ЈЕДНА ОД ЕКСКУРЗИЈА... у посети Галерији наиве у Ковачици

Пландиште

Наташа Бајић, председница Удружена „Клуб жена Јефимија“ Пландиште

БРИНЕМО О ЖЕНАМА, АЛИ И О ДЕЦИ И МЛАДИМА

• Све чланице удружења залажу   да се деца и млади упознају са  традицијом и културом народа којем припадају и на тај начин упознају са својим коренима и вежу за своју историју

Наташу Бајић, председницу Удружења „Клуб жена Јефимија“ Пландиште, замолили смо да нам нешто каже о учешћу овог удружења жена на манифестацијама, као и активностима којима се 40-ак жена, чланица „Клуба жена Јефимија“, основаног пре три године,  бави кад нису у „свом послу“.

-„Клуб жена Јефимија“ сваке године учествује на разним манифестацијама које промовишу  стваралаштво жена, на „Данима Војводине“ у Београду, на манифестација  „Село у граду“ у Новом Саду, на Сајму стваралаштва сеоских жена, који се сваке године одржава у неком од градова Војводине, затим, на  Пољопривредном сајму  у Јаши Томићу, Етно сајму рукотворина и гастрономских специјалитета  у Ковачици…

Удружење учествује и у организовању хуманитарних акција, као што су сакупљање пластичних чепова, гардеробе итд. као и у обележавању месних и храмовних слава у свим насељеним местима општине Пландиште. – Посебно нам је драго учешће у организацији месне и храмовне славе Пландишта „Свети Рафаило Банатски“. Тада, осим штандова, наша екипа врсних куварица такмичи се у кувању гулаша – каже Наташа Бајић.

Ни то није све. „Клуб жена Јефимија“ активно учествује у обележавању Спортског дана жена, када се његове чланице такмиче у  одбојци, бацању пикада и надвлачену конопца.     Ове године, по први пут, учествовале су у организацији традицоналне манифестације ROCK VILLAGE у Банатском Соколцу.

ТУ ЈЕ И СПОРТ… чланице Удружења на одбојкашком дружењу

-У току дана наше чланице презентовале су своје имеће у мешењу штрудли са маком, орасима и рогачем, затим, кифлица, пита, пројица и крофни које су се пекле на лицу места. Организовале смо и кување гулаша у три велика казана по традиционалним рецептима мађарске, словачке  и српске кухиње – каже наша саговорница.

Наташа Бајић посебно истиче чињеницу да се „све чланице удружења залажу   да се деца и млади упознају са  традицијом и културом народа којем припадају и на тај начин упознају са својим коренима и вежу за своју историју. А како у Општини Пландиште живе различити народи, сви обичаји, приче, песме представљају богатство са којим се млади морају упознати“.

-У нашој општини сви нам излазе у сусрет и пружају подршку у промовисању правих вредности међу младима. Наш најважнији циљ је оснаживање жена у руралним крајевима како би оне остале на селу, ту засновале породицу, јер само тако села могу опстати.

Нашим радом доприносимо осамостаљивању жена и надам се да у томе успевамо – завршава причу „прва дама“ Удружења „Клуб жена Јефимија“  Пландиште.

СиБ

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.