ЗАСЛУЖЕНО... Мирјана Дренча са захвалницом добијеном од Дивне Кирилов, директорке ТО општине Ковин

Разговор с поводом

Мирјана Дренча, председница Удружења жена „Вредне руке жена Ковина“

БАШ ТАКО, ПОСАДИ ДРВО И ОДМОРИ ДУШУ!

• Вредне чланице овог удружења жена, за само шест година постојања, реализовале су низ пројеката усмерених ка унапређењу живота свих жена у општини Ковин, и то у разним сегментима њиховог друштвеног бивствовања у локалној заједници,  а на реду је и пројекат…

Кад је у питању родна равноправност, као тема о којој се увек може дискутовати на различит начин и са разноврсним аргументима за и против,  што се општине Ковин тиче незаобилазна тачка ослонца и за ове прве је, без сумње, Удружење жена „Вредне руке жена Ковина“ и њихова агилна и свестрана председница Мирјана Дренча.

Ово удружење основано је пре шест година, с циљем очувања онога што се не сме заборавити, а то су обичаји и традиција, културно благо и заоставштина предака, као трајни путоказ за све будуће генерације. „Вредне руке жена Ковина“ то и те како успешно раде, на свој начин, који не само да од заборава чува прошлост, него од заборава „отима“ сваки садашњи дан, онај који ће се памтити у сваком будућем времену.

ХУМАНОСТ
Кад је у питању хуманитарни рад, Удружење  „Вредне руке жена Ковина“ увке је спремно да помогне сваком оном коме је у том тренутку помоћ најпотребнија. Та помоћ огледа се у данацији одеће, обуће, хране, а редовно  се помажу деца ометена у развоју.
Средства за помоћ су она настала продајом њихових производа, било оних из старе кухиње, или ручних радова из разноврсне понуде, насталих везењем, предењем, шивењем или чиме већ.
Али не само тако. Тако је једном, свих 30 пакета, које је једним пригодним поводом Удружење добило на поклон,  истог дана  отишло  у руке социјално угрожених, онима којима су ти пакети и те како добродошли.

Вредне чланице овог удружења жена, по речима наше саговорнице, за само шест година постојања, реализовале су низ пројеката усмерених ка унапређењу живота свих жена у општини Ковин, и то у разним сегментима њиховог друштвеног бивствовања у локалној заједници.

ПРАВИ РАРИРЕТ… у ношњи старој око 200 година (из једног од Мирјаниних етно-ормана)

–  Ради економског оснаживања жена до сада смо спровеле низ активности на изради предмета од вуне, текстила, дрвета, стакла, а све то и ради очувања обичаја и традиције, које не желимо да препустимо забораву – напомиње Мирјана Дренча, додајући да су резултати тих пројеката, осим оних који настају њиховом продајом, и хомогенизација жена и њихова узајамна подршка у оквиру групе и локалне заједнице, посебно према припадницама „трећег доба“.

Актуелни пројекат, који чека повољне временске услове за почетак његове реализације, је пројекат „Посади дрво, одмори душу“.

-Овај пројекат, који је прошао на конкурсу Покрајинског завода за родну равнправност је, можда, и  пројекат на који сам најпоноснија, то је нешто најлепше шта нам је припало, а то је да ће тамо, једног дана, црвени јавор, црвене шљиве, жалосне врбе, платани, гинко, липе, магнолије и руже, не само красити пет локација у нашем Ковину, него и подсећати  будуће генерације на „Вредне руке“, а верујем и подстицати младе девојке и жене на стварање нових, па и зашто не, још вреднијих женских руку – с поносом истиче Мирјана Дренча, напомињући да једва чека пролеће и почетак радова на стварању пет мини зелених вртова.

ПРИЗНАЊА
  Нема манифестације на којој су учетвовале „Вредне руке жена Ковина“ а да на њој нису добиле најмање једно највредније признање. У њиховим витринама, за сада, налази се преко 90 пехара, признања и захвалница.
„Вредне руке“ освајале су прве награде на „Крофнијади“, чак четири пута, на „Штрудлијади“, затим признање  „Најлепшу торту“, за „Домаћи хлеб“, за слатке и слане колаче… а од Туристичке организације општине Ковин добиле су захвалницу за све оно што раде на плану туристичке понуде, и да не набрајамо више. Има тога…

Када говори о родној равноправности, Мирјана Дренча каже да за њихово удружење та тема није никада била актуелна јер „ми никада нисмо биле у другом плану, чак мислим да смо, што се локалне самоуправе тиче, понекад биле и фаворизоване у односу на мушкарце, што не значи да је њима то сметало, напротив, подржавали су нас у сваком погледу и давали нам подршку у свему ономе што смо радиле и што радимо“.

А како и не би давали подршку када су све активности „Вредних руку жена Ковина“ усмерене не само на јачање положаја жене у друштву, већ и на помоћ свима онима којима је помоћ потребна, то је тај хуманитарни, незаобилазни део њихове активности, а да не говоримо о туристичким потенцијалима општине Ковин, којима доприносе „Вредне руке“ и њихове активности на очувању обичаја и традиције средине у којој живе и у којој су живели њихови преци.

Није мала ствар када на њихову „Сармијаду“ или њихове „Ускршње посне дане“ дођу представнице више од 50 удружења жена из целе Србије, па онда узвратне посете,па екскурзије,  па дружење, па промоција вредности које увек то остају, па…

ВИШЕ ОД ДРУЖЕЊА… посета влашкој етно-кући у Великој Врбици код Кладова

Од наше саговорнице сазнали смо и за њен, хајде да кажемо, посебан хоби, а то је да чува од заборава разне предмете, који потичу још из 19. века, као и одеће коју су носиле жене, било које националности. За једну такву колекцију ношњи, коју су носиле Румунке пре 200 година, Удружење „Вредне руке жена Ковина“ побрало је велико признање на манифестацији „Дани румунске културе“  одржаној почетком ове  године у Мраморку (видети слику).

И за крај. Жеља?

-Да отворимо етно-кућу, не сумњам да ће ми се та жеља остварити јер локална самоуправа и те како подржава наш рад и хвала председници и свим њеним сарадницима и сарадницама на томе – каже Мирјана Дренча, са осмехом оптимизма, разуме се.

(Старт 013)