ДОМИНАНТНА... Словачка евангелистичка црква (Фото: СиБ)

Падина

Место у општини Ковачица са највећим бројем верских заједница

НАЈПРЕ ЈЕ ДОШЛО ПРВИХ 80 ПОРОДИЦА

• Падина је место са највећом концентрацијом Словака, рачунајући читаву дијаспору, али и место у којем је вера…

И ове године, 11. септембра, у Падини је одржана  свечана академија поводом обележавања дана када је тог датума, 1804. године, одлуком аустругарских власти формирана Падина, а с циљем јачања војне границе. Те године Србима је насељен  Самош, а две године касније Словацима и Падина, када је је досељено 80 породица словачке националности из подручја средње Словачке.

Интересантно да је и две године касније, 1808. године, досељено, такође, 80 породица, тако да није случајно то што је Падина место у којем Словаци живе у највећем проценту, имајући у виду читаву дијаспору овог народа, не само у оквиру граница Србије.

Интересантно је и то да у Падини данас има највећи број црквених заједница, било да су оне регистроване или нерегистроване.

Поред Словачке евангелистичке цркве, која доминира центром Падине, постоје и Апостолска црква, Евангелистичка методистичка црква, Христова духовна црква у Србији, Заветна црква Сион, Баптистичка црква, Назаренска црква, и ту није крај, али…

Неке од њих немају ни своје просторије, неке имају само неколико чланова или присталица, а најзначајнија  и најдоминантинија  је, без сумње,  Словачка евангелистичка црква, чији храм представља монументалну грађевину, изграђену још 1839. године, а по нацртима архитекте Бартоломеја Ханека, који је лично надзирао изградњу храма, да би две година касније, 1841, храм и освештан. Његова унутрашњост, уобичајено, је бела, без орнамената, а једина слика је она која се налази у олтару храма, коју је урадио академски сликар Адам Поничан. Слика, израђена у техници уље на платну, освештана је 1965. године и представља Исуса како куца на врата људских срца.

У цркви се, осим богослужења, одржавају и концерти озбиљне музике.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.