ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ... Павле Балаж

Ковачички незаборавник

Павел Балаж, оснивач и први председник Меморијалног центра „Др Јанко Булик“

КО ЈЕ БИО ДР ЈАНКО БУЛИК?

• Његови преци били су  међу вођама Словака који су 1802. године населили Ковачицу, а његови родитељи су имали значајну улогу у познатом Ковачичком судском процесу

Меморијални центар „Др Јанко Булик“ из Ковачице, удружење које је основано 2007. године, са циљем очувања словачке традиције,  име је добило по др Јанку Булику, правнику и адвокату, рођеном 1897. у Ковачици, а који је живот завршио у нацистичком логору у Матхаузену. Павела Балажа, оснивача и првог председника Меморијалног центра „Др Јанко Булик“, замолили смо да нам нешто више каже о том човеку, и шта је то по чему ће он заувек остати у сећању не само својих Ковачичана.

ЖИВ СПАЉЕН… Др Јанко Булик(Фото:Википедија)

Његови преци били су  међу вођама Словака који су 1802. године населили Ковачицу, а његови родитељи су имали значајну улогу у познатом Ковачичком судском процесу. Тај процес је покренут као епилог покушаја мађаризације словачке евангелистичке цркве и замене словачког језика као језика богослужења мађарским језиком. Тада је 1907. године ухапшено 97 верника у словачкој евангелистичкој цркви који су се опирали служби на мађарском језику, док је свештенику забрањен рад, а они су четири године касније, као епилог, ослобођени оптужби.

Др Јанко Булик је био председник Матице словачке у Краљевини Југославији, био је веома активан у друштвеном животу, па чак је био и репрезентативац у скоку удаљ који, игром случаја, због повреде није отишао на Олимпијске игре у Паризу 1924. године.

  • Булик је завршио права у Београду, докторирао је у Загребу, а каријеру је започео у адвокатској канцеларији једног од новосадских адвоката који је бранио његове родитеље и друге оптужене у „Ковачичком процесу“. Пред Други светски рат је отворио канцеларију у Београду, у Кнез Михајловој улици број 8 где и данас постоји спомен плоча а током окупације  био је активан у отпору нацистима па је тако, својим утицајем, успео спасити око 1200 Јевреја од нациста. Гестапо га је ухапсио 1941. године, а следеће године, после вишедневног мучења, био је жив спаљен у логору Матхаузену, пошто је код управе протествовао због начина како се поступа са логорашима – подсећа наш саговорник на оно по чему је др Булик заслужио да га се сећамо.

Павле Балаж је сматрао да се Ковачица није у довољној мери одужила др Булику, иако је улицу у којој је он живео назвала по њему, па је зато, 2008. године, основао удружење које је понело име овог ковачичког правника, адвоката, спортисте…

  • Трудимо се да све што радимо буде чисто, као што је и др Булик радио, без иједне мрље у каријери. На стоту годишњицу „Ковачичког процеса“ организовали смо две међународне конференције са темама овог процеса и лика и дела др Булика на којима су учествовали стручњаци из Србије, Словачке, Мађарске, Румуније и САД. Удружење је издало два зборника радова са ових конференција који су у Матици словачкој оцењени као веома значајне публикације – напомиње Павле Балаж из Меморијалног центра „Др Јанко Булик“ из Ковачице.

В. Илић