УВЕК СА ГРАЂАНИМА... у кабинету, на улици, у кафеу, на њивама...

Интервју

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ТО КАД ЧУЈЕТЕ, ЗНАТЕ ДА РАДИТЕ ПРАВУ СТВАР!

• Прилазе људи за које знам да су моји политички неистомишљеници и кажу ми да на прошлим изборима нису гласали за мене, али да ће то свакако  учинити на следећим

 

У другом делу интервјуа за Старт 013, председника Општине Опово др Зорана Тасића питали смо у којој је мери локална самоуправа у функцији самоуправе грађана, али и о овогодишњем буџету, функционисању „Отворених врата“…

    • У ове три године, колико је тога урађено на плану прилагођавања рада Општинске управе свим потребама грађана?

-Рад Општинске управе смо унапредили и све службе су на услузи грађанства. Све што је у нашем домену завршава се брзо, а наши службеници су увек ту да помогну, објасне и упуте. Једна смо од локалних самоуправа где се најкраће чека за издавање грађевинских дозвола, што само по себи говори како се ради у Општинској управи Опово.

    • Колико су грађани у прилици да утичу на рад органа локалне самоуправе, да локална самоуправа у што већој мери буде самоуправа грађана?

-Кроз праксу „Отворених врата“ често ми долазе и грађани који једноставно желе да дају неки предлог или сугестију и то веома ценим и сматрам корисним, јер на тај начин можемо нешто исправити или адаптирати у актуелни или будући план. Такође, пред пројектовање годишњег општинског буџета, као и сваког ребаланса буџета, организујемо отворене састанке са грађанима у свим месним заједницама где у непосредном разговору бележимо њихове сугестије и предлоге које, уколико су реални, обавезно уврстимо у пројектовање буџета.

ЦЕНТАР ОПШТИНЕ… за три године много се тога променило у сва четири насеља

    • Шта бисте то посебно истакли од активности локалне самоуправе у сфери социјалне политике, не само помоћи угроженим породицама, него и ђацима, студентима…?

-Поред помоћи угроженим породицама које представљају приоритет  наших активности у области социјалне политике где континуирано и на разне начине  помажемо овој групи становништва (расподела огрева, реновирања неусловних домаћинстава, изградња приступних рампи, помоћ за стара домаћинства, итд), водимо рачуна и о свим осталим сегментима социјалне политике. Сваке године регресирамо путне трошкове средњошколцима и студентима, који се школују у суседним градовима, награђујемо најбоље ђаке и студенте, а као вид пронаталитетне политике и бриге о деци, за сваку новорођену бебу спремамо и уручујемо вредан пакет беби опреме. Значајну подршку дајемо пензионерском удружењу и трудимо се да задовољимо све њихове потребе.

    • По чему се овогодишњи буџет посебно разликује од прошлогодишњег? Чиме сте најзадовољнији?

-Ако кажем да су реални приходи општине 278 милиона динара, а да је овогодишњи буџет пројектован на 675 милиона, онда је разлика више него уочљива. Скоро тродупло већи буџет  резултат је трогодишњег рада, агилности и добре стратегије локалне самоуправе, чиме смо обезбедили значајна наменска трансферна средства за велики број пројеката. Чиме сам најзадовољнији? Чињеницом да је у претходних три године више урађено него у протеклих пар деценија, а време ће показати ко је колико и како радио.

    • Ви сте познати по честим сусретима са грађанима, и формалним и неформалним, шта  Вам грађани најчешће кажу?

-С обзиром на моју функцију и одговорност коју она носи, увек сам на „удару“ јавности, али то је део професије. Сваки од грађана које примам има неку своју муку и та мука је њему највећа. Трудим се да сваком помогнем, преко наших институција или посредно да упутим или посаветујем. Понекад ми кажу да је довољно и то што сам их примио и хтео да саслушам и поразговарам.

Међутим, можда је мој највећи успех и оно што ми посебно импонује,  јесте да ми након ових три године када су наши резултати толико очигледни, прилазе људи за које знам да су моји политички неистомишљеници и кажу ми да на прошлим изборима нису гласали за мене, али да ће то свакако  учинити на следећим. То кад чујете, знате да радите добро и праву ствар.

С. Батало

Пројекат „Општина Опово некад и сад – оно што се не заборавља“ суфинансира Општина Опово.