ПО СВИМ СТАНДАРДИМА...Александар Радуловић

Панчево

Александар Радуловић, директор ЈКП “Водовод и канализација” Панчево

ВОДА, И ЗДРАВА И ИМА ЈЕ ДОВОЉНО

• У наредном периоду радиће се много на изградњи водоводне и канализационе инфраструктуре у Панчеву • Квалитет воде који пију Панчевци је за похвалу • Не планира се измена цена услуга “Водовода”

ПАНЧЕВАЧКО ЈКП “Водовод и канализација” у наредном периоду предстоји посао техничке подршке на  наставку изградње канализације у три насељена места, Јабуци, Омољици и Иванову, што су пројекти појединачне вредности између 23 и 25 милиона динара који суфинансирају Град Панчево и АП Војводина. Како каже Александар Радуловић, директор овог предузећа, овај пројекат је требало да буде реализован од стране ЈП “Дирекција за изградњу и уређење” Панчево, али пошто овом предузећу предстоји реорганизација, званични инвеститор овог пројекта ће бити Град Панчево, док ће “Водовод”, као заинтересована страна која ће ту инфраструктуру добити на газдовање, имати улогу техничке подршке.

КВАЛИТЕТ

  – Без лажног претеривања, квалитетом воде можемо да се похвалимо. У физичко-хемијском смислу, бактериолошки и микробиолошки наша вода је исправна и може се користити како за пиће тако и за остале потребе . Она зодовољава све стандарде које захтева наш правилник – каже директор Радуловић и подсећа да је тај правилник далеко захтевнији од оних у Европској унији. Вода је умерене тврдоће, али баш ти минерали и електролити је чине корисним за људски организам, понавља он и додаје да је свако искакање у квалитету, које се спорадично дешавало на јавним чесмама по граду, искључиво локални проблем.

– Недавно је објављен и тендер за прву фазу изградње Потамишког колектора што је велика градска ивестиција вредности око 234 милиона динара. Она обухвата изградњу две пумпне станице и око четири километра канализационе мреже, од Книћанинове улице до Северне индустријске зоне, а почетак радова очекујемо првих дана септембра. Поред тога, ускоро нас очекује завршетак радова на изградњи фекалне канализације на Кудељарском насипу, што је инвестиција вредна 750 хиљада евра као и завршетак радова на фекалној канализацији дужине око 3,5 километара коју финансира Министарство правде, а која ће омогућити да се и овај део града почне даље развијати у складу са плановима – набраја директор Радуловић радове на инфраструктури у Панчеву. Он додаје да су у току и радови на изградњи канализационе мреже у Улици Краљевића Марка вредности приближно 10 милиона евра, као и реконстрикција потисног вода од црпне станице у Илици Моше Пијаде до Улице Светог Саве, што је веома важан посао за ово предузеће. Радуловић додаје да ће убудуће свакако бити још радова на мрежи, а изгледно је да то ускоро буде на Старом Тамишу и Јабучком путу. За неких месец дана он још најављује и прикључење на градску водоводну мрежу Јабуке и Глогоња, где се тренутно чека прикључење пумпних станица на електроенергетску мрежу, тако да ће скоро цео град и сва насељена места осим Банатског Новог Села бити спојена на градску водоводну мрежу и наша изворишта.

А топли летњи дани увек постављају питање сигурности по питању снабдевања пијаћом водом. Директор Радуловић каже да не треба имати бојазни и да ће, као и претходних година, бити довољно воде за Панчевце током лета.

НАПЛАТА

 Како за наш лист каже директор панчевачког Водовода, наплата услуга у овом предузећу држи се на неких 88 до 90 посто што, по његовом мишљењу и није лоше посебно када се узме у обзир чињеница да наш правни систем не омогућава  да се корисници дисциплинују и озбиљније схвате ову своју обавезу. – Ми наше обавезе обављамо, читамо стање на око 27 хиљада водомера и шаљемо око 37 хиљада рачуна месечно, а тај наш труд већина грађана поштује и плаћа рачуне – додаје он и наглашава да су грађани, који чине већи део корисника, свакако боље платише од привреде.

– Ми тренутно радимо са око 50 посто наших капацитета. Разумљиво је да током врелих дана има шпицева у потрошњи, али ми из сата у сат пратимо ситуацију, анализирамо и на основу тога правимо дугорочне планове развоја мреже тако да су неке непредвиђене ситуације, по питању снабдевања водом искључене – тврди Радуловић и даље наглашава да је потрошња воде претходних година рационализована, али да и даље има простора за штедњу. Како каже, пре деценију и по производња воде је била готово дупло већа него данас, а то најбоље осликава и потрошњу воде. Како грађани чине najвећи део потрошње, то говори да се понашају рационалније исто као привреда код које је штедња такође евидентна, оцењује наш саговорник и додаје да је и само предузеће, чији циљ и јесте мања потрошња воде, довевши губитке у мрежи под контролу, дало свој допринос томе.

Када је реч о цени воде, директор панчевачког “Водовода” каже да нема планираних поскупљења и додаје да је пословање овог предузећа готово позитивно, али да је то постигнуто повећањем обима посла, а не дизањем цена услуга. Ипак, додаје он, свакако ће се у будућности цена воде морати довести на економски ниво.

На питање како ће на “Водовод” утицати процена да у јавном сектору у Панчеву има 240 запослених више, директор Радуловић каже да ће о томе одлучити градска власт, али додаје да је “Водовод” од 2005. године, када је имао 270 запослених до данас смањио број запослених на 235, што је, по његовим речима близу оптималног броја за нормалан рад овог предузећа. – Ми смо, као предузеће веома значајни за град и не би смели да допустимо да неким потезима угрозимо наш рад и зато ћемо скренути пажњу граду на наше специфичности – каже Александар Радуловић, директор панчевачког “Водовода”.

И. В.