И ДИРЕКТОР И ГИНЕКОЛОГ... Др Стојан Вишекруна

Разговор с поводом

Др Стојан Вишекруна, в. д. директора Дома здравља Панчево

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ОКРЕНЕМО ПРЕВЕНТИВИ

• Број запослених у панчевачком Дому здравља је оптималан, али постоји жеља и потреба  за младим лекарима • Нови дигитални рендген апарат на Стоматологији почео са радом • Убудуће више рада на превентиви • Акредитација до 2024. године – ознака квалитета рада

СРЕДИНОМ маја, Дом здравља је одлуком Скупштине града Панчева добио новог директора, у статусу вршиоца дужности. То је др Стојан Вишекруна, гинеколог, запослен у овој кући. Дом здравља Панчево је установа која данас има око 570 запослених, бројне објекте, међу којима и осам амбуланти у граду и још девет у насељеним местима, а на све то долази и велики број пацијената. Оно што је нови директор, кад је ступио на функцију, прво увидео, то је да су неке од служби, које јесу физички раздвојене, навикле и на различите режиме рада: – Моја идеја водиља је да све службе исто функционишу, да Дом здравља буде као један добро увежбан оркестар где сваки појединац  има неку своју ролу, а чиме бих ја, као директор руководио, каже.

ДИРЕКТОР

Др Стојан Вишекруна на чело Дома здравља дошао је средином маја и то из редова запослених. Он је у овој установи од 1988. године, а од 1996. године, када је завршио специјализацију, ради као гинеколог. Како нам је ракао, добро познаје ситуацију у овој здравственој установи пошто је био и начелник Службе за здравствену заштиту жена, а у ранијим сазивима управног одбора Дома здравља био је члан овог тела. Др Вишекруна, кад је постављен за директора, наставио је са својим радом у диспанзеру како би помогао колегама, а рекао нам је да ће и најесен одвојити време за такав свој ангажман.

     Када је реч о ономе што је ових дана актуелно, а то је број запослених и евентуални технолошки вишкови, директор Вишекруна подсећа да Дом здравља Панчево тренутно има око 570 запослених, што је за нормалан рад здравствене установе ове величине оптималан број. – Очекујемо оно што је већ најављивано у средствима информисања, а то је могућност новог запошљавања младих лекара. Управо наш акценат и јесте на младим људима, младим лекарима које желимо да запослимо, да их задржимо овде, у земљи, чиме би и наше услуге биле доступније грађанима Панчева – каже директор и даље објашњава да Дом здравља тренутно има око 500 „уговорено” запослених, које плаћа РФЗО, док за остале средства мора да обезбеди сама установа. Др Вишекруна од надлежног министарства очекује и ту неко решење како би се мало релаксирао тај притисак на буџет ове установе.

– Можда наш највећи проблем је то што када неког лекара пошаљемо на специјализацију, не добијамо аутоматски замену већ се морамо сами организовати, што опет  представља притисак на наш буџет. Недавно нам је троје лекара из Службе хитне медицинске помоћи отишло на специјализацију тако да смо морали смањити број људи у екипама. Ту смо успели запослити троје младих људи што је, по мом мишљењу, можда најбољи пут да се млади лекар упозна са послом, да се кроз рад суочи са свим могућим хитним ситуацијама – каже наш саговорник. Он даље наглашава да је његова највећа жеља да установа на чијем је челу у наредном периоду има што више младих лекара на специјализацији и подсећа на проблем са којим се суочавају све здравствене установе у Србији, а то је да је просек година лекара специјалиста веома висок, што у догледној будућности може бити узрок озбиљних проблема у раду ових установа.

АКРЕДИТАЦИЈА

  Док разговарамо са др Вишекруном у његовој канцеларији, на зиду се могу видети два веома важна документа за Дом здравља – акредитације. Ова друга, актуелна, добијена је фебруара ове године и, за разлику од прве, она траје седам година, што значи да је ова здравствена установа задовољава све захтеване стандарде. Др Вишекруна са поносом каже да је то ознака квалитета ове установе и њених услуга, а да о томе још више говори и чињеница да добијена акредитација траје до 2024. године.

     Панчевачки Дом здравља је, у сарадњи са локалном самоуправом највише, последњих година доста урадио на уређењу и реконструкцији својих објеката у којима су смештене бројне амбуланте. – Тренутно нам је акценат на завршетку радова на амбуланти у Долову где су се радови мало успорили у односу на планирано. Уз помоћ Агенције за енергетску ефикасност радови би требало да буду завршени за 60 дана и тада ће амбуланта бити пресељена из зграде Месне заједнице, где је сада привремено смештена – објашњава др Вишекруна и наглашава да ће улагања у уређивање амбуланти и убудуће бити приоритет ове установе.

Међутим, Дом здравља не улаже само у објекте, већ обнавља постојећу опрему и набавља нову. Тако је надавно пуштен у рад нови дигитални рендген апарат у Стоматолошкој служби, набављен уз финансијску подршку Града Панчева: – После чекања на бројне сертификате, недавно је пуштен у рад нови модеран рендген апарат. Морам се захвалити директору Агенције за заштиту од јонозирајућих зрачења, Слађану Велинову, који нам је пуно помогао око тих сертификата. Апарат је почео са радом и могу рећи да ћемо сада по ценама снимања, бити конкурентни у граду – напомиње др Вишекруна и додаје да је преко 200 пацијената већ било на листи чекања за снимање овим апаратом. Директор Дома здравља даље каже да се ова установа труди да прати нове технологије, када је опрема у питању што сматра и обавезом. Како каже, ова установа има три ултразвучна апарата: један на педијатрији, други на стоматологији и трећи на рендгенској дијагностици.

Говорећи о учешћу на конкурсима попут НИС-овог конкурса “Заједници заједно” у оквиру којег је недавно набављен дигестатор, др Вишекруна каже да Дом здравља има потребу за још два УЗ апарата што би, уз обуку за рад на њима, лекарима далеко олакшало дијагностику а да је конкурс за пројекте најбољи начин доћи до њих.

Као један од пројеката локалне самоуправе и Дома здравља који је дао добре резултате, директор помиње пројекат обезбеђивања педијатријских и гинеколошких прегледа у насељеним местима. У складу са резултатима, овакав вид рада са грађанима биће настављен и убудуће, наглашава он али додаје да, због ограничених средстава, те посете специјалиста сеоским амбулантама неће бити можда честе колико би требало, али је сигурно да ће убудуће сва насељена места бити покривена овом врстом здравствене заштите. Директор Вишекруна оцењује да је, највише због свакодневних послова, превентивна делатност у овој установи била помало запостављена последњих година, али додаје да је његов план да се то ускоро промени.

– Кроз рад нашег Превентивног центра организовали смо мамографију за жене од 50 до 69 година, скрининг на ректални карцином, па и скрининг за рак грлића материце који смо радили свима који су то желели пошто није у званичном календару Министарства здравља. Време је да се окренемо превентиви јер је то сама суштина нашег посла – наглашава др Стојан Вишекруна, директор панчевачког Дома здравља.

Владан И.