Ексклузивно

Мирољуб Кршанин, председник Привредног савета града Панчева

ПАНЧЕВО ЈЕ САДА ПОСЛОВНА МЕКА СРБИЈЕ

• Ако изузмемо Београд, у Панчеву је, што се Србије тиче,  у 2018. години било највише директних  страних инвестиција, али оно што је још важније то је да се тај тренд убрзава

Идејни је творац породичне фирме „Техномаркет“, основане 1990. године, данас једне од најуспешнијих у региону у послу којим се бави. После 28 година проведених на челу фирме, директорску  функцију уступа брату Драгану, а он преузима функцију председника Скупштине Друштва.

Од 2016. године је и председник Привредног савета града Панчева, и ово је његов први интервју за неке новине са те позиције. Почаствовани том чињеницом, захваљујемо му на томе што је љубазно прихватио наш позив за разговор, баш као и много пута раније док је био директор „Техномаркета“.

Мирољуб Кршанин је свакако један од најугледнијих привредника града Панчева, те нимало не чуди чињеница што што се баш он налази на челу Привредног савета града Панчева, града који се прошле године нашао у самом врху у Србији по критеријуму броја и вредности страних инвестиција.

-Да, у Панчеву је, ако изузмемо Београд, у 2018. години било највише директних  страних инвестиција, али оно што је још важније то је да се тај тренд убрзава,  и ја сам сигуран да ће ова, али  и наредне године, бити године са све већим бројем страних, а зашто не, и домаћих инвеститора, јер град Панчево спада у ред градова са најповољнијом пословном климом  кад се узму у обзир све релевантне чињенице од значаја за успешно пословање, па и оних најпробирљивијих – истиче Кршанин, додајући да је 2018. година, кад је у питању привреда Панчева, најуспешнија развојна година у последње две деценије и више, као и да је „привредна слика града из месеца у месец све оптимистичкија“.

УСКОРО ПРЕБУКИРАНА…. Северна пословна зона

Привредни савет се, по Правилнику о раду, састаје једном у три месеца, а по потреби и чешће и на његовим седницама се могу чути најрaзличитија мишљења, па и она супротстављена, али све то на крају дође на своје место, јер, како каже наш саговорник, „све су то људи са интегритетом, са изузетним познавањем пословне микро и макро климе, са импозантним резултатима иза себе и, што је најважније, са жељом да се дође до најповољнијег решења, уз што мање проблема у његовој реализацији“.

-Због општих глобалних трендова у економији, великог прилива страних инвестиција у град и што су радови на логистичкој подршци почели да дају резултате, у Северној пословној зони је почео прави грабеж, да то је права реч,  инвеститора, тако да се отварају могућности за изградњу нових пословних зона, али о томе ће вам више рећи градоначелник – каже Кршанин, подсећајући да је о томе на седницама Привредног савета разговарано у више наврата и да има могућности за нове изазове, којима треба што пре кренути у сусрет.

ЈОШ И ОВО
 Привредни савет у свом саставу има 23 члана, међу којима су угледне занатлије, предузетници,  представници  разних фирми, од оних мањих, али не мало значајних, па до оних већих и највећих, као што је НИС –РНП, ХИП-Петрохемија, Лука Дунав, немачки ZF…
  Потпредседник је Саша Павлов, градоначелник Панчева, свакако један од најзаслужнијих што је састав Привредног савета такав какав јесте и што његов рад има такву подршку какву има. А, има, како градских власти тако и привредника, који од његових савета могу много тога да конкретизују у својој пословној политици.
Данас или сутра, свеједно.

Председник Привредног савета каже да значајан део посла лежи на Градској управи, која мора показати максималну ефикасност и флексибилност у издавњу дозвола, а оно што је у домену Привредног савета је да својом саветодавном функцијом на најконструктивнији начин учествује у креирању најповољније климе за потенцијалне инвеститори, како би они што пре конкретизовали своје планове.

Иначе, треба рећи да је Привредни савет активно учествовао у изради Стратегије развоја града до 2020. године, као и да сваке године даје своје мишљење о градском буџету, како би он на најфункционалнији начин допринео остваривању најважнијих циљева развоја града.

Када говори о ефектима рада Привредног савета, његов председник подсећа да су бројни предлози Савета наишли на плодно тло и у Градској управи и код неких комуналних предузећа, тако да „морам истаћи да сам задовољан односом градских власти, посебно градоначелника, у поимању наше друштвене улоге, имајући, разуме се, у виду оно што спада у домен њених и његових овлашћења, и то нам је додатни подстицај да увек будемо максимално одговорни у предлагању најповољнијих решења у свакој прилици и у различитим околностима“.

Мирољуб Кршанин, човек који је увек за корак испред реалног времена и који увек, у право време, непогрешиво,  чини праве кораке, са функције председника Привредног савета града Панчева, за крај нашег разговора, каже да  је задовољан досадашњим учинком овог саветодавног органа локалне самоуправе, као и чињеницом да та иста локална самоуправа  има спремне  одговоре за све изазове времена у коме живимо.

– Ми смо на различитим позицијама, али на заједничком задатку да овај град буде, не само пословна Мека, него и угодно место за свакодневни живот његових грађана, у сваком погледу, и у том смислу ја сам, збиља, оптимиста – закључује први човек Привредног савета града Панчева.

С. Батало