Славе у Срба

СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО – АРАНЂЕЛОВДАН 

(8/21. новембар)

• А на дан Страшног суда сабраће се огромно мноштво ангела небеских око престола Христова…

Још од давнина људи су празновали анђеле, јер по Старом завету, када су људи одступили од Бога почели су се клањати створењима Божијим, стварајући од њих идоле и приносећи им жртве.  Јеретици су их називали боговима и створитељима свега видљивог и невидљивог. То је било јако распрострањено за време светих апостола.

Четири до пет година пре Првог Васељенског сабора на Лаодикијском помесном Сабору светих отаца, проклето је такво поштовање анђела и предато анатеми, те је по 35. Правилу уведено као благочестиво и правилно поштовање и празновање светих анђела, као служитеља Божијих и хранитеља рода људског.

Одређено је да то буде у новембру, јер је новембар девети месец, после марта, када је створен свет, због девет анђелских чинова који су најпре створени. Ових девет анђелских чинова описао је ученик светог апостола Павла, свети Дионисије Аеропагит, у својој књизи „О небеској јерархији“, и они су следећи: шестокрили серафими, многочинити херувими, богоносни престоли, господства, силе и власти, начала, архангели и ангели. У тој строгој анђелској хијерархији, где влада савршене једнодушност нижих чинова вишим, за војводу је изабран архистратиг Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.

Сваки народ има свог ангела хранитеља, заправо, сваки хришћанин има свог ангела хранитеља и чувара, те стога морамо имати на уму да, што год чинимо или мислимо, јавно или тајно, то чинимо у присуству свог ангела. А на дан Страшног суда сабраће се огромно мноштво ангела небеских око престола Христова и објавиће се дела, речи и мисли сваког од нас, а тада нека нас Бог помилује и нека нас спасе, молитвама Својим, свети архистратиг Михаило и бестелесне небесне силе.

Представљен је како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси.

Постоји веровање и обичај код многих хришћана који славе светог Михаила да, пошто га сматрају живим светитељем, не спрема се жито, што је неоправдано и нетачно. Неопходно је припремити жито за славу, јер сви светитељи и сви умрли живи су пред Богом.

(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

СВИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ,

СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ

СТАРТ 013!