УПОРНОШЋУ ПРОТИВ... Александар Стевановић

Разговор с поводом

Александар Стевановић, директор ЈКП „Хигијена“ Панчево

МУКЕ НАШЕ С НАВИКАМА НЕКИХ ГРАЂАНА

• Ових дана актуелна је заједничка акција „Хигијене“ и „Зеленила“ на уклањању дивљих депонија по Панчеву, која ће се наставити
• Промена свести појединих грађана, а тиме и њихових навика, значило би много за чистоћу града
• За следећу годину планира се набавка још хиљаду нових контејнера

Претходних недеља два панчевачка јавно-комунална предузећа су заједнички радили на уређењу града, а највише на уклањању дивљих депонија и истовременом оплемењивању тог простора, као и постављању нових контејнера за смеће. То није нека нова активност, а свакако ће се она наставити и убудуће, док се не уклоне све  ове депоније, каже за наш лист Александар Стевановић, директор ЈКП“Хигијена“, али додаје и то да, иако су запослени овог предузећа на терену и иако су видљиви и резултати њиховог рада, ипак, није видљив напредак у стању чистоће јавних површина у граду колико се очекивало. Он додаје да ту има и пропуста овог предузећа које, напомиње он, ради на основу градских одлука, али да је немаран однос појединих грађана према околини ту најзначајнији фактор.

Ово смо ми…
  • Зато смо се одлучили за медијску кампању како би подигли свест грађана и навели појединце  да се одговорније понашају. Ми смо набавили нове контејнере уместо оних који недостају, уредили смо критична сабирна места где се стварају депоније, све са циљем да поправимо имиџ града јер таквим односом према јавној хигијени шкодимо и слици града и животној околини – каже директор. Он као веома добар, али и апсурдан пример таквог понашања наводи једну локацију у граду где је, на место депоније, постављени контејнери које грађани опет не користе већ смеће бацају ван њих, као и то да су посађене саднице „Зеленила“ почупане. Стевановић напомиње да ће се ова акција наставити и надаље, уз сарадњу са месним заједницама по граду, као и са грађанима од којих стижу похвале за акцију, а како би се идентификовале критичне тачке по панчевачким насељима.
НАПЛАТА
  – Корисници плаћају наше две услуге, скупљање и одвожење и одлагање смећа по цени од 7,49 динара по квадрату. По нашим калкулацијама, то је цена од које ми не можемо да послујемо на тржишту – наводи директор Стевановић, али напомиње да је наплата, за физичка и за правна лица заједно око 90 посто. А када је реч о привреди, он додаје да је у последње две године дошло до промене по питању наплате. Осим што се она поправила, промењена је одлука након захтева привреде да се промени начин наплате, да обрачун буде на основу количине смећа а не по квадрату. Стевановић објашњава да се није могло у потпуности изаћи у сусрет том захтеву тако брзо већ да се мора радити на анализи и калкулацијама како би се овај проблем решио, а да сви буду задовољни, бар делимично.
  • Тренутно радимо и на документу, плану постављања контејнера којим ћемо дефинисати где их по граду треба поставити и колико их је потребно. Идентификовали смо доста места која нису адекватна, као и она на којима нема довољно контејнера или где наши камиони не могу прићи контејнерима. Знамо да ни овај план неће бити идеалан, али ћемо на основу потреба грађана, направити овај план којим ће бити дефинисан распоред ових посуда за смеће. У завршној смо фази израде овог документа, а у плану нам је и да следеће године, уз подршку Града, набавимо још хиљаду нових контејнера – најављује наш саговорник и даље каже да данас у Панчеву постоји око 1200 контејнера на 300 локација, а да ће се набавком нових ситуација по овом питању озбиљно поправити.
Ово је „Хигијена“…

Као најчешћи разлог недостатка ових посуда он наводи неадекватно поступање грађана са пепелом из индивидуалних ложишта због чега се оне пале. На тај начин је „страдало“ око 450 од 500 пластичних контејнера што је „Хигијену“ навело на одлуку да се такви пластични контејнери више не набављају. Иако ово предузеће сваке године бесплатно дели вреће за паковање пепела пре него се он одложи у контејнер и објашњава грађанима како се са пепелом правилно поступа и то посебно у насељима где има највише индивидуалних ложишта, неодговорни грађани и даље настављају са таквом праксом, што доводи до паљења посуда, због чега је ово панчевачко предузеће само прошле године имало штету од скоро три милиона динара. Посебна прича је то да папео када се баци у контејнер без вреће, угрожава здравље запослених у „Хигијени“ који се баве пражњењем тих посуда за смеће. Стевановић се нада да ће овом одлуком, када она прође Скупштину града, помоћи да се овај велики проблем реши.

  • Присутни смо у медијима, посебно на друштвеним мрежама где пратимо ситуацију и покушавамо прићи грађанима. Зими је проблем пепео, на пролеће кабасти отпад који грађани, иако смо дозволили да га бесплатно могу одлагати на старој депонији, и даље бацају у контејнере. А шут из контејнера може озбиљно покварити наше камионе који их празне, што дооводи до скупих поправки као и до тога да такав камион није у функцији – објашњава директор и додаје да су ове године, из подршку града, набављени нови камиони тако да би се сада и таква ситуација могла решити. Већи проблем данас за „Хигијену“ представља недостатак возача ових камиона и других радника у овом предузећу, оцењује он. Наравно, постоје и они грађани који рециклирају и отпад разврставају онако како би и требало, док су са друге стране појединци и групе нелегално узимају рециклабилни отпад из контејнера који су власништво „Хигијене“. Зато ово предузеће, уз сарадњу инспекцијских и других служби ради на идентификацији ових лица као и оних који се без дозволе баве откупом овог отпада како би спречило да се контејнери и даље уништавају.
ЈАВНИ ТОАЛЕТ
  Последњих неколико година јавни тоалет у центру града био је значајна тема за панчевачку јавност. Директор ЈКП“Хигијене“ каже да ће ускоро ово предузеће до детаља упознати грађане шта је затечено и шта је урађено што се тиче овог објекта. Овај тоалет је, уз финансијску подршку града, поново изграђен пошто је био у очајном стању, а пре тих радова, као и добијања дозвола за њих, морала је бити урађена легализација овог објекта пошто он до скора није ни био уписан у катастар. Стевановић се овом приликом захвалио служби Катастра на сарадњи и експедитивности у решавању овог проблема.

Директор Стевановић подсећа да је велики број контејнера унштен од стране ових појединаца и група, али и да је „Хигијена“ набавила нове, 334 ове и 112 прошле године, који се полако распоређују по граду тако да ће сви они свакако наћи своје место на сабирним местима по граду, зависно од потреба грађана. Он додаје да је несавесним поступањем појединаца и добра идеја иза пројекта „Зелених острва“, који је ово предузеће реализовало у сарадњи са НИС-ом, доведена до сасвим супротне крајности, пошто су се нека од ових острва претворила у депоније које ово предузеће једва успева да контролише, попут зеленог острва на Новосељанском путу на Миси или у Улици Радивоја Кораћа на Стрелишту.

А ово су „Зеленило“, „Хигијена“ и – опет ми!
  • Најоптималније је да на улицама Панчева буду постављени метални контејнери од 1,1 кубик што су идеалне димензије и на томе ће „Хигијена“ радити убудуће, бар док је ово руководство на њеном челу. Поред тога, морамо доста радити и на промени  свести грађана и да се надамо да ће се ствари променити и да ће се на тај начин јавна хигијена Панчева довести у ред, а да ће слика нашег града  бити за понос Панчеваца – сматра он и даље каже да постоји много планова које ово предузеће жели да реализује.

  • Константно смо у контакту са Министарством заштите животне средине и у складу са њиховим препорукама радимо на обезбеђивању потребних докумената како би на тај начин дошли до средстава потребних за реализацију тих наших будућих пројеката – напомиње Александар Стевановић, директор ЈКП „Хигијена“ Панчево.

В. Илић