САМО ЖЕНЕ... са промоције „Козјих ушију“ у Месној заједници Баваниште

Баваниште

Промоција књиге Владиславе Војновић „Козје уши“

ПРИСУТНЕ УШИ ИМАЛЕ СУ ШТА ДА ЧУЈУ

• Пријемчива прича о усамљеној Стојанки, њеној непрежаљеној љубави, али и о малаграђанштини и лицемерју где му не би требало бити места

Усусрет традиционалној сеоској манифестацији „Госпојински дани“, у Баваниншту је, у просторијама Месне заједнице, а у организацији Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, организована успела промоција романа Владиславе Војновић, помало необичног назива „Козје уши“, а зашто баш таквог, откриће и необичан садржај приче овог романа, по којем је снимљена и ТВ серија, јасно, не без разлога.

Козје уши“ је роман који се може поносити двема значајним признањима: наградама „Мирослав Дерета“ и „Стеван Сремац“.

Прича је и трагична, али и комична, јер се главна јунакиња, Стојанка из јужног Баната, сусреће са својом судбином на бројним степеницима, и на свакој са искушењима које превазилази на њој својствен начин, нимало лак.

Са својих шездесетак година, Стојанка је, иако са унуцима које одгаја јер ју је ћерка напустила и отишла у Америку, ипак, усамљена, са великим потешкоћама да се снађе у миљеу сеоског живота, са наглашеном малограђанштином и лицемерјем тамо где му је најмање место.

Стојанки је, у непрекидној борби са неразумевањем околине, остало да се на њој својствен начин сећа своје незаборављене љубави, а ту је и сеоски свештеник, и ловац, и човек с којим је затруднела, и одбегла деца, али и две козе, са ушима, наравно.

И једна необичан детаљ уз ту целу причу. На промоцији овог осећајног романа са бројним порукама и разлозима за размишљање, међу присутнима није виђен ниједан мушкарац.

(Фото: EPA.rs)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.