НА РАДНОМ МЕСТУ... др Изабела Јовановић, директорка Дома „1.октобар“

На кафи са…

Др Изабела Јовановић, директорка Дома за душевно оболела лица „1. октобар“ у Старом Лецу

НАЈВАЖНИЈИ ЈЕ ПРИСТУП, ТАЈ ДИРЉИВИ ОСЕЋАЈ ЕМПАТИЈЕ

• У најстаријем сеоском насељу у пландиштанској општини, Старом Лецу, налази се Дом за душевно оболела лица „1. октобар“ у којим је данас смештено око 550 корисника • Последњих година, ова установа је остварила велики напредак у лечењу својих корисника, а по речима нове директорке, то ће бити њен приоритет и у наредном периоду јер, како каже „ми смо њихова и садашњост и будућност“

  Тачно на пола пута између Вршца и Зрењанина, у Старом Лецу, селу смештеном неколико километара северно од Пландишта, налази се једно од највећих установа социјалног збрињавања у јужном Банату, Дом за душевно оболела лица „1. октобар“. Ова установа се данас простире на површини од око четири хектара око старог Каштела, имања некадашњег локалног властелина у чијем парку се и данас могу наћи ретки примерци четинара, јавора или храста. Током своје историје, од национализације после Другог светског рата, на овом месту је увек функционисала нека социјална установа. Одмах након рата овде су била смештана деца, ратни сирочићи, а 1956. године основан је Дом за смештај старих лица. Током наредних година, у ту установу се све више смештају и душевни болесници, што је довело до тога да се променила и делатности ове установе, која је коначно, 1990. године, трансформисана у Дом за душевно оболела лица, који и данас функционише. Занимљиво је напоменути да је овај Дом друга по величини установа оваквог типа у Србији.

АЛИ И… одборница СНС Скупштине општине Алибунар

Како нам каже др Изабела Јовановић, директорка Дома за душевно оболеле у Старом Лецу, која је недавно преузела на себе ову одговорну функцију, ова установа се током своје историје развијала, како просторно, са једног објекта на чак седам павиљона и помоћних и административних зграда, тако и по питању квалитета услуга.

ОНДА… када није ни у Старом Лецу ни у Алибунару

– Данас Дом представља специфичну установу социјалне заштите у надлежности Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику, чија је основна делатност смештај и збрињавање одраслих душевно оболелих и лакше ментално недовољно развијених лица. Осим Каштела, који је главни објекат Дома, ова установа има још четири павиљона а то су: Амбуланта, Школа, Бела зграда и најновија „Жута зграда“, поклон владе Аустрије, који је реализован преко хуманитарне организације “Hilfswerk”. У сарадњи са јужнобанатским општинама Пландиште, Бела Црква, Алибунар и Вршац, 2010. године отворено је и прихватилиште за одрасла незбринута лица, а од маја 2013. године ова установа је почела да пружа и услугу становања уз подршку – наглашава наша саговорница и даље објашњава да се кућа у којој корисници овог програма живе налази у близини Дома, где су данас измештена четири корисника ове установе. Дом за душевно оболела лица из Старог Леца је једна од шест установа које су носиоци пројекта “Отворени загрљај”, који се финансира од стране Европске уније и кроз који је ова установа добила још једну кућу за становање са подршком, где је смештено још шест корисника. Др Јовановић оцењује да је у последњих 10 година дошло до битног проширења и побољшања квалитета смештаја корисника и подсећа да Дом поседује све потребне пратеће техничке објекте (управна зграда, кухиња, вешерница, магацини и мајсторске радионице) као и пет хектара пољопривредног земљишта и фарму свиња.

ВАНРЕДНЕ МЕРЕ
– Због тренутне епидемиолошке ситуације, и код нас су уведене ванредне мере, као и широм земље. У првом таласу епидемије имали смо организован рад у карантину 11 дана и тада смо изашли као победници пошто нисмо имали ниједног оболелог корисника. Веома је битно рећи да установа несметано функционише без обзира на читаву ситуацију са епидемијом, као да ни сада немамо оболелих, Наравно, и даље се поштују и спроводе све мере превенције и заштите уз велико залагање запослених – рекла је др Изабела Јовановић о раду Дома у ванредним околностима изазваним епидемијом новог корона вируса.

– Дом тренутно збрињава 550 корисника из целе Србије. Због специфичне категорије корисника у Дому је организована сопствена здравствена служба, која обезбеђује здравствену заштиту на нивоу опште праксе, неге и специјалистичког психијатријског лечења. Посебна пажња је посвећена рехабилитацији кроз социо и радно окупациони третман корисника, у том смислу су у Дому развијени различити видови радно-окупационе терапије. Корисници су ангажовани у радионицама за обраду дрвета, ручне радове, ткања, сликања, као и у другим културно-забавним и спортским активностима у којима у последњим годинама бележе значајне резултате – напомиње др Јовановић и додаје да су, осим ефеката у самој рехабилитацији и очувању преосталих психо – физичких способности корисника ове установе, ове активности донеле су и самом Дому велики број признања, медаља у спортским такмичењима, а мотиви ручних радова наших корисника и новогодишње честитке постале су део пропагандног материјала Концерна Хемофарм, што је за установу била велика част.

Када је реч о запосленима, наша саговорница каже да Дом данас има 159 запослених, организованих по следећим службама: Социјална служба, која у свом саставу има социјалне раднике, радне терапеуте и радне инструкторе; Здравствено – хигијенска служба, коју чине лекар, специјалиста психијатар, два лекара опште праксе, медицинске сестре, неговатељице, спремачице, вешерке, берберке и Кухиња, као посебан сектор. Да би сви системи у Дому функционисали, брину службе обезбеђења и одржавања, а све то прати Правно – административна служба и Служба рачуноводства. Наша саговорница додаје да Дом дели судбину свих других здравствених, односно социјалних установа, па тако финансијске могућности ограничавају број запослених, који је недовољан у скоро свим секторима и само захваљујући искреном залагању постојећих радника, овај Дом функционише на завидном нивоу.

РЕЧ-ДВЕ И О…

Др Изабела Јовановић се на челу Дома за душевно оболела лица у Старом Лецу налази од марта ове године. Она је лекар специјалиста психијатрије, са специјалистичким испитом положеним у јуну 2019. године. Од 2012. године је радила у служби Хитне помоћи у Алибунару као лекар опште праксе а од следеће године као клинички лекар на Одељењу за болести зависности и судском одељењу Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у Вршцу. Поред тога, стиже да буде и политички активна, за сада у локалној самоуправи, па је тако, од 21. августа, и одборник СНС у новом сазиву Скупштине општине Алибунар.
-Мој примарни циљ на том плану активности биће залагање за стварање што повољнијих услова за живот свих грађана а, као лекар, посебно и за што бољи положај здравства у нашој општини, како у погледу опремљености тако и у кадровском јачању и ширењу што квалитетнијих здравствених услуга, као и значаја превенције – истиче др Изабела Јовановић.

 

– Поред исхране и смештаја, наша установа нашим корисницима обезбеђује и здравствену заштиту на нивоу примарне, затим, психијатријске, као и комплетну негу, у зависности од потреба корисника. Кроз своје свакодневне активности, корисници су ангажовани на радно окупационој терапији која се одвија у радионицама, у радионици за ткање и израду таписерија, у креативној радионици, у радионици за домаћу радиност као и радионицама за обраду дрвета и шивење. Поред таквог ангажовања, корисници су укључени и у одржавање хигијене у кругу установе и по објектима, као и у раду са мајсторима, у магацину и берберници, а велики број њих је активан и по питању културно-забавних активности и производњи у пластенику, где се производи поврће за потребе Дома – објашњава наша саговорница како протиче један уобичајен дан корисника ове установе.

Као један од својих приоритетних циљева, др Јовановић наводи управо побољшавање услова живљења и лечења психијатријских пацијената смештених у овом Дому, у складу са Законом о заштити лица са менталним сметњама. Како се у овој установи налазе корисници са хроничним душевним болестима, директорка ове установе сматра да је у наредном периоду потребно радити на индивидуализацији лечења сваког пацијента.

НЕКАД КАШТЕЛ… данас Дом за…

– У смислу индивидуалног плана лечења, побољшања правног статуса, што би обухватило редовну процену и заштиту њихових права, наставићу рад на процесу деинституционализације и отварању нових кућа за заштићено становање, постојеће стигме и предрасуде треба ублажити кроз кампање против стигматизације. Побољшавање услова односи се и на инфраструктурне пројекте у смислу реконструкције и адаптације одељења. Акценат стављам на хуманизацију услова живота корисника у складу са њиховим потребама. Што се тиче запослених, њих тренутно има 159, а мислим да је потребно повећати број медицинског кадра јер се тиме омогућава индивидуални приступ лечењу сваког корисника. Потребна је стална едукација и праћење најновијих знања у домену струке. Наставићемо и сарадњу са сродним установама, психијатријским болницама, центрима за социјални рад. Такође, потребно је наставити анганжман на пољу имплементације пројеката финансираних из страних и домаћих фондова путем којих се нашој установи може обезбедити даље унапређење инфраструктуре и квалитета пружања услуга – напомиње др Јовановић и додаје да је, по питању реконструкција, приоритет Бела зграда“, која има највећи број места за кориснике, за њих 187. Како је већ урађен основни пројекат реконструкције овог објекта, и убудуће ће се наставити рад на њему, за шта наша саговорница очекује финансијску подршку потребну за партерно уређење дела зграде, као и за санацију канализационог система и уградњу пречишћача отпадних вода. Уз то, приоритет ће бити и реконструкција топловода, додаје др Јовановић, као и започете активности везане за лиценцирање установе.

И ИЗ ОВОГ УГЛА… доста тога је урађено, али има још посла

– Неопходно је на крају истаћи, поред бриге Министарства рада, запошљавања, социјалне политике, Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику, велику улогу у нашем развоју имали су и донатори. Уз захвалност свима, посебно истичемо несебичну и свестрану помоћ владе Аустрије и Хуманитарне организације “Hilfswerk”, која је поред поменуте зграде обезбедила простор и опрему за радну терапију, а ових дана je отворена и нова кухиња. Европска унија и Делегација Европске уније финансирају иградњу куће при пројекту “Отворени загрљај”.

Али од свега тога, најважнији је приступ сваком од наших корисника, онај драгоцени осећај емпатије, јер многи од њих немају никога осим нас, и ми смо им једина подршка, и дању и ноћу, ми смо њихова садашњост и будућност, и тај осећај емпатије је нешто најдрагоценије у односу према њима, који они и те како умеју да осете и узврате-посебно напомиње директорка Јовановић, наша љубазна саговорница која се, нема сумње, у новим околностима, нимало лаким, сналази изузетно успешно, што је општи утисак, не само наш.

И. Владан и СиБ

Пројекат „Општина Пландиште – будућност у огледалу сасашњости“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.