ЦРЕПАЈАЧКА ТОРТА... Слађана Богдановић (нижа) и Звездана Огњанов Гамбирожа, потпредседница „Златне јабуке“

Удружења жена

Слађана Богдановић, председница Удружења жена „Златна јабука“ Јабука

А ТЕК КАФИЦА СА ЗЛАТНИМ ЈАБУЧАНКАМА!

• Основано 2016. године, Удружење жена „Златна јабука“ убрзо је постало јабучки „заштитни знак“ * Свратите на кафицу у Јабуку, 30. јуна, у 17. сати, јер…

Ево нас у Јабуци. Лепо уређено село, нема шта. Центром села већ увелико доминира фасада будуће цркве. Са главног пута скрећемо лево, и ту смо. Пред Домом културе. А у Дому културе Огранак Градске библиотеке Панчево. А у библиотеци – Слађана Богдановић, библиотекарка, али  и председница Удружења жена „Златна јабука“. Због ње смо дошли у Јабуку, због ње као председнице, не као библиотекарке. Свратили смо да се упознамо са радом тог удружења жена из овог места, а повод је њихова манифестација „Сврати на кафицу“, која ће се одржати у недељу, 30. јуна.

Ми смо свратили неколико дана пре, додуше, не на кафицу, определили смо се за хладну воду, а о „кафици“ ћемо причати. А за причу имамо, већ на први утисак, изузетно љубазну и елоквентну саговорницу, а тема је на претек, кафица је само почетак.

-Да, у недељу, 30. јуна, организујемо, по први пут, али сигурно не и последњи, манифестацију под називом „Сврати на кафицу“. Манифестација има хуманитарни карактер, с циљем да уз кафицу, причу и дружење, прикупимо што више пластичних чепова, и на тај начин се придружимо акцији „Чеп за хендикеп“ и помогнемо некоме коме је помоћ потребна, баш као што је, захваљујући тој акцији,  један наш суграђанин добио колица и тиме знатно подигао квалитет свог начина живљења у условима  хендикепираности с којом мора да живи – каже наша саговорница, позивајући нас да „свратимо на кафицу“, с чепом или без њега, свеједно. – Биће то лепо дружење, какво само наше „златне Јабучанке“ могу да приреде – додаје, уз симпатичан осмех, који само појачава уверљивост изговорених речи.

Видећемо да ли ће нам обавезе дозволити да „свратимо на кафицу“, али пре те кафице, да чујемо нешто и о настанку овог удружења жена, његовом раду, успесима, циљевима…

-На идеју о оснивању једног специфичног удружења дошла сам 2014. године, кроз разговор са мојoм  пријатељицoм Леонором Каранфиловски, да бисмо дошле до закључка да жене као жене нису баш превише присутне у друштвеним збивањима, да су некако по страни, невидљиве, мада их има и те како способних. Онда смо кренуле са окупљањима и креативним радионицама  и, схватајући с каквим потенцијалима располажемо,  решиле смо  да се званично региструјемо као удружење грађана, и од 2016. године постајемо Удружење жена „Златна јабука“ – прича наша саговорница, додајући да се назив удружења наметнуо сам по себи, ем жене, ем Јабучанке, а злато је злато.

Удружење тренутно има 20 чланица. Најмлађа има 23, а најстарија 74 године. Његове чланице састају се бар једном месечно у просторијама Дома културе и баве се разним активностима.

-То наше дружење се увек претвара у праве креативне радионице, које су увек подстицај за нове изазове, за достизање онога што до сада није достигнуто, за постизање онога што до сада није постигнуто, и то нам увек даје нову снагу, која је увек више од обичне приче, обичног дружења и обичних радова ма које врсте, што ће рећи да иза таквих дружења остају не тако обичне приче, не тако обична дружења и не баш обични радови – каже председница Богдановић, показујући нам како изгледа сликање на свили, нешто што за сада постоји само у колекцији „Златне јабуке“.

За шта су и где све  награђиване „златне Јабучанке“ погледајте у антрфилеу, а сада питамо нашу саговорницу коју би то манифестацију посебно истакла по којој се „Златна јабука“ посебно препознаје и ван граница јужнобанатског региона. Ево њеног одговора.

-То је, свакако, обележавање 15 октобра, Међународног дана жена на селу, а који је Генерална скупштина УН озваничила 2008. године. Сваке године, од оснивања,  Дан жена на селу обележавамо разноврсним активностима, за све узрасте и укусе,  уз активно учешће и 10 мушких  удружења из Јабуке, али и бројних удружења жена, не само из јужног Баната, којих је, прошле године, рецимо, било деветнаест – каже наша саговорница, најављујући ове године, за 15. октобар, прави спектакл.  – Биће то истинска фешта, прави фестивал стваралаштва, забаве и дружења.

Али има тога доста по чему се „златне Јабучанке“ разликују од других. Ево шта оне још и како организују и обележавају.

НАГРАДЕ
 Сем оних уобичајених активности, жене из „Златне јабуке“ баве се и прављењем фигура животиња од рециклажних гума, као и разних украсних предмета од епоксидне смоле. Сликање на свили смо већ помињали. А које су награде и признања освајале?
-Признање Културно-просветне заједнице Србије – Сусрети села – За неговање традиције и    обичаја као и савремене улоге жена на селу (2018).
-Златна медаља за „Најбољу слатку питу“ (Омољица, 2016).
-Друго место на „Вишњијади“ (Овча, 2017).
-Треће место и пехар за „Банатски хлеб“ (Банатско Ново Село, 2019).
-Бројне захвалнице за учешће на разним манифестацијама.

-Пре две године смо свим нашим Јабучанкама обезбедиле, бесплатно, разуме се, да плешу салсу, што се показало као врло атрактивна и пријемчива понуда. Прошле године смо, на само нама  својствен начин, обележиле разне јубилеје. Најпре, 30 година од снимања емисије „Знање – имање“ у Јабуци, затим 50 година од оснивања јабучке рок групе Макси  рок. Потом смо обележили и 50 година рада Библиотеке у просторијама Дома културе, када је гостовала Јелена Бачић Алимпић, а ових дана се, не могу а да поново не поменем, спремамо за акцију „Сврати на кафицу“. Биће то недељно предвечерје за памћење, и тако убудуће, сваког 30. јуна на простору испред Дома културе, дружење,  стихови, музика у позадини, добар дан, добро вече, уз осмехе, наравно – напомиње председница првог удружења жена у Јабуци. Првог, али „златног“.

С. Батало

Пројекат „Удружење жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.