У СЛУЖБИ ГРАЂАНА... Душан Дакић

Интервју

Душан Дакић, в. д. директора ЈКП “Универзал” Алибунар

ПРОБЛЕМА УВЕК ИМА, АЛИ ТУ СМО ДА ИХ РЕШАВАМО

ЈКП “Универзал” је једино јавно-комунално предузеће у општини Алибунар које се бави одржавањем комуналног реда у општини и свакодневно се суочава са проблемима који су типични за оваква јавна предузећа, па ипак…

Општина Алибунар је јединствена по томе да је 2015. године успела да сва јавно-комунална предузећа обједини у једно. А како ЈКП “Универзал” данас функционише, разговарали смо са Душаном Дакићем, који се у претходном мандату са места председника општине, а сада као директор овог предузећа, бави комуналним проблемима Алибунара.

* ЈКП “Универзал” је једино комунално предузеће на територији Општине Алибунар. Са којим се проблемима суочавате током свакодневног рада а који су највећи комунални проблеми Алибунара и насељених места у Вашој општини?

– ЈКП “Универзал“ Алибунар јесте једино комунално предузеће на територији општине Алибунар, па због тога и има широк спектар делатности. Најважније делатности предузећа су водоснабдевање, одвођење отпадних вода, прикупљање и изношење смећа, погребне услуге, димничарске услуге, пијачне услуге, зимско одржавање путева, одржавања јавних и јавних зелених површина, уређења атарских путева и други пратећи грађевински радови, као и услуге организовања Пољочуварске службе.

Проблеми су стандардни проблеми комуналних предузећа у Србији: ограничена цена за пружене услуге, наплата због глобалне пандемије је на нивоу једва већем од 60%, скупи енергенти, велики трошкови поправке и одржавања већ старих комуналних објеката и машина и алата за рад. Такође, проблем кадра, мањак млађих запослених услед дугогодишње забране запошљавања у јавном сектору, проблем који ће тек постајати све озбиљнији. То су укратко проблеми на које мање можемо утицати, али постоје и они на које можемо утицати апелима и позитивним примерима. У те проблеме сврстао бих ненаменску потрошњу пијаће воде, бацање неадекватног отпада у канализацију, самоиницијативно одлагање смећа на местима која нису за то предвиђена, уништавање јавне имовине.

*Како сте задовољни сарадњом са локалном самоуправом и другим установама и институцијама у Алибунару?

– Општинска управа општине Алибунар, дуго времена уназад, даје све до себе да се предузеће опреми, те је тако овогодишња донација за општину Алибунар од стране Ветропарка, планирана за набавку камиона подизача контејнера. Руководство општине се бори да нам додели што више послова која спадају у поверене делатности комуналним предузећима. Финансијска средства планирана за те делатности много значе предузећу. Друге јавне установе следе пример и савете Општине Алибунар, те за своје потребе ангажују комунално предузеће из наше општине.

* Колико је ваше предузеће опремљено за послове које обавља, да ли је нешто од опреме у плану за набавку и наравно, да ли имате проблем са бројем запослених у вашем ЈКП?

– Предузеће је само делимично опремљено за пружање услуга које смо навели, али се сви послови решавају квалитетно и у што краћем року. Некад се ангажују подизвођачи, некад се посао реши на старији, тежи начин, све у складу са машинама и алатима које предузеће поседује. Проблем са бројем запослених је константан, јер како сам рекао, широк је спектар делатности предузећа. Додатно људство ангажујемо аплицирањем на програме Јавних радова преко Националне службе за запошљавање и Општине Алибунар, као и jaвном набавком услуге запошљавања.

* Колико сте задовољни висином наплате услуга ЈКП “Универзал”?

– Висина наплате није оно са чиме треба да се поносимо, али ЈКП “Универзал“ Алибунар је предузеће у служби грађана, те тако и схватамо тежину данашње ситуације и последице пандемије која је утицала и на платежну моћ грађана од 2019. године. И тада се наше предузеће ставило на располагање Штаба за ванредне ситуације, па је дезинфиковало улице, пролазе и прилазе у насељеним местима општине Алибунар. Средства за дезинфекцију дељена су јавним установама и приватним домовима за стара лица. Запослени у предузећу су редовно завршавали своје задатке и нити једна комунална услуга није била ускраћена у време ванредног стања у Републици Србији. Тако ће бити и надаље.

                                                     (Старт 013)

Пројекат „Општина Алибунар – грађанин у функцији актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.