TO JE TO... а ту је и специјално признање баш за то!

Ако затреба…

Ванредно је стање, па…

РЕЦЕПТ ЗА КОМЛОВ – ДОМАЋИ КВАСАЦ

Драги наши, као šто је свима вама, који пратите рад нашег удружења „Новосељанке/Boboacele“, познато да смо ми јединствене са нашом манифестацијом „Банатски хлеб“ и да смо добитнице Специјалног признања на прошлогодишњем Међународном сајму Етно хране и пића у Београду, у категорији Робна група хлеб, пециво, тестенине и сл. за Домаћи хлеб са комловом  (комлов је домаћи квасац ), одлучиле смо да са вама поделимо рецепт како да сами направите комлов – квасац, као што су то некада радиле наше баке и још једном подсетимо на очување традиције, а можда може некоме користити у овој новонасталој, ванредној  ситуацији.

Напомињемо, ово је само један од више начина прављења домаћег квасца.

Захваљујемо се свима који су нам помогли да дођемо до њега.

Ево рецепта.

У 1/2 л кључале воде ставити 1 кг крупно млевеног кукурузног брашна и скувати као паленту. У међувремену умесати 100 мл воде, 100 гр белог брашна и мало квасца. Када се палента охлади у њу ставити и месити брашно са водом и томе додати 100 гр мекиња. Од тога правити „пљескавице“ пречника до 10 цм. Поређати на крпу у тепсијама или тацнама, те сушити на промаји и сунцу уз свакодневно окретање на другу страну.

Поступак понављати око 14 дана или више у зависности да ли је квасац сув. Када се осуши чувати га на тамном месту у платненој врећици на хладном и у таквим условима може да стоји и до годину дана. Од ове смесе се може направити преко 50 комада хлеба до око 1 кг тежине (и више брашна )

Срећно!

Ваше „Новосељанке/ Boboacele“