ЈЕДНА ОД... Давор Стојковић на затварању „Вршачког културног лета“, у друштву са др Трајаном Качином, градским већником, и Татјаном Вукелић, организаторком програма

Интервју

Давор Стојковић, директор Културног центра Вршац

БРОЈНИ ПРОГРАМИ ЗА СВЕ УЗРАСТЕ И РАЗЛИЧИТЕ СЕНЗИБИЛИТЕТЕ

• Културни вентар Вршца је током прошле године организовао скоро 150 различитих програма којима је привукао випе од 16 хиљада посетилаца
• У сарадњи са саветима националних мањина и другим удружењима, уз подрпку Града Вршца, и за ову годину Центар планира богат и занимљив програм

Културни центар Вршца је централна градска установа културе. Како бисте оценили прошлогодишње активности, које су то биле најзначајније манифестације и програми ваше установе?

– Иза Културног центра Вршац је још једна веома успешна година у којој је реализовано близу 150 програма (147 тачније) које је посетило нешто више од 16 хиљада посетилаца. Вршачка публика имала је прилику да ужива у широком спектру програма – музичких, ликовних, филмских, сценских, образовних… намењених публици различитог узраста и сензибилитета. Оно што издвајамо су свакако МФФ „Вршачки венац“ који је и претходне године угостио више од 500 учесника из земље и света који су представили културу и традицију земаља из којих долазе, затим „Вршачко културно лето“, које је трајало од 1. јула до 1. септембра, у оквиру којег су организовани свакодневни програми, те Ликовна манифестација деце и омладине за награду сликара Паје Јовановића, на чији је конкурс протекле године било пријављено више од 1000 радова, што представља рекорд у досадашње 62 године, колико ова манифестација траје.

УМЕТНИК У МАЛОМ… први кораци од неафирмисаног до афирмисаног уметника

Оно на шта смо посебно поносни, када је у питању 2022. година, то су потписани протоколи о сарадњи са Националним саветима националних мањина – словеначке, чешке, румунске и македонске, чиме је досадашња успешна сарадња још више обогаћена. Добра сарадња са удружењима мањинских група (и ван горепоменутих) резултирала је значајним обогаћењем програма реализованих на језицима мањина, који сада чине близу четвртине укупног броја програма Културног центра. Наравно, осим поменутих сарадњи, које су пре свега локалног карактера, задржане су и обогаћене и сарадње са амбасадама и иностраним културним центрима чији програми такође чине значајан сегмент у раду наше институције.

Осим тога, трудимо се да останемо верни својој мисији подстицања, јачања и промоције локалних уметничких капацитета кроз ангажовање и представљање младих, још неафирмисаних аутора из разних области уметничког стваралаштва и деловања. Као пример добре праксе наводимо пројекат „Уметник у малом“, којим Културни центар Вршац, у сарадњи са ликовним педагозима, школама и атељеима, реализује серију изложби талентованих девојчица и дечака, од предшколског до средњошколског узраста. Кроз овај пројекат мали уметници имају прилику да стекну искуства везана за продукцију изложби, правила поставке, сарадње са галеријама, медијима и уопште све оно што их чека као будуће професионалне уметнике.

ПОДРШКА ГРАДА… Драгана Митровић, градоначелница, на додели награде Паје Јовановића

Центар је установа која организује бројне културне манифестације и друге активности у култури. Који су, по Вашем мишљењу, најзначајнији планови Центра за ову годину у тој области, као и по питању унапређења рада, пре свега, техничких ресурса Центра?

– Иако нисмо далеко одмакли од почетка године, у Културном центру Вршац већ је започета реализација планова за годину која је пред нама. Конкурс 63. ликовне манифестације деце и омладине за награду сликара Паје Јовановића је већ расписан и трајаће до 31. марта. Такође, начињени су и први кораци у реализацији 24. међународног фестивала фолклора „Вршачки венац“ који ће бити одржан средином јула 2023. године. Поред реализације првих корака у организацији ових великих манифестација, Културни центар Вршац реализује редовне програме у виду изложби, концерата, песничких вечери, представа, предавања… Управо је току сређивање простора, као и техничко опремање и осавремењавање.

Како сте задовољни сарадњом и подршком локалне самоуправе и других установа у Вршцу у реализацији културних програма у граду? Да ли су вам у плану аплицирања на конкурсе за средства потребна за унапређење рада Центра и реализацију ваших програма?

Културни центар, као градску установу културе, финансира у највећој мери њен оснивач, Град Вршац, који је свакако најзначајнија подршка раду и функционисању наше институције, не само у финансијском смислу. Сарадња са Градом, као и са другим градским институцијама културе, је на заиста високом нивоу и може се, у правом смислу те речи, назвати партнерском. Осим финанасирања од стране Града Вршца, Културни центар сваке године учествује и на разним конкурсима које расписују Влада Републике Србије и Покрајинска влада и по томе се 2023. година неће разликовати од претходних, а све у циљу да програми и активности наше институције буду што разноврснији и квалитетнији и тиме на прави начин обогате културни живот града. То је наша мисија.

(Старт 013)