Култура

Реализација пројекта Укрштене уметничке резиденције из области стрипа Србија – Француска

ПРЕ ПОДНЕ У КАФИЋИМА, ПОПОДНЕ У АПАРТМАНУ

• Крхкост равнотеже између свега онога што је затекло људски род на Земљи и свега онога што је човек направио, као и огромни човеков потенцијал да уништи оно што није он створио, чине приповедачку окосницу у раду Ализе де Пин

Ализе Де Пин, прва француска ауторка изабрана на конкурсу Укрштених уметничких резиденција између Србије и Француске у области стрипа, започела је 10. новембра свој једномесечни боравак у Панчеву. Она ће на резиденцији развијати свој нови стрип албум од 120 страна под називом „Великанесрећа“, а њени радови биће изложени на Нова фестивалу у Панчеву, који ће се одржати од 1. до 12. децембра у Галерији Милорада Бате Михаиловића. Реч је о њеном новом пројекту о нуклеарној катастрофи по сценарију Жан Франсоа Жилијара, директора „Greanpeace“ организације у Француској.

О својим првим утисцима боравка у Панчеву, Ализе Де Пин је рекла:

„Има већ пет дана откако сам стигла у Панчево, а тако је брзо прошло. Осетила сам се веома добродошлом, јер су се сви који су укључени у Резиденцијални програм баш лепо побринули за мене. Смештена сам на идеалној локацији у центру града и уживам у свом студијском апартману. Преподне боравим у пријатним панчевачким кафићима где пишем свој нови сценарио, остатак дана проводим за столом за цртање радећи на својој првој књизи, а након тога одлазим у шетњу по граду. Спаковала сам у кофер три стрипа Александра Зографа, објављена на француском, који ми сада више него икад помажу да разумем прошлост и дух Панчева.“

На изложби у Панчеву, у оквиру сегмента посвећеном представљању одабраних резиденткиња, Ализе Де Пин изложиће 10 радова који се, између осталог, баве еколошком катаклизмом најразвијенијих земаља, непремостивошћу политичких граница и личне трауме младих људи проистеклих из локалних друштвених феномена.

Поред еколошке теме која чини срж њеног интересовања, неке од омиљених Ализиних тема и мотива су живи свет (рибе, птице, биљке), геолошки феномени, али и друштвени процеси и брига за природу у високоиндустријализованом свету, посебно у Француској. Крхкост равнотеже између свега онога што је затекло људски род на Земљи и свега онога што је човек направио, као и огромни човеков потенцијал да уништи оно што није он створио, чине приповедачку окосницу у раду Ализе де Пин.

Пројекат Укрштене уметничке резиденције из области стрипа Србија – Француска је резултат Споразума о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција. Овај споразум потписан је у оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона, а пројектом је успостављена прва стрип резиденција између две земље, у 2020. години.

Нова фестивал организује Агенција КомуникАрт, уз подршку Француског института, Министарства културе и информисања, Града Панчева, и у партнерству са Културним центром Панчево.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево