Удружења жена јужног Баната

Наташа Бајић, председница Удружења „Клуб жена Јефимија“ Пландиште

АФИРМИСАТИ  СТВАРАЛАШТВО И УМЕЋЕ СЕОСКИХ ЖЕНА

• Најважнији циљ је оснаживање жена у руралним крајевима, како би оне остале на селу, ту засновале породицу, јер само тако села могу опстати

У Општини Пландиште већ три године ради Удружење „Клуб жена Јефимија“, које окупља жене, припаднице свих националних заједница.

Наташа Бајић, председница овог удружења, каже да је на почетку рада било активно десет жена, а данас, три године после, у разним активностима Клуба учествује и до 40 жена из целе општине Пландиште.

-Наше удружење основано је ради побољшања економског положаја жена, оснаживања и едукације жена у руралним срединама, препознавања женских ресурса  и предузетничких иницијатива у сеоским подручјима, сарадње са сличним удружењима на локалу и у нашој земљи, као и афирмисања женског стваралаштва и умећа – истиче Наташа Бајић, на почетку нашег разговора, напомињући да је удружење  непрофитно, мада све активности захтевају много рада, времена и ентузијазма.

Питамо, како се финансирају?

-Све наше активности финансирамо кроз пројекте и уз подршку Општине Пландиште, наше Месне заједнице, Културног центра  „Вук Караџић“, ЈКП „ Полет“ , као и предузетника из наше општине – одговара наша саговорница.

-Највећи пробем  тиче се превоза,  пошто спутава удружења жена да посећују друга  удружења и учествују на  манифестацијама. Могућности за такве посете су бројне и резултат су веома добре сарадње које жене општине Пландиште гаје са сличним  удружењима, како са суседним општинама тако и из других војвођанских места – каже председница Бајић.

„Клуб жена Јефимија“ сваке године традиционално одржава три манифестације: у сусрет Божићу је манифестација„ Божићни базар и етно вече“ , у сусрет Ускрсу је „Ускршњи базар и етно вече“, а Клуб је познат и по обележавању  Међународног дана матерњег језика.

  • Све те манифестације карактеришу шареноликост народа који живе на овим просторима и добро расположење. У оквиру тих манифестација окупљамо удружења са територије наше општине, песнике из наше општине, предузетнике  и мала пољопривредна газдинства. Наше суграђанке тада направе разне посластице по традиционалним рецептима који су празник за сва чула. Организујемо пригодан етно програм у којем се чланице наших удружења  опробају у улогама водитеља програма, рецитатора и певача. Чују се песме на словачком, румунском, мађарском, македонском и српском језику. Песници наше општине увек се радо одазову нашем позиву и тако нам улепшају вече својим стиховима – са задовољством  напомиње наша саговорница.

СиБ

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.