ИНКЛУЗИЈА НА ДЕЛУ... Алиса Шајн

На кафи са…

Алиса Шајн, координаторка за ромска питања Града Вршца и заменица председника Националног савета ромске националне мањине

ШТО БЕЗБРИЖНИЈЕ ДЕТИЊСТВО, ПРЕ СВЕГА

• Од 2018. године Град Вршац има координатора за ромска питања, као и мобилни тим за инклузију Рома, који су до данас реализовали бројне пројекте са циљем да се у Граду Вршцу побољша квалитет живљења ове друштвено осетљиве категорије, а посебно најмлађих

– Прошлу годину оцењујем као врло успешну када је у питању наш рад. Мислим да свака следећа година доноси боље резултате који остају видљиви и трајни у ромској зајeдници. Наравно, потребно је још пуно рада на унапређењу њиховог положаја, али сваким резултатом ми смо један степеник ближе том заједничком циљу. Узрочно-последичне ситуације у којима је ромска заједница налази свакако је већ позната јавности, дакле ради се о томе да су деци потребни бољи услови становања и образовани родитељи, како би и она имала једнако квалитетно образовање а пре свега безбрижно детињство, и то је тај зачарани круг сиромаштва из којег морамо пронаћи излаз као и начин да сваки појединац у ромској заједници постане једнак, образован, економски оснажен и пуноправан члан нашег друштва. За сваки успех потребно је време, посебно за овако комплексне процесе, али сам сигурна да нове генерације које долазе, доносе и ту позитивну промену и модел, којим ће бити узор свакој следећој генерацији – каже за Старт 013 Алиса Шајн, координаторка за ромска питања Града Вршца и заменица председника Националног савета ромске националне мањине.

ДЕЦА СУ… поклон пакети за ђаке прваке

Координаторка Шајн наводи да је Град Вршац успоставио стратешки оквир када је у питању инклузија Рома и Ромкиња на локалном нивоу а који је важан јер даје правну и финансијску форму за све иницијативе и пројекте. Поред њеног радног ангажовања, средином 2018 године, у Вршцу је формиран и Мобилни тим за инклузију Рома и Ромкиња који је касније, одлуком Скупштине Града Вршца, уведен у иновативне услуге у области социјалне заштите.

– Израда првог Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Ромкиња и годишњег Оперативног плана који је сваке године финансиран средствима Града је прво на чему смо сви ми заједно радили желећи да успостављене услуге буду дугорочно на услузи ромској заједници на један квалитетан и потпун начин. Мобилни тим је радно тело које је, заједничким снагама, донело много позитивних промена. Постао је видљив у заједници и успоставио однос поверења које је и кључно да би се позитивне промене десиле. Напоменула бих да су чланови тима представници свих установа у којима припадници ромске заједнице остварују своја права и обавезе – објашњава координаторка и напомиње да је Град Вршац добио аутомобил за потребе рада мобилног тима и лаптоп рачунар, уз подршку Сталне конференције градова и општина а у оквиру програма Европске уније.

– Много је активности које реализујемо у току једне године, али оно што је обележило претходну годину јесу управо активности у области побољшања услова становања. У оквиру нашег годишњег плана а из средстава Града Вршца, обезбеђено је десет комплета санитарне опреме за десет ромских породица, чиме смо успоставили хуманије услове живљења а посебно деци за квалитетно становање. Такође, и у 2022. години смо поделили десет комплета и то ћемо наставити и у овој години јер је остало још неколико породица којима је оваква врста помоћи неопходна. Крајем године обезбедили смо за сву децу у основним школама, комплете школског прибора.

Посебно посвећујемо пажњу смањењу осипања деце из система образовања, њиховом редовном похађању наставе и упису у средње школе и факултете, као и упису деце у припремни предшколски програм. Откако сам почела да се бавим овим послом, сваке године упис деце вршимо приликом теренских посета родитељима стасале деце и спроводимо их до саме процедуре потписивања уговора са предшколском установом а све у циљу потпуног обухвата деце обавезним похађањем припремног школског програма и уписа у први разред. Даривање хигијенских пакета за негу беба и породиља је нешто што континуирано радимо већ неколико година – каже наша саговорница и као врло важну активност током претходне године наводи и помоћ око прикупљања потребне документације за пријаву увођења прикључака за струју у нелегалне објекте што је омогућила уредба Владе РС донета у јесен прошле године.

АЛИ И ОДРАСЛИ… увек у контакту о потребама својих сународника

Велики број породица је добило одобрење и сада нас очекују даље процедуре које треба испунити како би коначно имали струју у својим породичним кућама, истиче Алиса Шајн и додаје да је то за њих веома значајно, као и да је Град Вршац уложио велики напор да све буде благовремено и потпуно спремно.

– Град је реализовао и два велика пројекта у области запошљавања са међународним огранизацијама што је резултирало повећаним запошљавањем Рома и Ромкиња, као и њихове конкурентности на тржишту рада. Такође, по први пут је и свечано обележен Мећународни дан ромског језика у ОШ „Ђура Јакшић“ у којој деца уче изборни предмет ромски језик са елементима националне културе. Свечаности су присуствовали председник Националног савета ромске националне мањине, чланови савета, покрајинска посланица, директорка канцеларије за инклузију Рома, градски већници, чиме је ова свечаност још више добила на значају – додаје Алиса Шајн.

– За мене је посебно важно да пратим потребе заједнице и да у свакој години идентификујем оно што је важно како би то остварили у том периоду од годину дана, као и дугорочне планове. Област социјалног становања је врло важна компонента у процесу интеграције Рома и Ромкиња на којој треба радити и обезбедити финансијска средства као и услове за квалитетан живот свих суграђана који су друштвено осетљива категорија – напомиње Алиса Шајн и, по питању планова, каже да Град Вршац очекује израда и усвајање новог Локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Ромкиња који ће садржати активности и мере које треба предузети у у наредне три године, у свим кључним областима. Дугорочно планирање је врло важно и може дати ефикасне и трајне промене којима тежимо, сматра она и закључује да је у том процесу најважнија партиципација и жеља за позитивним променама тако да будући нараштаји могу бити поносни на све оно што смо данас и све оно што ћемо већ сутра урадити..

(Старт 013)