Разговор с поводом

Обележена 98. годишњица од оснивања Народног музеја Панчево

ЗА 100. РОЂЕНДАН ПОСЕБНА ПРИЧА, МУЗЕЈСКА, А ЗА 101. ЖЕЉА…

* Од оснивања Народног музеја у Панчеву прошло је 98 година, а за обележавање значајног јубилеја, у плану су бројне доста активности које ће представити рад ове установе током првих сто година постојања – каже Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја

У Свечаној сали Народног музеја Панчево, 23. децембра прошле године, уз присуство бројних гостију из сродних установа културе, обележен је 98. рођендан ове најстарије установе културе у Панчеву, а том приликом су представљена и нова издања Музеја.

Те 1923. године, на састанку Оснивачког одбора, којем су присуствовали тадашњи градоначелник Панчева Владимир Марган, затим, Љубица Хаџи Павловић, Јулија Керер, Матеја Бахман, Пера Барјактаровић, Карло Витишлагер, Јован Граф и друге значајне личности и мецене тадашњег Панчева, основан је Музеј у Панчеву, а за његовог директора и првог кустоса постављен је др Борислав Јанкулов, који је и иницирао овај састанак и формирање једне овакве установе. Том приликом основана је још једна значајна установа културе у граду, библиотека, на чије чело је постављен Никола Ђорђевић.

Актуелни директор Народног музеја Панчево Мирослав Бирцлин подсетио нас је да је обележавање ове годишњице рада Музеја била прилика и за промоцију нових издања ове установе, па је тада представљено треће уздање књиге Срђана Божовића “Дивизија Принц Еуген” за коју и данас влада велико интересовање.

– За ово наше издање влада велико интересовање, људи нас зову, пишу мејлове и траже ову књигу па смо се одлучили да одштампамо још једно издање како би сви они које ова књига интересује имали прилику да је набаве. Овом приликом представљен је и нови број “Гласника музеја Баната”, гласила које је издао наш музеј, наравно уз подршку Града Панчева и у сарадњи са музејима из Вршца, Беле Цркве, Зрењанина и других установа културе и удружења која се баве културом историјом музеја са територије јужног Баната. Поред тога, представили смо и четврти том монографије “Археолошка истраживања Баната”, пројекта који смо реализовали у сарадњи са Музејом Војводине, којим су наши археолози, уз сарадњу са колегама из других установа, прошли и истражили цео јужни Банат и на тај начин је мапирано око три стотине нових археолошки занимљивих локација која се налазе на територији Града, тачније у Омољици, Старчеву и Иванову, што довољно говори о значају ове монографије за нашу установу и наш град – објашњава директор Бирцлин.

УВЕК НЕШТО НОВО… Мирослав Бирцлин

А на наше питање како ће се обележити веома значајан јубилеј, један век рада Музеја, који нас очекује веома брзо, директор Народног музеја у Панчеву каже да ће се та стогодишњица обележити низом изложби, поставки и других активности којима ће циљ бити да прикажу рад ове установе током свих тих година.

– Имамо доста планова за тај период, до 100. рођендана Музеја, од којих морам поменути наш план о штампању једне монографије о нашој установи. За 50. и 75. годишњицу оснивања Музеја издате су монографије које су, морам признати више брошуре, тако да нам је жеља да стогодишњицу обележимо једним озбиљним издањем које ће обухватити све фазе рада Музеја, представити људе који су током тог једног века радили у њему и нашу установу представити у њеном пуном сјају.

Поред тога, план нам је и снимање деоументарног филма о Музеју, за сада не знемо колико би он требало да траје, али ћемо се потрудити да испричамо причу о нашем музеју, од његовог оснивања па све до данас – најављује Бирцлин и додаје да би он највише волео да панчевачки Музеј свој 100. рођендан обележи у потпуно реконструисаним просторијама. Како сам каже, највише би га радовало да ти радови на реконструкцији зграде Музеја ометају реализацију свих ових планова јер би то било нешто се чиме би се и он и цео колектив ове установе с задовољством изборили.

Оно што је сигурно, каже он, је да се од реконструкције Музеја није одустало и да ће се тај посао завршити. Кад је реч о раду Музеја током ове године и плановима за неки наредни период, Бирцлин каже да је рано о томе говорити пошто је тек почетак године и много се ради на новим пројектима и апликацијама на конкурсе, али напомиње да су у плану за пролеће занимљиве изложбе за које сада не може открити много појединости већ подсећа да су ових дана у Музеју постављене две веома занимљиве изложбе, једна посвећена познатом сликару наиве из Ковачице Мартину Јонашу, док је кроз другу изложбу “Зоран Петровић – један век са нама” представљен рад великог нашег уметника, сликара, вајара, писца и професора на Ликовној академији Зорана Петровића, који је рођен две и по године пре рађања Музеја, 7. априла 1921. године у Сакулама, великог уметника који је свој легат завештао управо Народном музеју у Панчеву.

                                                                                 (Старт 013)