ОСТВАРИВАЊЕ СНОВА... Ненад Фолћан

Наш саговорник

Ненад Фолћан, члан Савета Месне заједнице Хајдучица

САМО ДА МЛАДИ ОСТАНУ У НАШОЈ ХАЈДУЧИЦИ

• Савет Месне заједнице Хајдучица, са удружењима и спортским колективима, ради на томе да се створе што бољи услови за живот становника овог села, да се Хајдучица развија, како би сва деца из овог места у будућности имали широке могућности избора и остали да живе и раде у свом родном селу – каже Ненад Фолћан, члан Савета МЗ и фудбалер ФК „Хајдучица“

Хајдучица је једно од 14 насељених места Општине Пландиште, која са нешто више од 11.000 становника и негативном стопом раста, спада у мање и неразвијене општине у Војводини, али зато Хајдучица, са својих нешто више од хиљаду становника, спада међу најстарија насеља  на овом простору. Као насељено место, први пут се помиње почетком 15. века, када је на месту данашње Хајдучице постојало насеље Херчекиос. По највећем хроничару историје јужног Баната, Феликсу Милекеру, под Турцима ово насеље убрзо нестаје, али се 1774. године оно поново насељава, овај пут као део Војне границе.

У 19. веку за Хајдучицу је једно од најважнијих имена било име велепоседника Љубомира Стевана Дамаскина де Неметија, који је на просторе данашње Хајдучице, а тада његовог великог поседа са воћњацима, виноградом и дворцем, населио прве поданике. Оно по чему су Општина Пландиште и Хајдучица данас познати, по својим дворцима, управо су наслеђе Дамаскина. Међу овим објектима данас се издваја Дворац Дамаскин, који је временом дошао у власништво породице Дунђерски чији су наследници, пред избијање Другог светског рата, овде изградили и православни храм. Током историје, Хајдучицу су насељавали и Немци, Словаци, Бугари, Мађари, а данас је она и даље мултинационална средина.

А како је данас живети и радити у Хајдучици, насељеном месту које има једва преко хиљаду становника, разговарали смо са Ненадом Фолћаном, чланом Савета Месне заједнице Хајдучица и једним од најуспешнијих фудбалера истоименог фудбалског клуба.

ПОНОС СЕЛА… ФК „Хајдучица“ , мали а велики!
  • Највећи проблеми Хајдучице везани су за јавне површине у селу које су запуштене и годинама нису одржаване. Тај проблем решавамо честим организовањем радних акција у сарадњи са нашим сеоским фудбалским клубом и на тај начин успевамо да постигнемо да нам село буде урадно и чисто, колико је то год могуће. Све то постижемо јако добром сарадњом са удружењима грађана која су активна у Хајдучици, као и са локалном самоуправом која нам излази у сусрет при реализацији свих наших идеја и активности и помаже нам колико год је у могућности – наводи наш саговорник и, што се тиче ове сарадње, додаје да не сме не поменути помоћ локалног Фудбалског клуба „Хајдучица“, Ловачког друштва „Видра“, Клуба младих „Каспер“ као и Удружења жена „Око“ из Хајдучице.

Кад је реч о Месној заједници Хајдучица, Фолћан каже да за наредни период постоји много планова и да  је највише оних везаних за уређење села, попут изградње терена за одбојку на песку, санацију каналске мреже у селу и коначно, уређењу зграде МЗ Хајдучица.

  • Све те планове било би немогуће спровести у дело да немамо јако добру и успешну  сарадњу са локалном самоуправом,  на челу са председником општине Пландиште Јованом Репцем и његовим замеником Душаном Чурчићем – напомиње Ненад Фолћан.

Говорећи о највећим проблемима са којима се у свакодневном животу суочавају становници Хајдучице, али и чланови Савета МЗ, Фолћан каже да је најзначајнији проблем, који Хајдучица данас има, одлазак младих из села у потрази за послом, што је проблем са којим се сусрећу и бројна друга села по целој Србији, додаје Фолћан, подсећајући  да је  „наша општина  некада била привредно веома развијена и сви ми сањамо дан када ће Пландиште то поново бити“.

-Данас се наши људи успевају запослити углавном само у пољопривредном комбинату и Дому за стара лица у Старом Лецу што само по себи говори колико је развој привреде потребан и Пландишту и Хајдучици – истиче Фолћан.

Крајем прошлог месеца, од 29. до 31. јула, у Хајдучици је обележена месна и храмовна слава, Сабор Светог Архандела Гаврила, и том приликом, у организацији Месне заједнице Хајдучица и уз подршку ФК „Хајдучица“ одржан је  турнир у малом фудбалу, а поред тога, сада и већ  традиционална гастрономска и туристичка манифестација – „Гулашијада“.

СЛОЖНО… у једној од бројних акција
  • Месна заједница, у сарадњи са ФК „Хајдучица“,  константно се труди  да обогати културни и спортски живот грађана Хајдучице, и то организовањем разних турнира, концерата и других културних манифестација током целе године. Ја сам иначе фудбалер ФК „Хајдучица“ и тиме се највише поносим, пошто се у нашој лиги такмичимо и са местима која су, по броју становника, и по 10 пута већа од Хајдучице. Наш клуб окупља углавном фудбалере из нашег села и сви ми нашим другарством носимо наш клуб и боримо се са проблемима које има свако мало место – напомиње наш саговорник и додаје да ФК „Хајдучица“, поред пионира, окупља и селекцију кадета из чијег погона сваке године бар по један играч заврши у првом тиму овог фудбалског клуба.

  • Волим Хајдучицу и са својим сарадницима и другарима желим да од ње створимо пристојно, уређено, културно и спортски богато место за живот. Такође, живим за то да створимо услове за бољи живот, тако да наша деца не напуштају своје село већ да могу овде да живе, раде и заснују своје породице. То јесте наш сан, али ми верујемо да је он остварив – каже на крају разговора Ненад Фолћан, члан Савета Месне заједнице Хајдучица и фудбалер ФК „Хајдучица“.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Пландиште, а на основу Решења бр. 401-68/2022-II од 29. 4. 2022. године.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.