ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ... Јасмина Вујовић

Ексклузивно

Завод за заштиту споменика културе Панчево  на Скупштини Друштва конзерватора Србије

НОВИ СЈАЈ СТАРИХ ВОЈНИХ ОБЈЕКАТА

• Скупштини је, испред ЗЗСК Панчево,  присуствовала Јасмина Вујовић, дипл. инж. архитектуре, која је имала запажену презентацију на тему „Обнова фасада старих војних објеката у Панчеву“

После две године, пропуштене због коронавируса, у Градском музеју у Сомбору је почетком јуна одржана   Годишња скупштина Друштва конзерватора Србије.

Испред Завода за заштиту споменика културе у Панчеву, Скупштини је присуствовала Јасмина Вујовић, дипл. инж архитектуре,  која је одржала презентацију на тему „Обнова фасада старих војних објеката у Панчеву“ и том приликом говорила  о зградама у Панчеву које су утврђене за споменике културе, а чија је првобитна намена била војна и налазе се углавном у централном делу града. То су четири зграде из периода Банaтске војне границе  (1764 – 1872), као о две зграде после тог периода.

Које су то зграде, еексклузивно за Старт 013 пише Јасмина Вујовић, дипл. инж. архитектуре:

Некад Војна болница

 

данас Дом омладине

 • Зграда на Тргу краља Петра I  бр  6,  саграђена је 1790. године за потребе смештаја официра. У другој половини 19. века адаптирана је за судску зграду и у њој је све до после Другог светског  рата био Окружни суд. После тога у објекту је била управа и администрација ПИК-а „Тамиш“. По подацима које сам нашла сачувала је првобитни изглед војног објекта.

• Зграда на Тргу краља Патра I бр. 8-10  је саграђена 1830. као штапска зграда. Била је око 1840. седиште штаба Дванаесте војно – граничарске регименте и у то време је имала сасвим једноставан и строг изглед војног објекта. После распуштања војне границе Римокатоличка црквена општина, 1892. године, купује зграду. У периоду од 1894. до 1896. године дошло је до велике адаптације, а према пројекту грађевинара Карла Хефнера, којом је потпуно промењен спољни изглед зграде када је и добила декоративне елементе неоренесансе. У њој је био хотел и суд, касније Дом ЈНА, па трговинско угоститељски садржаји и сад опет, у десном делу, хотел.

  • Зграда на Тргу краља Петра  I бр. 4,  познатија као Хотел „Слобода“, саграђена је у првој половини 19. века  као објекат главне страже. Крајем 19. века зграда је адаптирана и добија нови изглед и намену – угоститељство.

данас, већим делом, хотел
Некад штапска зграда

  • Зграда старе болнице у Панчеву саграђена је између 1830. и 1836. године за потребе војне болнице. По укидању Банатске војне границе постала је грађанска болница. По подацима које сам нашла сачувала је првобитни изглед.

Из периода после укидања Банатске војне границе представила сам два објекта:

  • Зграда Историјског архива саграђена је 1875. за потребе мађарске војске и у њој је била смештена Седма хонведска регимента. Првобитно се звала Касарна Фрање Јосифа, а између два рата Касарна Краља Петра I Карађорђевића. У граду је била позната и као Велика касарна. У реконструкцији, која је извршена након Другог светског рата, главна фасада је очишћена од декоративне пластике. Године 2008.  извршено је враћање фасаде у првобитно стање према условима и уз надзор Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

данас Историјски архив
Некад касарна

  • Зграда Дома омладине у Панчеву саграђена је 1875. године као Војна болница и тако је функционисала све до краја Првог светског рата. Најзначајнији период за историју зграде је време од 1920. до 1944. године, када се у њој налазио Руски санаторијум Црвеног крста Витешког Краља Александра Првог Ујединитеља. Тада је била опремљена најсавременијом опремом са високо стручним руским лекарима и особљем. По ослобођењу Панчева, болница је претворена у Болницу лаких рањеника, која је укинута крајем јануара 1946. године. Након тога су у њој установе културе. У адаптацији после Другог светског  рата фасада је изгубила скоро све декоративне елементе. Конзерваторским пројектом обнове фасада, чију израду је финансирао Град Панчево, планирано је враћање изгледа фасада на основу старих фотографија које су пронађене.

   (Захваљујемо гђи Јасмини Вујовић на ексклузивном тексту и уступљеним актуелним фотографијама, као и Историjском архиву на историјским фотографијама)

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево