БОГАТ И САДРЖАЈАН ПРОГРАМ... Немања Богданов

Интервју

Немања Богданов, директор Културног центра Панчева

МИНИСТАРСТВО ЈЕ ПРЕПОЗНАЛО КВАЛИТЕТ

• За шест градских манифестација, од Министарства за културу и информисање – 5,2 милиона динара
• И овог лета Културни центар Панчева  ће својим суграђанима, и не само њима, пружити занимљиве програме у оквиру Културног лета 2019.  а ту су и бројни други садржаји…

 

Културни центар Панчева је на конкурсима републичког Министарства културе и информисања добио преко пет милиона динара за реализацију шест градских манифестација као и за редовни програм Галерије савремене уметности током 2019. године. О томе, као и о предстојећим активностима Културног центра Панчева, разговарамо са директором Немањом Богдановим.

   Културни центар је недавно на конкурсима Министарства културе и информисања Републике Србије за своје програме добио одређена стредства. Можете ли нам рећи о којим програмима је реч, као и колико средстава је за њих намењено?

– Веома смо поносни да можемо да истакнемо да су у оквиру поменутих конкурса Министарства културе и информисања, Културном центру Панчева додељена значајна средства за реализацију више манифестација, као и дела редовног годишњег програма, за текућу 2019. годину. Средствима у укупном износу од 5 милиона и 227 хиљада динара суфинансираће се шест градских манифестација у организацији Културног центра Панчева, као и редовни годишњи програм Галерије савремене уметности Културног центра Панчева.

Министарство је подржало три наше музичке манифестације: 22. Панчевачки џез фестивал, са два милиона, 9. Класик Фест Панчево, са милион и 490 хиљада динара, као и 17. Ethno.com фестивал, са 137 хиљада динара. Такође, две манифестације из области ликовних и примењених уметности подржане су на конкурсу Министарства културе и информисања: XIV УАД – Уметност архитектура дизаjн под називом “Изградити поново: уметници о архитектури”, са укупно 450 хиљада динара, и XIII Нове технологиjе – Ноесис, са 400 хиљада динара. Манифестација из области дечијег стваралаштва – Међународни Бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ који се под називом „Оно што те чини срећним!“ ове године одржава осми пут, подржана је од стране Министарства културе и информисања са 250 хиљада динара.

Оно што ме посебно радује је подршка редовним годишњим програмима Културног центра, имајући у виду да је Министарство доделило 500 хиљада динара за Годишњи програм и техничку опрему Галерије савремене уметности Панчева. Све то говори о квалитету наших предложених програма, као и о добром инфраструктурном и људском капацитету Културног центра да те програме квалитетно и зналачки осмисли, организује и изведе.

У оквиру програма “Заједници заједно” током прошле године набављена је најмодернији дигитални пројектор за биоскоп Културног центра. Колико то значи установи на чијем сте челу и да ли постоје још неки планови или кораци за даље унапређење услова рада и укупне културне и филмске понуде Центра?

– Од набавке новог и најсавременијег  биоскопског пројектора, у октобру 2018. биоскопска сала Културног центра Панчева је у потпуности дигитализована и прилагођена најсавременијим стандардима. Набавком пројектора је завршен процес дигитализације, који је започет још 2012. године, и то набавком новог биоскопског платна, и касније куповином најсавременијег процесора звука. Важно је да истакнемо  да су набавку пројектора помогли Филмски центар Србије и компанија НИС, који су нас подржали у намери да  наша публика буде у могућности да ужива у квалитетним пројекцијама домаћих и светских ауторских и документарних филмова.

Тим Културног центра континуирано ради на унапређењу како техничких услова, тако и програмских активности које нудимо нашим корисницима. Наш биоскоп нуди програм за широк спектаторијум, ми нисмо базирани само на комерцијалним холивудским хитовима, јер нам зарада од карата није једини циљ. Трудимо се да кроз различите ревије филмова у сарадњи са иностраним институтима и амбасадама понудимо нешто другачији избор из европске и светске кинематографије. Радо се укључујемо у активности популаризације ауторског српског филма Филмског центра Србије, попут организације Дана домаћег филма у Панчеву, када суграђанима и суграђанкама нудимо квалитетан бесплатан програм. Ту је и Панчевачки филмски фестивал, са чијим организаторима од оснивања сарађујемо, и у чијој организацији учествујемо као техничка подршка и постојани партнер.

  • Да ли за наредни период имате у плану аплицирање на друге конкурсе за средства потребна за унапређење рада Центра и реализацију ваших програма?

– Наш је тим у сталној потрази за новим изворима финансирања – што кроз конкурсе, што кроз партнерске сарадње са могућим спонзорима. У плану нам је још једна фаза обнове биоскопске сале и ка томе смо тренутно усмерили наше капацитете. Желимо да заменимо дотрајала биоскопска седишта и тепихе у биоскопској дворани, као и да дигитализујемо начин куповине и резервације карата. Ту такође очекујемо средства Филмског центра Србије, имајући у виду да постоји конкурс који је намењен таквим радовима.

 – Ускоро нас очекује летња сезона. Да ли Панчевци и ове године могу очекивати занимљиву културну понуду током лета и које то програме Центар за културу планира за наредни период?

– Културни центар Панчева више година уназад нуди занимљив, претежно музички садржај у току летњих месеци. Заједно са другим установама културе успешно реализујемо Културно лето. Пре тога, у оквиру нашег програма, најмлађа публика имаће прилику да учествује у богатом програму наше међународне дечије манифестације – БУДИ, која се ове године одржава од 15. маја на више локација у граду, а која ће нас упознати са културом и животом Израела, који је ове године земља-домаћин. Такође, љубитељи класичне музике с нестрпљењем очекују нашу градску манифестацију, Класик Фест, која ће се и ове године одржавати у првој половини јуна. Након лета радујемо се реализацији Панчевачког Џез фестивала, који је за све нас у овој установи, истински празник уметности.

В. Илић