ВАЖНО ЈЕ ИМАТИ ВИЗИЈУ... Ненад Барош

Наш домаћин

Ненад Барош, директор Енолошке станице Вршац и председник Скупштине града Вршца

НИЈЕ ДОВОЉНО САМО ХТЕТИ, ТРЕБА И УМЕТИ!

• Ту 2017. година, када су губици за пет година достигли цифру од око 500.000 евра, завршена је са губитком од шест милиона динара, да бисмо у 2018. години остварили преко шест милиона динара добити – каже Ненад Барош, од августа 2017. године,  директор Енолошке станице

Почећемо од краја двочасовног разговора. Било је право задовољство бити гост Ненада Бароша, мастера правних наука, у његовом директорском кабинету у Енолошкој станици Вршац. Изузетан саговорник, на све теме, без изузетка, човек који има стила, има знања, има истанчан осећај за двосмерну комуникацију, има ширину која инспирише, елоквенцију која стимулише, али пођимо од почетка.

Већ само договарање састанка наговештавало  је да нам неће требати превише припреме за разговор, па смо се у Вршац упутили само са жељом да, уз представљање Енолошке станице, упознамо и њеног директора, али и председника Скупштине града Вршца.

РЕЧ – ДВЕ И О…
 Енолошка станица Вршац испитује квалитет вина, ракије и осталих алкохолних пића, квалитет пољопривредно – прехрамбених производа, здравствену исправност животних намирница и предмета опште употребе и једна је од првих акредитованих лабораторија у Србији.
 У Енолошкој станици раде дипломирани физико-хемичари, специјалисти физико-хемије, дипломирани инжењери технологије, специјалисти прехрамбене технологије… Они у врхунски опремљеним лабораторијама врше  разна испитивања: микробиолошка, биолошко-биохемијска, физичко-хемијска, сензорна, испитивања предмета опште употребе, а раде и на изради декларација и на саветодавним пословима.
 Из ове установе потекли су познати професори Београдског и Новосадског универзитета, као што су Вукашин Тоскић, Драги Милисављевић и Миливоје Павловић, као и светски признати енолози Велимир Вучковић и Божило Јанковић.

Дочекала нас је љубазна госпођа, са бројним папирима испред себе, тако да баш нисмо сигурни са обавља само послове секретарице директора. У просторију убрзо улази и један млади човек, ту негде тридесетих година, да, то је Ненад Барош, директор Енолошке станице. Улазимо у његову канцеларију, и уз чај, који је убрзо стигао, започињемо разговор.

Енолошка станица основана је давне 1933. године, одлуком руководства, једне од девет бановина,  Дунавске бановине  Краљевине Југославији. Где друго него у Вршцу, граду са „винским путем“, којим су почели да иду још Дачани, па Римљани, па… Судећи по списима једног калуђера, Вршац ове године обележава 670 година постојања, а виногорја и квалитетна вина из овог града и околине позната су вековима. Тако је 1494. године угарском краљу Ладиславу II продато, за потребе краљевске трпезе,  буре вина за 10,5 дуката. Кад смо код историје, да кажемо и то да је 1875. година остала запамћена  као година у којој је у вршачким виноградима забележен највећи род винове лозе у целој Европи.

Кад све то узмемо у обзир, ништа логичније него да се, и те 1933. године, баш у Вршцу, оснује станица за испитивање квалитета вина, Енолошка станица, најпре као наставна база Ниже задружно – виноградарске школе, а потом и других школа Бановине, а онда и као контролна установа квалитета вина, а данас и свега осталог, осим меса и млека, али и наставна база, сада,  Средње пољопривредне школе у Вршцу.

ВРХУНСКА ОПРЕМЉЕНОСТ… а и врхунски стручњаци

-До 2012. године није постојао пропис који је ограничавао фитосанитарну инспекцију у броју узорковања па је тај број достизао и преко 100.000 узорака на годишњем нивоу. Пошто се показало да је од тог броја мали део узорака био неисправан, и то најчешће због неких протоколарних пропуста, држава доноси пропис којим се драстично ограничава број узетих узорака – каже директор Барош, наговештавајући причу о почетку уласка Енолошке станице, најпре у стање стагнације, а потом и у све веће губитке.

Од нашег саговорника сазнајемо да је Станица, као установа од посебног значаја,  избегла приватизацију, али да се тадашњи менаџмент није најбоље снашао „у условима све веће конкуренције приватних фирми које се баве сличним послом, на овај или онај начин“, тако да се, некад изузетно успешна фирма, 2016. године нашла у веома тешкој финансијској ситуацији.

А онда, августа 2017. године, функцију директора преузима Ненад Барош, без искуства у тој врсти посла, али са амбицијама да се Енолошка станица врати на оне позиције на којима је некад била и да се, упркос томе што нема поверених послова од стране државе, избори за позицију коју заслужује, упркос, понекад и нелојалној конкуренцији, али – избори. И – изборила се!

СКУПШТИНА ГРАДА
 Скупштина града Вршца има 45 одборника. СНС има 29 одборника и комотну већину за одлучивање.
 На конститутивној седници, одржаној 16. маја 2016. године, Ненад Барош је изабран за заменика председника Скупштине (тада још) општине, да би у септембру наредне године преузео челну функцију вршачког парламента. Као волонтер.
Шта са те позиције каже наш домаћин, ево, после већ сат и по времена проведеног у спонтаном  разговору. Како време брзо пролази кад је саговорник… Да не претерујемо баш у похвалама, а да је чај био укусан – био је!
  -У периоду овог скупштинског сазива у Вршцу и селима око њега урађено је много тога што је од животне важности за грађане нашега града. Није се радило на „шминкању“ градског и сеоских насеља, него на инфраструктурном опремању и града и свих села, на стварању што повољнијих услова за долазак нових инвеститора, изграђен је олимпијски базен, две фабрике за пречишћавање воде, води се активна социјална политика, као и политика инклузије социјално угрожених група у све друштвене токове, бринемо о онима који имају посебне потребе, афирмишемо културне вредности свих народа који живе на овом подручју, подржавамо младе у њиховим потребама, а пензионерима настојимо да помогнемо да што лакше изађу из зачараног круга у који су их увукли они који су бринули о себи а не о њима.
 Што се тиче сарадње са градоначелницом Драганом Митровић и Градским већем, морам рећи да је сарадња изузетно конструктивна, да је и градоначелница увек тамо где треба да буде и са њој својственом визијом развоја Града, која се сваким даном, њеним конкретним радом и  упорношћу која превазилази уобичајене границе, конкретизује на начин који можда није видљив на први поглед, али је и те како подстицајан за све њене ближе и даље сараднике.
 И чланови Градског већа су, сваки у свом домену, доказали да знају свој посао и да су ту да увек буду у функцији остваривања интереса грађана, баш као и сви ми, који, као и ја, политику схватамо не да бисмо ми били ту где јесмо, него да би грађани били тамо где они јесу, али задовољни у радном и животном окружењу, које је све ближе њима и њиховом поимању вредности које живот значе. Онај живот  који има значење и за њих и за њихове потомке – напомиње Ненад Барош, са уверљивошћу, која има неспорно значење истине.
  Баш као и живот.

-Ту 2017. годину, када су губици за пет година достигли цифру од око 500.000 евра, дакле око 100.000 евра годишње, завршавамо са губитком од шест милиона динара, да бисмо у 2018. години остварили преко шест милиона динара добити. То смо постигли не само  повећањем обима посла за готово 30 одсто у односу на претходну годину, него и улагањем у нову опрему, на највишем технолошком нивоу, затим, реконструкцијом Одељења микробиологије, Одељења пријема, као и обновом возног парка, али и одговарајућом организацијом посла, којом достижемо оптималне границе сврсисходности сваког посла, уз максималну искоришћеност знања и умећа наших врхунских стручњака у свим областима које покривамо – истиче наш саговорник, уз одговарајући говор тела, који само појачава убедљивост онога што чујемо. Не случајно, свакако.

И тако је Енолошка станица, после пет, шест година таворења, када се дошло и до упитности редовне исплате зараде, а о инвестицијама није ни сањало, за само годину дана од промене директора и управљачког менаџмента, изашла из кризе, остварила добит у пословању, да би већ после две године,  до децембра 2019. године, инвестирала близу 20 милиона динара у разне пројекте, оне који гарантују сигурну будућност ове установе, која запошљава 40 људи, од оних који се тек уче послу до оних који представљају врхунске стручњаке у свету науке, у светским оквирима. Међу њима је човек који је стигао дотле да буде и члан акредитационог тела Србије за ову врсту посла којим се бави и Енолошка станица у којој ради.

Оно што је још неспорно, по речима нашег гостопримљивог домаћина, то је да је Енолошка станица неприкосновена у  области контроле квалитета вина, ракије и осталих пића, јер поред искуства, ту је и врхунска опрема, а уз њих и поверење најпознатијих винарија Србије и произвођача алкохолних пића, који не заборављају „вински пут“ и  трагове поред тог пута.

С. Батало

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.