КАД СЕ РАДИ С ЉУБАВЉУ... мр Слободан Стевановски и наш новинар

Библиотеке јужног Баната

Мр Слободан Стевановски, директор Општинске библиотеке Ковачица

БИБЛИОТЕКА КОЈА ЈЕ УШЛА И У НАШЕ ДОМОВЕ

• Општинска библиотека Ковачица, која је далеко одмакла у дигитализацији, прави је  сервис грађана који, поред класичних библиотечких, пружа и бројне друге услуге, чиме су задовољни и грађани и запослени у овој изузетној установи културе

По свом раду са грађанима, Општинска библиотека у Ковачици је установа културе која се по много чему, а највише по свом моделу рада са својим корисницима, разликује од других сличних установа, Како за Старт 013 каже директор ове библиотеке мр Слободан Стевановски, она се сем класичним библиотечким пословима издавања књига грађанима, бави и радом са свим грађанима Ковачице којима је потребна некаква помоћ, било да је то попуњавање различитих формулара других институција у општини или друга помоћ по питању нових информатичких технологија што, како он даље каже, спада у наставак васпитно-образовног рада. Поред тога, ковачичка Библиотека се бави и издавачким радом у оквиру кога је само ове године издала седам књига као, можда, и најзанимљивијоим пословима, заштите културног блага ове општине, у чему ова установа има веома запажене резултате, а који се могу видети на интернет презентацији Библиотеке.

  • У тим пословима дигитализације различитих материјала којим располажемо, ми смо успели да постигнемо доста тога. Могу рећи да смо по том питању далеко бољи од других библиотека од којих су многе то све почеле али нису завршиле, па данас овај наш модел дигитализације користе друге средине, уз нашу помоћ, наравно. Ми смо наш фонд дигитализовали и наш информатички систем функционише тако да наши корисници у сваком тренутку, на пример, могу видети да ли је неки наслов који их занима тренутно доступан, а ако није, могу га резервисати па када он буде враћен, они ће добити обавештење путем електронске поште, а ту је и могућност узимања књига у дигиталном формату и то и из других библиотека са којима је наша библиотека умрежена.

Користећи бесплатан софтвер, на нашем сајту сви заинтересовани могу видети и велики број старих фотографија и скенираног другог материјала укључујући и књиге и друге публикације које наши корисници могу чак и скинути у електронском облику ако за то имамо дозволу аутора – објашњава директор Стевановски како функционише овај део посла установе на чијем је челу. Како  каже, на сајту Библиотеке се могу видети и неколико хиљада старих породичних фотографија распоређених по местима ове општине и са детаљним објашњењем шта је на њима, као и други материјали до које је Библиотека успела током времена доћи и који је успела дигитализовати и све то, по његовим речима представља невероватан поклон грађанима. То је право мало благо, сматра наш саговорник и напомиње да такав фонд немају ни неке веће библиотеке у већим градовима.

И. Владан

(Цео текст можете прочитати у штампаном издању Старта 013)