ПРАВА СТВАР... и младе Омољчанке постају „Омољчанке“

Разговор с поводом

Славица Полић, председница Удружења жена „Омољчанке“

ПОРОДИЧНИ ДАНИ – ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂЕНО ГОДИНАМА

• И ове године, част да отворе „Породичне дане“ у Омољици припала је Удружењу жена „Омољчанке“ – девети пут заредом, нимало случајно!

У Омољици је, од 10. до 20. августа, одржана девета по реду манифестација „Породични дани“ коју организује Месна заједница Омољица и Дом културе, а уз подршку Града Панчева.

Част да и ове године, девети пут заредом, отворе „Породичне дане“ ималo је Удружење жена „Омољчанке“, удружење које је годинама уназад постало препознатљиво по свом активизму у локалној заједници, унапређењу родне равноправности, и залагањем да се што већи број жена укључи у све токове друштвеног живота.

Отварањем „Породичних дане“, за девет година – девет пута,  чињеница је која највише говори о томе колико поверење у „Омољчанке“ имају Месна заједница Омољица, Дом културе Омољица и Град Панчево.

Како нам је рекла Славица Полић, председница „Омољчанки“, манифестација „Етнобазар – Циповка“ која се организује у оквиру „Породичних дана“ подсећа на веома дугу традицију припреме циповки, посебне врсте ручно прављеног хлеба који се некада, пре појаве пекарске индустрије, свакодневно користио у овом делу Баната. Отварање манифестације је обогатио и наступ Црквеног хора, као и групе „На наш начин“, а по традицији, на крају су уручене дипломе најуспешнијима учесницама, као и захвалнице свима који су помогли овогодишње издање „Етнобазара – Циповка“.

-Важно је поменути да смо ове године пута имали госте из чак наших пријатељских 12 удружења жена, и то из Иванова, Качарева, Банатског Новог Села, Панчева, Банатског Брестовца, Овче, као и Удружења МНРО из Панчева, „Ђетвана“ и „Креативе“ и „Панчевки“.

И овај пут смо, заједно са нашим гостима, у просторијама удружења, приказале наше рукотворине, од декупажа и сликања на флашама до домаћих колача, а поред тога за најмлађе смо организовале и занимљиве радионице – објашњава наша саговорница и напомиње да је  програм више него изврсно водила Ана Вугринец, једна од Омољчанки која је успешно  комуницирала са великим бројем посетилаца који су дошли на свечано отварање „Породичних дана“ у Омољици.

Славица истиче да су „Породични дани“, важни за Омољицу, због истицања значаја улоге породице са акцентом на жену, њен положај у оквиру породице и шире друштвене заједнице.

ДАНИ У ОМОЉИЦИ… породични, али и културни, и…

Уз подршку Завода за равноправност полова АП Војводине и Савета за родну равноправност града Панчева, „Омољчанке“ спроводе и пројекат  „Важно је да се чује и твој глас“.

„На територији града Панчева, укључујући и села, удружења жена организују манифестације које својим, програмима,  порукама и циљевима, играју веома важну улогу у друштву, поготово у мањим насељеним местима. Поставља се питање које су то онда барјере које треба премостити и како охрабрити жене да се активније укључе и директно у рад месних заједница, да учествују у буџетирању, доношењу важних одлука“, пита се Славица Полић.

Славицаа истиче да одговори добијени на терену указују да жене сматрају да би им то одузимало превише времена, додатне обавезе, и да су више заинтересоване и спремне на индиректно укључивање у рад МЗ, у виду подношења иницијатива и предлога, као НВО сектор. Такође напомиње да се, у сарадњи са стручњацима из разних области, припрема и приручник са смерницама за активно деловање жена у локалној заједници.

Прва дама Удружења жена „Омољчанке“ додаје да је ово удружење још једном показало да може организовати овакве манифестације чиме је у потпуности оправдало поверење које Омољчани имају у чланице удружења.

-Наша жеља је да се захвалимо нашим суграђанима и суграђанкама на подршци, и то ћемо урадити у наредном периоду, а како, нека за сада остане тајна. Удружење очекује још пар гостовања, трибине, крајем августа и почетком септембра, а онда ће жене из нашег удружења на заслужени годишњи одмор – каже наша саговорница и додаје да ће се у наредном периоду Удружење жена „Омољчанке“ бавити својим редовним активностима, радионицама, и пројектима на оснаживању жена и унапређењу родне равноправности.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево