ЛЕТО ЋЕ БРЗО ПРОЋИ... Виолета Симић на 16. седници Скупштине општине (Фото: БЦИнфо)

Бела Црква

Одржана 16. седница Скупштине општине Бела Црква

НОВЕ ЦЕНЕ ЕНЕРГЕНАТА – НОВИ РЕБАЛАНС

• Због поскупљења горива обезбеђена додатна средства, првенствено за образовне установе
• Више средстава и за социјлно угржена лица
• Два и по милона динара уштеде на годишњем нивоу када буде завршен пројекат око јавне расвете

Седница Скупштине општине Бела Црква, 16. по реду, којој је председавао Марјан Алексић, председник Скупштине општине, започела је разматрањем Предлога Одлуке о завршном рачуну Општине Бела Црква, као и извештајем ревизорске државне комисије у вези са тим, а који је образложила Алма Саватовић, начелница Одељења за финансије Општинске управе.

После једногласно усвојене и одлуке и извештаја, прешло се другу тачку дневног реда, ону актуелнију у овом тренутку, а то је Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Бела Црква за 2022. годину, што је други ребаланс буџета у првих шест месеци текуће године.

Разлоге за то, пред одборницима, је изнела Виолета Симић, председница општине:

Најбитнија ставка у овом ребалансу јесте повећање средстава за енергенте, првенствено за школе, јавну расвету, грејање и све што се тиче грејања и енергената за школе. Ово нас је довелу у ситуацију знатног повећања, планирали смо на нивоу од 55 одсто више у односу на расходе, за исте ставке у односу на прошлу годину. Након расписивања јавне набавке видећемо да ли ће школе моћи да се уклопе у планирана средства, јер је таква ситуација на тржишту енергената. Постоји могућност да због овакве ситуације одустанемо од неких планираних ставки које смо планирали да урадимо. Сем енергената, друга ставка је Центар за социјални рад и једнократне помоћи. Свесни смо да ће цела ова ситуација највише да се одрази на наше најсиромашније суграђане, тако да смо увећали ову позицију за два милиона динара– рекла је председница Симић.

Са конкретним бојкама пред одборника је поново изашла начелница за финансије Алма Саватовић:

Укупни приходи буџета, који су по првом ребалансу износили 568.406.230,00 динара, мењају се износом од 604.734.354,00 динара, што, са пренетим средствима од претходне године, чини укупан буџет од 717 милиона динара. Извршена је прерасподела средства у складу са насталим потребама индиректних корисника буџета, школа, Центра за социјални рад и осталих корисника јавних средстава” – истакла је начелница Саватовић.

БЕЛА ЦРКВА… сређивањем јавне расвете до значајне уштеде у општинском буџету

Пред одборницима се нашла још једна значајна одлука, она која се тиче јавно-приватног партнерства на реализацији пројекта око јавног осветљења, а с првенственим циљем да се штеди електрична енергија, а самим тим и смањују буџетски трошкови. Детаљиније о томе говорио је Зоран Стипановић, стручњак за ту област:

Пројекат који је урађен подразумева реконструкцију осветљења и замену 3272 светиљке колико општина тренутно има инсталираних у свом систему. Пројекат је предвидео да ће се уштеда електричне енергије кретати око 71 проценат, с тим да ће стварно решење дати понуђачи. Нашом калкулацијом је предвиђено да процењена вредност јавне набавке износи око 298 милиона динара, што подразумева целокупну накнаду која ће се платити приватном партнеру, електричну енергију која ће се плаћати и комплетно одржавање. Предвиђено је да накнада приватном партнеру износи 218 милиона, а да уштеда за Општину на годишњем нивоу буде око 2,5 милиона динара. Пројектовано време је 13 година, што је оптимално време да се инвестиција која буде уложена врати приватном партнеру, а да након тога општина има друге бенефите након истека уговора,” рекао је Стипановић.

И на крају, како је то већ постало уобичајено, одборницима се обратио и Марјан Алексић, њихов председник, први међу њима:

Усвојена је Одлука о завршном рачуну општине Бела Црква за 2021. годину са Извештајем државног ревизора. Друга битна одлука је Одлука о другом ребалансу буџета за 2022. годину, где смо због поскупљења енергената определили додатна средства, пре свега за наше школе. Поред тога, имали смо одлуку о јавноприватном партнерству која је битна за општину Бела Црква из разлога уштеде електричне енергије. Биће замењена расвета на целој територији општине, а период важења уговора је 13 година, током којих ће све бити исплаћено приватном партнеру и након тога расвета остаје Општини Бела Црква” подсетио је Алексић.

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.