ПРИЈАТНО... домаћини и гости на заједничком ручку на обали Делиблатског језера

Делиблато

Наши словеначки специјалитети“ ове године на обали Делиблатског језера

А ЗА КРАЈ РУЧКА, ПОТИЦА, ДАКАКО!

Ове године на менију су били специјалитети спремљени по традиционалним рецептурама из словеначке регије Штајерска, да би на крају била послужена традиционална словеначка штрудла, чувена “Потица”

 

Гастрономски угођај „Наши словеначки специјалитети“ одржан је, по четврти пут, у организацији ковинског Удружења Словенаца „Логорска долина“.

Манифестација је одржана 5. септембра на обали Делиблатског језера, у Парку природе „Краљевац“.

Словеначке гастрономске специјалитете, поред домаћина, припремали су и наставници и ученици Средње школе „Паја Маргановић“ из Панчева, док су конобарске послове обављали, такође, ученици те школе, али конобарског смера.

У словеначким кулинарским специјалитетима ове године уживали су и представници националног савета словеначке националне мањине, др Милена Спремо и Саша Радић.

Осим њих, на свечаном ручку били су и представници Општине Ковин, Туристичких организација Панчева и Ковина, као и гости из Зиданог Моста, Београда, Зрењанина…

Сви они су уживали у специјалитетима спремљеним по традиционалним рецептурама из регије Штајерске, да би на крају била послужена „Потица“, традиционална словеначка штрудла.

Обраћајући се присутнима, Саша Радић, председни ИО Националног савета словеначке националне мањине, рекао је да је почаствован присуством на оваквој манифестацији, која је „од великог знаачаја за словеначку мањину која живи на овим просторима“, напомињући да се словеначка култура и традиција популарише и оваквим, гастрономским манифестацијама.

Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца „Логарска долина“ и председник Организационог одбора, изражавајући задовољство што је манифестација, упркос актуелној епидемијској ситуацији, ипак одржана, макар и на отвореном простору, истакао је посебан значај доласка гостију из Словеније.

Организацију овогодишње манифестације помогли су: Канцеларија Владе Републике Словеније за Словенце по свету, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Општина Ковин, Туристичка организација града Панчева, Економска школа “Паја Маргановић” Панчево и Парк природе „Краљевац“ – Удружење спортских риболоваца из Делиблата.

                                                        (Фото: EPA.rs)

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.