ШТА РЕЋИ... Варвара Вељковић и бројни пехари и медаљ

Представљамо…

Варвара Вељковић, шахисткиња и најуспешнија спортисткиња Беле Цркве у 2022. години

У ШАХУ, КАО И У ЖИВОТУ, ВАЖНО ЈЕ ПОВУЋИ ПРАВИ ПОТЕЗ

Шах развија логику и нашу способност предвиђања противникових потеза, стога се доста може поистоветити са животом, да у свакој ситуацији повучемо најбољи потез – каже најуспешнија спортисткиња Општине Бела Црква у протеклој години, која се, поред шаха, бави и каратеом, фудбалом…

Варвара Вељковић је велика нада белоцркванског, и не само белоцркванског, шаха.

Ова студенткиња Филолошког факултета у Београду је члан Шах клуба “Бела Црква” од 2013. године, када је на једној симултанци, одржаној у овом јужнобанатском месту, упознала Стевана Гроздића, председника Шах клуба “Бела Црква”, који је одмах препознао њен таленат.

– Варвара је пришла столу и упитала да ли може да игра. Партија је отпочела, а она ниједног тренутка није мислила о одбрани већ је од самог почетка кренула у напад који је крунисала лепим матом. Одмах сам схватио да се ради о раскошном таленту и први пут сам видео да девојчица има оштар и комбинаторни стил игре, сећа се Гроздић првог сусрета са Варваром. Данас је он њен тренер, а Варвара од тада активно тренира и иза себе има значајне резултате. Иако се, поред шаха, бави и каратеом и фудбалом, ипак је најуспешнија на црно-белој табли, а о томе најбоље говоре њени резултати.

Варвара Вељковић је најбоља сениорка Општине Бела Црква за 2022. годину, али је и ранијих година освајала општинска признања, за најбољу јуниорку и кадеткињу. Током само прошле године она је освојила Осмомартовски турнир у Панчеву, на Омладинском турниру у Новом Саду освојила је четврто место, као и треће место на Омладинском првенству Србије, а поред тога изборила је и прво место на међународном турниру одржаном у Панчеву, као и друго место у женској лиги централне Србије.

НАЈБОЉА… спортисткиња Општине Бела Црква 2022.

– Шах нисам заволела одмах, временом сам научила шта је шах заправо. Шах нас, пре свега, учи да добро сагледамо ситуацију и увек нађемо најбољи потез, Учи нас смирености и стрпљењу, као и да увек искористимо добијену прилику. Шах развија логику и нашу способност предвиђања противникових потеза, стога се доста може поистоветити са животом.

Такође, учи нас анализирању и исправљању грешака. Мислим да је због тога шах веома користан старијима, а поготово малишанима, који тек треба да се покажу. За шах, као и за сваки спорт потребан је рад и воља за победом и усавршавањем, Шах није нимало досадан, мени је шта више узбуђујући, треба му дати шансу – сматра млада шахисткиња, а за своје успехе каже да треба да се захвали како својој породици, тако и локалној самоуправи Општине Бела Црква, која подржава њене наступе и која редовно финансира сва Варварина такмичења.

На крају, Варвара Вељковић додаје да је највише захвална свом тренеру Стевану Гроздићу који ју је, како сама каже, научио баш свему ономе што она зна о шаху.

А нама остаје само да јој честитамо на досадашњим успесима и пожелимо нове победе и нове успехе.

(Старт 013)