И ЉУДИ И ОПРЕМА... Васо Кркобабић

Kaчарево

Васо Кркобабић, директор качаревачког ЈКП „Качарево“

ГРАЂАНИ ИМАЈУ ПОСЛЕДЊУ РЕЧ

• Захваљујући доброј организацији и труду  запослених сви послови се обављају на нивоу који задовољава потребе и најзахтевнијих грађана

У нашој акцији обиласка јавно-комуналних предузећа, ево нас и у Качареву у посети комуналном предузећу које носи назив као и само место –  „Качарево“.

Разговарамо са директором овог комуналног предузећа  Васом Кркобабићем, који се на тој функцији налази већ три године. Прве две у статусу вршиоца дужности, а од прошле године без тог в. д. додатка.

ЈКП „Качарево“ је основано пре 19 година, као  комунално предузеће Месне заједнице, да би пре три године оснивачка права, одлуком Скупштине града, са Месне заједнице прешла на Град Панчево.

Шта данас ради и чиме се бави ово јавно-комунално предузеће?

-Када је почетком ове године послове производње и дистрибуције воде од нас преузело ЈКП „Водовод и канализација“, нама је остало да се бавимо одржавањем и уређењем јавних и зелених површина, одношењем и управљањем комуналним отпадом,  управљање пијацом и гробљем, као и пружањем осталих комуналних услуга прописаних законом – каже директор Кркобабић.

Нашег саговорника питамо да ли је за све те послове довољно 12 радника, колико тренутно има ово комунално предузеће?

-Сигурно да би било боље и лакше када бисмо могли повећати број извршилаца на терену, али захваљујући доброј организацији и труду наших радника успевамо да одговоримо на све изазове, како оне уобичајене, тако и на оне које баш и нису свакодневне – напомиње директор, не пропуштајући прилику да за изузетан труд похвали све оне који раде на одржавању хигијене качаревачких улица, зелених површина и који раде друге послове који су у надлежности овог комуналног предузећа.

СВЕ ТО

   Током 2016. године радници ЈКП „Качарево“ у више наврата су косили 35 хектара зелене површине, извршили 121 укоп, уредно односили смеће грађанима, предузетницима и јавним установама, испразнили преко 320 септичких јама, одржавали паркове, дечја и спортска игралишта, језеро…

   Спомињући оне, не баш свакодневне изазове, међу њима је, између осталог, и пожар на депонији, који се догодио пре два месеца, али који је врло брзо локализован, захваљујући и успешној сарадњи са панчевачким колегама из ЈКП „Зеленила“ и ЈКП „Хигијене“.

-Мада није било баш свеједно, већина Качареваца није ни знала шта се догађало, али апелујем и молим моје суграђане да не пале ватру на депонији или у њеној близини, уосталом, ватру не треба  палити нигде где се моеже угрозити околина или шира животна средина, јер последице могу бити далекосежне,  не само по природну средину него и за здравље људи – упозорава директор.

Када је реч о наплати, директор Кркобабић каже да она прелази 90 одсто, што се може сматрати одличним резултатом, али напомиње да су цене услуга испод свих економских критеријума, тако да је у овом тренутку тешко говорити о озбиљнијем повећању квалитета услуга овог комуналног предузећа.

ОПРЕМА

Предузеће располаже са два трактора, бројним прикључним машинама, две аутокосачице, самоходним косачицама,. тримерима, цистерном за избацивање осоке, ровокопачем, булдожером, камионом за одношење конуналног отпада…

   -У наредном периоду каценат ћемо ставити на проширење и потпуно уређење месног гробља, а у плану је и уклањање дивљег растиња са старог немачког гробља, његово комплетно уређење, као и израда нових гробних места на неискоришћеним деловима качареваћког гробља –  одговара директор Кркобабић на питање о наредним актвностима, додајући да ће приоритет бити ограђивање и потпуно затварање гробља.

-Циљ ове акције није само у томе да нам гробље изгледа прикладније, него и да се несавесни извођачи радова на гробљу натерају да плаћају административну таксу, коју су по закону дужни да плате – додаје директор.

СиБ