ПОДРШКА ОПШТИНЕ... обраћање Виолете Симић члановима новог сазива Националног савета чешке националне мањине

Бела Црква

Конституисан Национални савет чешке националне мањине

ЧЕСИ – НАСЛЕЂЕМ У БУДУЋНОСТ!

• Сигурна сам да ће Национални савет радити на очувању чешке културне баштине у Србији, да ће постојати добра међусобна сарадња чланова савета, као и сарадња са Општином Бела Црква – истакла је Виолета Симић, председница општине, у обраћању члановима новог сазива Националног савета * Нови председник Јарослав Хоц

После избора за националне савете, одржаних 13. новембра, у Белој Цркви је одржана конститутивна седница Националног савета чешке националне мањине, а потом и прва радна седница, на којој је за новог председника изабран Јарослав Хоц.

Јарослав Хоц је на изборима за националне савете био носилац листе „Чеси – наслеђе и будућност“, што је била јасна и сасвим конкретна порука свим Чесима који су изашли на изборе. Ова листа, од укупно 15, освојила је 8 мандата, један више од листе „Чеси Србије – проф. др Јоже Сивачек“, која је освојила 7 мандата.

-Сигуран сам да ћемо у наредном периоду сва питања која су везана за чешку заједницу у Србији заједнички разматрати и успети да урадимо све што је потребно. Што се тиче рада Савета, испоштоваћемо све законске одредбе, трудићемо се да све оне могућности које су нам Законом о националним саветима националних мањина дате у што већој мери и искористимо – рекао је Хоц у свом првом обраћању члановима Националног савета, којима је при том захвалио на подршци да буде председник савета.

Конститутивној седници присуствовала је и Виолета Симић, председница општине Бела Црква, у којој је и Чешко Село, насеље са највећим бројем Чеха у Србији.

Пошто је новом сазиву пожелела успешан рад у наредне четири године, Виолета Симић је истакла да се осећа и изузетно поносном што је седиште Националног савета чешке националне мањине баш у Белој Цркви.

– Сигурна сам да ће Национални савет радити на очувању чешке културне баштине у Србији, да ће постојати добра међусобна сарадња чланова савета, као и сарадња са Општином Бела Црква, на чију подршку увек можете рачунати – истакла је Виолета Симић.

(Фото: БЦИнфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.