Вршац

Јубиларни 10 Фестивал ЦИРКУЛИРАЊЕ на више места у Вршцу

БАНАТ – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ

• Фестивал ће се одржати у простору бившег Дома војске, у Градској библиотеци и у партнер градским локалима, од 13. до 14. децембра

Јубиларни десети Фестивал ЦИРКУЛИРАЊЕ са Зимским ЦИРКУЛИРАЊЕМ  одржава се у Вршцу 13. и 14.12. 2019. године, у простору бившег Дома Војске, Градске библиотеке Вршац и партнер градским локалима. Успешно настављамо са промоцијом културе, повезивањем региона и међународном сарадњом, са постојећим и новим пројектима.
Фестивал ЦИРКУЛИРАЊЕ се појавио на два партнер фестивала ове године – фестивал „9ка“ у Београду и „Burning man“ у Холандији, са пројектом „GEISTER“ (Гајстер). Успели смо да презентујемо сјајне идеје на међународном плану. Посетиоци ће имати прилике да то виде у оквиру новог пројекта „СТВАРАЊЕ/CREATION“, где ће се аутори обратити путем интерактивне изложбе и инсталације у простору.
Пројекат од тренутно највећег значаја у оквиру фестивала ЦИРКУЛИРАЊЕ је „БАНАТ -ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ – усусрет 2021. години“, који се бави уметничким стваралаштвом и промоцијом културе региона и света, у оквиру којег покрећемо нови пројекат – „МОЈ КРАЈ – МОЈОМ КАМЕРОМ“. Овде се обраћамо љубитељима фотографије из банатских градова учесника пројекта. Одабрани радови ће бити део поставке која ће бити у тим градовима, а као крајњи циљ је да буду део јавне поставке на великој изложби у Темишвару 2021.
„ЈАВНИ ЧАС ФОТОГРАФИЈЕ“ је део пројекта „МОЈ КРАЈ – МОЈОМ КАМЕРОМ“ се реализује са ФАБРИКОМ ФОТОГРАФА из Београда. Предавач ће бити доц. Александра Поповић, оснивач ФАБРИКЕ ФОТОГРАФА и доцент на Новој Академији у Београду. На часу – мастер класу, је планиран осврт и анализа радова до 20так људи који ће послати своје радове за ову прилику. Теме су универзалне и бавићемо се техникама фотографисања и композицијом фотографије.
Домаћин пројекта „ЈАВНИ ЧАС ФОТОГРАФИЈЕ“ је градска библиотека Вршац, која ће од стране г. Тамаш Фодора такође одржати кратак јавни час и промовисати сада већ сталну поставку – изложбу “КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ КРОЗ ОБЈЕКТИВ ВРШАЧКИХ ФОТОГРАФА”. Ова изложба представља значајно културно наслеђе Вршца и Србије приказано фотографијом. Посебна пажња је посвећена породици нашег чувеног сликара Паје Јовановића и његовом рођеном брату Милану који је био дворски фотограф. Изложба приказује њихове атељее, некадашњу моду, изглед улица у старини и зграде којих више нема, као и још много тога.
У простору бившег Дома Војске ће бити међународна изложба „ФАБРИКА ФОТОГРАФА“ са радовима полазника школе фотографије Фабрике фотографа. Предвиђена је и виртуелна изложба фотографија полазника школе фотографије Фабрике Фотографа са темом „ГРЧКА У СРЦУ“ са тематиком Грчке. Овај пројекат се реализује у сарадњи са Удружењем ГРЦИ ВОЈВОДИНЕ из Новог Сада.
Организатор фестивала ЦИРКУЛИРАЊЕ је Савез удружења ЦИРКУЛИРАЊЕ са седиштем у Вршцу, са оснивачима који су већ остварили видљиве пројекте, као и професионалце и ентузијасте који за циљ имају стварање трајних вредности у култури каже се у саопштењу Савеза удружења ЦИРКУЛИРАЊЕ, са седиштем у Вршцу.