НА ПРАВОМ МЕСТУ... Дивна Кирилов

Нa кафи са…

Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин

И РЕКА, И ПЕШЧАРА, И ВАЗДУШНА БАЊА, И СТАРИ ГРАД, И… ИМА ТОГА ЈОШ!

• Општина Ковин постаје све привлачнија дестинација за љубитеље природе и поштоваоце руралног туризма, као и поклонике оних културних вредности и гастрономских специјалитета, који на особен начин афирмишу традицију и обичаје ове мултиетничке средине

Општина Ковин, осим по много чему другом, позната је и по томе што се на бројним функцијама које су од посебног значаја за функционисање локалне самоуправе у свој њеној свеобухватности и ширини, налазе жене. Успешне жене. Почев од председнице општине, па до…да не набрајамо, требало би нам подоста простора.

Ових врелих јулских дана наша саговорница је, не случајно, Дивна Кирилов, директорка Туристичке организације општине Ковин, која је својим досадашњим радом на тој функцији, а то је нешто више од пет и по година, постала препознатљив туристички бренд ове јужнобанатске општине, која располаже изузетном туристичком понудом, почев од оних од посебног историјског значаја, па све до актуелних и занимљивих садржаја за све узрасте и све прохтеве, па и оне најпробирљивије.

Дивну Кирилов, увек приступачну саговорницу, питали смо које су то особености по којима се општина Ковин препознаје на туристичкој мапи Србије, било да су у питању специфичне културне манифестације, било да је реч о егзотичним локалитетима дарованим од широкогруде природе, у овој или оној форми, као и активностима Туристичке организације на промоцији свих туристичких потенцијала.

-Кад споменусте промоцију, ево да најпре кажем да смо пре неколико дана промовисали наше значајн туристичке потенцијале на једној од телевизија са националном фрекфенцијом, а тренутно радимо на пројекту снимања свих оних локалитета у општини Ковин који су од посебног значаја за туристичку понуду. А наша понуда је изузетно богата и разноврсна. Осим водених ресурса, ту је и „ваздушна бања“ у Шумарку, место у нашој општини које многи пореде са климом на Златибору, а да не говорим о Делиблатској пешчари, великодушним даром природе, још увек недовољно искоришћеним, али ту смо да адекватном промоцијом доспемо до што већег броја љубитеља природе и руралног туризма – истиче директорка Кирилов на почетку нашег разговора.

Иначе, непосредно пре овог разговора у Ковину је одржана специфична културно-гастрономска манифестација „Стари Лала“, уз неизоставне и препознатљиве садржаје „женских руку“ дело, а обележен је и „Дан Дунава“, и то, како наша саговорница каже „другачије него до сада, јер смо на специфичан начин спојили књижевност и ликовну, музичку и филмску уметност, а све како у функцији што експлицитнијег приближавања свих специфичности реке Дунав, посебно у оном њеном делу који је ту поред нас.“

ШАЈКА НА ДУНАВЦУ… по угледу на оне из 17. века

У општини Ковин, у Баваништу, сваке године, у мају, одржавају се „Дани ћирилице“, јединиствена манифестација у Србији, чији назив све говори, а много тога ће и даље говорити. Да се чује и памти, јер ћирилица је – ћирилица!

-Кад смо код Дунава – наставља Дивна Кирилов – да поменем и наш пројекат са шајкама. Шајке су најпре користили Турци за упаде на територију Угарске, а потом и Срби у Војводини, а ми смо њихову реплику искористили као превозно средство за 12 особа за све заинтересоване посетиоце, и то од пристана на Дунавцу до тврђаве у Смедереву, а уз претходну потврду са телефона Туристичке организације.

Шајке су се до сада показале у пуном светлу и надам се да ће бити и траженије, јер смо се потрудили и да свим онима који имају своја пловила и потребу за њиховим презимљавањем, обезбедимо адекватне понтоне, које смо недавно додатно ојачали шиповима. За те потребе локална самоуправа издвојила је шест милиона динара, тако да је тренутно на Дунавцу могуће привезати 131 пловило, а планирамо и изградњу нових понтона, за шта ћемо финансијску подршку затражити од Министарства туризма и омладине – напомиње Дивна Кирилов, подсећајући да корисника понтона има из градова широм Србије, Крагујевца, Смедерева, Вршца, Панчева…

За крај разговора, нашу саговорницу питамо које су то манифестације које током године очекују, како Ковинце, тако и њихове све бројније госте.

-У среду, 26. јула, након завршног концерта поводом Ковинске славе, Светих Архангела Михајла и Гаврила, започиње „Ковинско културно лето“, манифестација коју, уз подршку Општине и Туристичке организације, организује Центар за културу, тако што се сваког петка и суботе, у центру Ковина, одржава културно-уметнички програм са разновсним музичким садржајима.

Уз све то, чекају нас и активности Извиђачког кампа, у организацији ИО „Бели бор“ из Мраморка, затим „Гајачки котлић“ у Гају, па „Скореновачке вечери“ у Скореновцу, онда „Госпојински дани“ у Баваништу, па „Заборављене игре и вештине“ у Плочици, па после већ одржаних „Дана Румуна“ у Ковину“, следе и „Дани мађарске кухиње“ у Скореновцу, па, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, припреме за археолошка истраживања у „Старом граду“ и радове на ојачању темеља Куле… али да вам не одузимам превише времена, има тога доста до краја године, а онда, зна се, у нове изазове са новим садржајима – напомиње Дивна Кирилов, једна од бројних жена на значајним функцијама у општини Ковин. Успешних.

Баш!

(Старт 013)