ЗА ЈУБИЛЕЈ МОНОГРАФИЈА... Мирослав Бирцлин

Разговор с поводом

Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево

УСКОРО РЕКОНСТРУКЦИЈА И ОПРЕМАЊЕ, А ОНДА У НОВЕ ИЗАЗОВЕ

• Поводом првих 100 година рада Народног музеја Панчево, током 2023. биће организоване бројне изложбе и други програми, попут предавања и радионица, а на јесен, ова установа ће добити и монографију која ће донети много занимљивих информација о првих 100 година рада панчевачког Музеја

Народни музеј Панчево ове године обележава веома значајан јубулеј, 100 година од оснивања.

Прича почиње на седници тадашњег градског Сената Панчева, одржаној 23. децембра 1923. године, на којој је донета одлука о оснивању музеја и библиотеке у овом граду, подсећа нас Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево. Како он каже, иако је музеј свој живот започео пар месеци након доношења те одлуке, та седница која је, игром случаја или не, одржана у згради Магистрата у којој се Музеј данас налази, узима се као тренутак оснивања ове установе. Наш саговорник у свему томе наглашава и улогу др Борислава Јанкулова, некадашњег директора панчевачке Гимназије, Панчевца који се бавио археологијим, етнологијом, историјом Панчева и јужног Баната, друштвеним, културним и научним радом, а који је сматрао да Панчево, као град, заслужује овакву једну установу. Борислав Јанкулов рођен је 1878. године у Сефкерину, а у Панчеву завршава гимназију. Касније у нашем граду постаје директор гимназије, оснива Трговачку академију у Панчеву 1929. године, а пре тога, наравно најзаслужнији је за оснивање Грдаског музеја и Библиотеке 1923. године, када постаје и први кустос музеја у Панчеву.

– Током ових првих 100 година, доста тога се издешавало кад је реч о Музеју. Он је у почетку, после оснивања, као и новооснована панчевачка Библиотека био смештен у згради Магистрата, где се тада налазила градска управа, а чинила га је једна мала поставка смештена у свега неколико просторија. За време Другог светског рата, Музеј је био исељен у малу Граничарску кућу у близини Магистрата која данас, нажалост, више не постоји а после завршетка рата, поставка Музеја се сели у Светосавски дом где је, између осталог, једну од својих последњих изложби, те 1951. године, одржао и чувени Урош Предић.

Када је 1965. године изграђена данашња зграда Градске управе, Музеј се коначно враћа у Магистрат, који је тада делио са Библиотеком и Архивом – каже директор Бирцлин и додаје да су се временом из ове зграде иселили и Библиотека и Архив, као и Завод за заштиту споменика културе, који је 1993. године основан као посебно одељење Музеја које се бавило споменицима културе. Од тада па до данас, Народни музеј Панчева је једина установа која је смештена у згради Магистрата. Како наш саговорник каже, Музеј има велику част и обавезу да настави да чува колико год може ово историјско здање, некадашњу градску кућу Панчева. Међутим, стање у којем се простор Музеја, некадашњег Магистрата налази, представља највећи проблем, али и амбицију за Музеј и Град Панчево, да се зграда реконструише чиме би ова установа значајно унапредила свој рад. Већ низ година уназад, реконструкција Музеја највећа је жеља свих запослених у Музеју, а директор Бирцлин нас уверава да ће ускоро доћи до значајних помака по том питању:

ПРЕ 100 ГОДИНА… зграда тадашње градске управе, a потом и установе културе

– Како је старој пројектно-техничкој документацији за реконструкцију зграде истекао рок, од Града смо добили моменталну подршку како би се пројекат модернизовао и ускладио са новим стандардима, а што је важније, са новом пројектно-техничком документацијом моћи ћемо да конкуришемо за средства за овај посао који захтева много новца. Тренутно је актуелан конкурс за средства из ИПА програма ЕУ прекограничне сарадње са Румунијом где, у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Јужнобанатског округа и уз подршку Града Панчева желимо да обезбедимо средства потребна за реконструкцију и опремање просторија сталне поставке Музеја. Резултати овог конкурса очекују се крајем 2023. године, а реализовао би се 2024/25. године. Ако успемо да прођемо на овом конкурсу, реализоваћемо нову сталну поставку која би била за понос Музеја, нашег града и свих Панчеваца – објашњава наш саговорник и наводи да постоји још један начин за обезбеђивање потребних средстава, а то је такође из фондова ЕУ што би се реализовало у сарадњи са републичким Министарством културе. Како он каже, пројекат реконструкције зграде је био једини предлог министарства за прошлу годину, а како се од тога због енергетске кризе одустало, и за ову годину тај пројекат ће поново бити једини предлог Министарства културе ка европским фондовима. Бирцлин закључује да ако се успе у остваривању било којег од ова два конкурса, то ће бити прави корак ка унапређењу рада Музеја и културног живота нашег града али и региона.

И ДАНАС… зграда Музеја, која чека реконструкцију и опремање

Што се тиче обележавања јубилеја Музеја, директор ове установе наводи да је у плану доста програма и активности попут ретроспективне изложбе вршачког уметника Јавора Рашајског, која је планирана за пролеће када ће бити организована и ретроспективна изложба једног значајног панчевачког уметника чији ће идентитет бити најављен на време, уверава нас Бирцлин. Он најављује и изложбу оружја који ће поставити археолози Војислав и Јелена Ђорђевић и Срђан Божовић, кустос историчар, на којој ће бити приказано оружје из поставке Музеја, од оног најстаријег, из 3000. године п.н.е. па до оружја из Другог светског рата.

– За јесен планирамо и велику изложбу аквизиција у којој би учествовали кустоси свих одељења Музеја, на којој ћемо приказали археолошке артефакте, културно-историјске предмета и уметничка дела које је наша установа набавила, што теренским истраживањима, што откупима и поклонима. Изложба ће покривати период од 1983. године када је организована последња оваква изложба, до 2023. године када и обележавамо јубиларну 100-ту годишњицу од оснивања Музеја. Поред тога, у плану су нам и изложбе других јужнобанатских уметника као и бројна предавања о историји Панчева и јужног Баната као и низ радионица. Ове године нам је у плану и издавање двоброја “Музејског гласника” за 2022/23. годину како би надонадили заостатак, настао током пандемије – најављује наш саговорник. За јесен свакако је у плану и издавање монографије о Музеју поводом јубилеја а која ће, како каже, бити озбиљно издање које ће се позабавити историјом ове установе и публици представити најзначајније експонате и уметничка дела која чувамо, као и бројне занимљиве информације о првом веку рада Народног музеја Панчево. Тиме ће се заокружити првих 100 година рада ове установе културе од великог значаја за Град Панчево и све Панчевце.

(Старт 013)