здравом пијаћом водом свих становника нашег села. Како уз здраву воду иде и здрава животна средина, приступили смо и уклањању дивљих депонија, што је био проблем свих оних којима је стало до побољшања квалитета живота у свакој сфери свакодневице сваког грђанина. Сем тога, уредили смо и две сеоске улице, у укупној дужини од 1560 метара, и то рециклираним асфалтом, чиме смо на дуги рок обезбедили квалитетан саобраћај тим улицама, али и њихов лепши изглед.

СПОМЕНИЦИ

У Добрици постоје два споменика културе. Српска православна црква Преображења је споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја, док је Војнограничарска зграда (данас зграда Месне заједнице) споменик културе у категорији утврђених непокретних културних добара.

    Што се тиче реновирања најзначајнијих зграда у селу, и на том плану се можемо похвалити постигнутим резултатима. Од доскора руинираане зграде Месне заједнице, некадашње војнограничарске куће, иначе споменика културе, направили смо зграду која својим изгледом сада представља лепо уређену грађевину, и споља и изнутра.

Поред ње, средили смо и зграду Дома здравља, која је споља добила потпуно нови изглед, а купили смо и нови ЕКГ апарат и клима уређаје, тако да смо на тај начин подигли и ниво здравствених услуга. На том плану нам остаје да још решимо проблем нормалног функционисања апотекарске установе.

НЕКАД… Војнограничарска, ДАНАС… зграда Месне заједнице

Нисмо заборавили фудбалско игралиште, сем што имамо терен оспособљен за све спортове и за све узрасте, око њега смо изградили и квалитетну и лепу ограду (фудбалски клуб се вратио у Јужнобанатску „Б“ лигу), а ни парохијски дом, на коме смо реконструисали дотрајали кров, а проширили смо и салу у којој се окупљају ловци и пензинери и тиме је прилагодили њиховим потребама. Нисмо заборавили ни на децу. Средили смо и њихово игралиште, а уз то набавили и нове реквизите за њихову свестранију забаву и активност – набраја Ристин, истичући, што се тиче деце, изузетно сарадњу ОШ „Сава Вељковић“ са Центром за културу општине Алибунар, која се одвија кроз разне активности, од забавних до оних са изузетним дечјим представама.

Што се тиче сарадње са општинским руководством, председник Савета МЗ Добрица каже да је она „на највишем нивоу“, посебно напомињући сарадњу са председником Општине Предрагом Белићем, без чије помоћи, како каже, сви ови пројкти не би никако могли да се реализују.

ЛК

Живан Ристин  је рођен пре 36 година, по струци је ветеринарски техничлар и већ 10 година ради у једној приватној фирми. Хоби му је узгајање украсне живине, голубова, кунића и добричке ћурке.

Члан је Српске напредне странке од њеног оснивања, а зато што су, како каже, једино та странка и њен председник показали искрену спремност за решавање проблема грађана на свим нивоима и у свом областима.

    Оно што ово руководство месне заједнице планира у наредном пњериоду, то је, каже Ристин, даља реконструкција постојећих уличних путева и дотрајале каналске мреже, као и изградња нових атарских путева.  – У плану нам је и озелењавање сеоског парка, како новим зеленим површинама, тако и новим садницама, али и фарбање ограде, постављање нових клупа, канти за отпатке, као и реконструкција дотрајале расвете по најсавременијој и најштедљивијој технологији – каже Ристин.

На питање чиме би био најзадовољнији на крају четворогодишњег мандата председника „сеоске владе“, Ристин каже да је то, „пре свега, смањење броја незапослених младих људи у селу, као и стварање што бољих услова за проналажење перспективе за њихов останак овде, у селу, и у томе очекујем пуну подршку председника наше општине, а онда и реализација свих оних циљева које смо зацртали на почетку нашег мандата“.

СиБ