НОВО ЛИЦЕ, НОВА... Татјана Ђурђевић

Интервју

Татјана Ђурђевић, директорка Туристичке организације општине Алибунар

МИЛОШ, ЗОРА, МАРИЈА… ТРЕБА ЛИ ВИШЕ!

• Алибунар, као средина коју краси занимљива историја, као и спој различитих традиција и култура, поседује изузетан потенцијал за развој и унапређење туризма, где свакако треба поменути Девојачки бунар као јединствену локацију Делиблатске пешчаре, али и различите манифестације иза којих стоји ТО општине Алибунар

• На челу сте Туристичке организације општине Алибунар. Како видите туристичку понуду Алибунара данас и шта су најзначајнији потенцијали за будући развој туризма у Вашој општини?

Алибунар је општина која заиста поседује изузетан потенцијал за унапређење туризма. Посебно изражена мултиетничка црта, богатство нација, обичаја и традиције које са собом носи српска, румунска и словачка култура даје један посебан шарм овој општини. Живописна историја и многе личности које су обележиле нека давна времена такође носе значајан квалитет понуде, с обзиром да су одавде потекли управо Милош Црњански, један врхунски књижевник, Зора Петровић, дама која је мењала правила у уметности, али и инспирисала и охрабила животе многих жена, као и Марија Прита, прва Српкиња – лекарка Угарске, говоре о чињеници колико су ови предели и људи који су у њима живели мењали нашу земљу и оставили велики траг за собом.

АЛИБУНАР… Ускршњи базар

Оно на шта ми јесмо посебно поносни јесте Делиблатска пешчара, заправо део ње који се простире на територији наше општине, Девојачки бунар. јединствена клима, занимљив биљни и животињски свет и нетакнута природа нешто су најлепше што имамо да понудимо, посебно у летњем периоду када сва лепота Девојачког бунара и легенди које га красе долази до изражаја.

• Шта је оно најважније у плановима Туристичке организације за наредни период а што се тиче развоја туризма у Алибунару?

– Оно на шта посебно стављамо акценат је управо Девојачки бунар, као последња контитентална пустиња у Европи која се налази под заштитом Унеска. Само уређење излетишта које се налази у централном делу ове популарне излетничке дестинације јесте оно чиме ћемо се бавити у наредном периоду. Наравно, трудимо се да што више дешавања сконцентришемо на Девојачки бунар како би туристима приближили сав потенцијал овог места и учинили га занимљивим нарочито у току летње сезоне. Такође, у плану је израда и нове публикације у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, управу, прописе и националне мањине, која ће бити објављена на три језика и једна је посебна прича о специфичности укуса и гастрономије општине Алибунар.

• Које су најважније, најзначајније манифестације које организујете током године у Алибунару, а шта је оно најзанимљивије што ћете, током овог летњег периода моћи да понудите грађанима Алибунара, али и посетиоцима ваше општине?

– Летња сезона углавном започиње традиционалним „Сабором пчелара“ на Девојачком бунару. Ове године одржан је 53. „Сабор пчелара“ и то говори о чињеници колико је дуга традиција ове манифестације. Удружење жена из Јаношика „Јаношичанке“ у јулу одржава манифестацију, која је подржана од стране Туристичке организације општине Алибунар, а то је „Дан вишње“, манифестација која се одликује богатсвом словачке културе, али и неоспорним талентом ових жена, посебно када су у питању производи од вишње.

БИСЕР
Делиблатска пешчара је највећа континентална пустиња у Европи и као Специјални резерват природе прави је бисер јужног дела Баната, а и много шире.
Један део ове пешчаре покрива и територију Општине Алибунар где се, као веома популарно излетиште свакако издваја Девојачки бунар.
Осим по предивној природи, јединственој флори и фауни, од 2007. године Девојачки бунар је познат и по цркви-брвнари, посвећеној Огњеној Марији, цркви која је задужбина Туристичке организације општине Алибунар, а која се својим рустичним изгледом идеално уклапа у пределе овог дела Делиблатске пешчаре.

У јулу је планиран и концерт популарног извођача на Девојачком бунару, који се прошле године показао као фантастична идеја посебно у периоду након пандемије корона вируса која нас је изоловала од нормалних дешавања и самог дружења као и оваквог вида забаве.

ДЕВОЈАЧКИ БУНАР… Сабор пчелара

У сарадњи са Министарством за бригу о селу, Општином Алибунар, Центром за културу и Спортским савезом, за крај лета планирани су „Михољски сусрети села“ као релативно нова манифестација која је први пут одржана прошле године. Такође, у међувремену ће бити одржано још манифестација и дружења које ће бити интересантне грађанима током овог летњег периода, али и прилагођене различитим групацијама посетилаца.

• Као Туристичка организација, по питању развоја туристичких потенцијала сте свакако упућени на локалну самоуправу. Како оцењујете сарадњу са Општином Алибунар, месним заједницама, локалним јавним и јавно-комуналним предузећима и удружењима?

– Сарадња је општеприсутна и нешто је без чега никако не би смо могли да функционишемо квалитетно и нормално, пре свега. Сама подршка коју уживамо од стране локалне самоуправе последњих година довела је до многих квалитетних ствари и манифестација које су туризам у општини Алибунар трасирали континуираним путем развоја и успеха. Важно је напоменути да су партнери у разним манифестацијама и дешавањима везаним за туризам управо Спортски савез општине Алибунар, као и Центар за културу, те смо тако у претходном периоду заједно реализовали доста успешних пројеката. У плану су и нови пројекти који ће обележити ову годину.

Са јавно-комуналним и јавним предузећима наше општине имамо изузетну сарадњу и они су увек ту да нам максимално изађу у сусрет када је то потребно. Све то јесте оно што чини једну општину успешном и даје јој потенцијал за даљи напредак и посебно ми је драго што могу да кажем да сви делујемо врло синхронизовано и да међу свима нама постоји јака црта солидарности.

(Старт 013)

Пројекат „Алибунар данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Алибунар.
Ставови изнети у у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.