Индустријски павиљон на Великој изложби у Панчеву

Незаборавник

Велика Занатлијска и пољопривредна изложба у Панчеву 1905. године

НАРОДНА БАШТА ЈЕ ОШТЕЋЕНА, АЛИ ЗАТО ЈЕ…

• За месец дана колико је трајала изложба, Панчево је посетило пет пута више гостију него што је било Панчеваца
• Ова манифестација је била прилика да се Панчево унапреди и грађани су ту прилику и искористили

 

Од 15. августа до 15. септембра 1905. године у Панчеву је одржана Занатлијска и пољопривредна изложба, привредна манифестација осмишљена по угледу на миленијумске изложбе и сајмове који су обележили почетак 20. века.

Идеја одржавања ове изложбе је била пре свега политичка потреба угарских власти да се прикаже привредни развој Јужног Баната, односно територија бивше Војне границе који свакако није био какав је власт желела, али и да се покаже да Панчево не заостаје за другим градовима у овом делу Европе. Ипак, са економске стране гледано, изложба је била прворазредни догађај за тадашње Панчево, за његове грађане, али и за скоро 100 хиљада гостију који су током тих месец дана посетили ову варош. То је била прилика за грађане да виде најновије индустријске и занатске производи и рукотворине док су привредници и трговци добили још једну прилику да пронађу купце за своју робу.

У организацији ове привредне манифестације био је укључен и сам град Панчево који је за ту намену издвојио новац из буџета, почев од 1902. године када је Скупштина дала пристанак да Панчево помогне организовање изложбе са шест хиљада круна. Новац је дала и Пучка банка,  Трговачка и Занатска комора, као и министарства пољопривреде и трговине. Иако је планирана за 1904. годину ова изложба је одржана са годину дана закашњења.

Градске власти су одлучиле да се изложба одржи у Народној башти која је тада, може се слободно рећи, жртвована, како би се на место бројног дрвећа овог парка на тој локацији поставили павиљони за потребе изложбе. Иако је овај парк претрпео штету, изложба је била прилика да се многе ствари у Панчеву доведу у боље стање и Панчевци нису пропустили ову прилику, многе улице су калдрмисане, постављани су тротоари, уведено је гасно осветљење на улицама града, а површине око јавних објеката су уређиване. Изграђено је и велико парно купатило, а и обала Тамиша је уређена.

Велика Занатска и пољопривредна изложба је званично отворена у 11 часова а ту част је добио градоначелник Панчева Адолф Матановић, уз присуство бројних гостију из политичког, културног и јавног живота града, као и гостију из других градова Монархије. После отварања организован је обилазак павиљона, после чега је одржан банкет и концерт у Музичком павиљону. За потребе ове изложбе изграђени су бројни павиљони у којима се током изложбе представило око 713 излагача и кроз које је прошло око 104 хиљада заинтересованих грађана. Они су могли посетити Пољопривредни павиљон, Индустријски, Павиљон кућне радиности, Павиљон домаће производње, Павиљон шегрта и помоћника и Аласки павиљон. Свој павиљон је имала и Вајфертова пивара, а и околни срезови (ковачички и алибунарски) и општине (Францфелд – данашње Качарево, Мраморак) су имали своје павиљоне а од свих њих најдуже се одржао Музички павиљон који је касније годинама служио управо намени за коју је и изграђен, одржавање концерата, али сада у обновљеној Народној башти. За учествовање на овој значајној привредној манифестацији Организациони одбор је слао позивнице тако да су на изложби учествовали бројни излагачи који су се бавили оним занатима али ту је постојало ограничење одређено статутом изложбе, на њој су могли учествовати само оне занатлије и произвођачи којих није било у Панчеву. Тиме су панчевачке власти и организатори изложбе желела да заштити своју привреду, али су ипак омогућили да се грађани Панчева, којих је тада било нешто мање од 20 хиљада, упознају са најмодернијим производима, али и најбољом робом доступном Панчеву и тиме се осете делом света.