ДРУГИ МАНДАТ... Сафет Тихић

Месне заједница јужног Баната

Сафет Тихић, председник Савета Месне заједнице Влајковац

ВАЖНА ЈЕ ПОСВЕЋЕНОСТ ПОСЛУ КОЈИ РАДИМО

• Оно што ме посебно  радује то је чињеница да смо успели да организујемо мештане  да, заједно са Саветом МЗ, уређују своје село и брину о његовој инфраструктури – каже Сафет Тихић

• Одлична сарадња са градоначелницом и Градским већем

Сафет Тихић је први човек Месне заједнице Влајковац још од 2013. године, када је први пут изабран за председника Савета, да би на изборима 2017. поново добио поверење својих суграђана, тако да је сада на половини другог мандата.

    • Шта Вас је мотивисало да се прихватите функције првог човека Месне заједнице?

  • Функцију председника Савета Месне заједнице сам прихватио из љубави према свом месту, и жеље да се нешто уради, да се нешто помери са мртве тачке, јер треба имати у виду да је посао председника МЗ волонтерски посао. За функцију председника Савета МЗ важна је, пре свега, одговорност, љубав и посвећеност томе да се нешто уради за село. Функција председника Савета МЗ је значајна, јер имамо доста примера где не постоји Савет и председник МЗ и  та села, нажалост, остају неуређена, пуста, зарасла.

     • Представите нам мало Вашу месну заједницу, колико има становника, по чему је позната, културне манифестације, спорт, удружења грађана…

-Влајковац је насељено место са око 1000 становника, у коме вековима заједно живе Срби, Мађари, Румуни. Село се налази на главној саобраћајници Панчево – Вршац – Темишвар,  што доста олакшава живот свих мештана села. Већина мештана села се бави пољопривредом. Село је познато по дворцу који се налази у центру села који је саградио гроф Мочоњи давне 1859. године. Селом доминира „Стари парк у Влајковцу“, који је под заштитом државе као споменик природе. У селу се налазе румунска православна црква, католичка црква и манастир српске православне цркве. Од културних манифестација важно је споменути сеоску славу Ђурђевдан, 6 маја. Од удружења грађана у селу функционишу удружења пензионера, ловаца, риболоваца и румунско културно друштво „Фанфара“. Село има свој локални фудбалски клуб „Јединство“, који се такмичи у првој  „А“ Јужнобанатској лиги и постиже завидне резултате.

СРЕЂЕНА… зграда Месне заједнице Влајковац

    • Шта је све урађено, а што је од посебног значаја за грађане  месне заједнице, од када сте Ви њен први човек?

-Завршена је капела на сеоском гробљу и предата је мештанима на коришћење, урађен је нови приступни пут до капеле на сеоском гробљу, изграђен санитарни чвор у просторијама МЗ, реконструисана комплетна  зграда МЗ, урађен плато испред МЗ, урађена је стаза поред сеоског парка у Влајковцу, реконструисан сеоски стадион са новим стазама, новим клупама за резервне играче, оградом и мрежом иза голова, адаптиране су просторије Дома културе за потребе мештана села и удружења пензионера, ископано је и очишћено један километар канала по селу, урађена је прва фаза изградње ограде око гробља и још много тога.

    • Колико се уважавају мишљења грађана о проблемима с којима се суочавају?

    –Свакодневно сам у контакту са својим суграђанима, имамо одличну комуникацију. Ту сам да саслушам сваког нашег мештанина и сваки савет и сугестија су нам добродошли. Заједнички одлучујемо о свим важним инвестицијама које требају да се десе у нашем селу. Тако ће бити и у будуће.

Чиме бисте се посебно похвалили?

     –Посао председника Савета није лак посао, али посебно ме радује то што смо успели да организујемо мештане села да заједно са Саветом МЗ планирају, уређују и сређују своје село. Почетком пролећа имамо већ традиционалну радну акцију на којој се окупи велики број мештана и деце која има за циљ сређивање села, али и едуковање деце о важности да се своје место држи чисто и лепо. Поред мештана велику подршку раду Савета дају и локални привредници из села кроз разне донације и помоћ на уређењу села.

Колику подршку у свом раду имате од руководства Града Вршца, и у чему се она огледа?

     –Прво што бих нагласио, то је одлична сарадња са градоначелницом Драганом Митровић и представницима локалне самоуправе на решавању свакодневних проблема. Јако нам је важна  добра комуникација између Савета и чланова Градског већа која постоји, заједнички радимо на решавању инфраструктурних, комуналних и других проблема у нашем насељеном месту и свега онога што се од нас очекује пошто смо ту где јесмо – наглашава Сафет Тихић, агилни председник Савета Месне заједнице Влајковац.

СиБ

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.